Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
Шали на страна, у лоша ситуација е Светов, државава посебно. Од една страна ги сфаќам немоеш да затвориш се пак, економијата и така и така ни е крш, и со и без коронава. Од друга страна па мора да се превземе нешто, пошто стварно до кај може да тера ова? лимитот колку би бил 500+ дневно, колку капацитет има државава да прима дневно нови пациенти со тешки симптоми?

Само се надевам не им е муабетот кај фичо у министерство.
-Колку денес?
-300 и кусур,
-Има и бетер...
-Него, до кај бевме со муабетот за Скопје 2014

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.345
Поени од реакции
4.688
C

CoolIris

Гостин
Никаква логика нема редуцираниот број на автобуси и возење по саботен распоред. Само гужви, нервози, општ хаос. За да би немало гужва по автобусите простата логика сугерира дека треба да има повеќе линии од порано и повеќе автобуси од порано. Во здрав мозок не прават будали.

А тоа што додека траеше карантинот можеа да прават улици е друга приказна. Млади сообраќајци регулираат сообраќај. Е ама секогаш, секогаш кога регулираат сообраќајци сообраќај има најголеми гужви и никаков ред и организација. Сите негде брзаат, никој нема трпение, толеранција, разбирање. Се е некако фушерајски. Да, фушерај е најлогичниот збор што го опишува нашето општество.

Па еве, училиштата се затворени, децата следат онлајн настава, зошто владата не го искористи времето да се реновираат училиштата во кои нема елементарни услови за хигиена?

Доволно е да прочитате неколку коментари на постовите на министерот и ќе ви стане јасно зошто сме до ова дереџе.

Контрола и казнување ригирозно и неселективно за прекршување на мерките.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.551
Поени од реакции
85.152
Никаква логика нема редуцираниот број на автобуси и возење по саботен распоред. Само гужви, нервози, општ хаос. За да би немало гужва по автобусите простата логика сугерира дека треба да има повеќе линии од порано и повеќе автобуси од порано. Во здрав мозок не прават будали.

А тоа што додека траеше карантинот можеа да прават улици е друга приказна. Млади сообраќајци регулираат сообраќај. Е ама секогаш, секогаш кога регулираат сообраќајци сообраќај има најголеми гужви и никаков ред и организација. Сите негде брзаат, никој нема трпение, толеранција, разбирање. Се е некако фушерајски. Да, фушерај е најлогичниот збор што го опишува нашето општество.

Па еве, училиштата се затворени, децата следат онлајн настава, зошто владата не го искористи времето да се реновираат училиштата во кои нема елементарни услови за хигиена?

Доволно е да прочитате неколку коментари на постовите на министерот и ќе ви стане јасно зошто сме до ова дереџе.

Контрола и казнување ригирозно и неселективно за прекршување на мерките.
Све ти е тебе проблематично, освен единствената работа која практично се покажа како ефетктивна во ширење на вирусот и ја качи, кај нас, стапката, за 400%, у пет дена.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Све ти е тебе проблематично, освен единствената работа која практично се покажа како ефетктивна во ширење на вирусот и ја качи, кај нас, стапката, за 400%, у пет дена.
Затоа Чаир сега има само 66 активни.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.551
Поени од реакции
85.152
Откога Чаир ја качи бројката за 400%, у тие пет дена, не се симнавме веќе.

Инаку одамна, а не од сега, е небитно од кај си и кој си.

C

CoolIris

Гостин
Остави го чоеков, проблемите кај него имаат некоја друга позадина. I can feel it.

Ама знаеш, жал ми е бе онака колку човек може да биде ограничен и себе деструктивен со тоа што го носи во себе. Наместо омразата која што ја шири низ форумов да си ја пренасочи кон нешто попродуктивно, он решил да губи живци и нерви на некултурата и невоспитаноста на Албанците. Фокусирај се на тебе Берикче, на твојата култура, на твојата воспитаност. Имаш многу за работа. Времето поминато на форумот зборувајќи со најнизок речник за Албанците, посвети го на себе, на семејството на пријателите. Има убави работи во животот.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.551
Поени од реакции
85.152
Остави го чоеков, проблемите кај него имаат некоја друга позадина. I can feel it.

Ама знаеш, жал ми е бе онака колку човек може да биде ограничен и себе деструктивен со тоа што го носи во себе. Наместо омразата која што ја шири низ форумов да си ја пренасочи кон нешто попродуктивно, он решил да губи живци и нерви на некултурата и невоспитаноста на Албанците. Фокусирај се на тебе Берикче, на твојата култура, на твојата воспитаност. Имаш многу за работа. Времето поминато на форумот зборувајќи со најнизок речник за Албанците, посвети го на себе, на семејството на пријателите. Има убави работи во животот.
Не е ова тема за мене.

Збори за тоа како ми се неточни податоците за заразувањето или негирај го тоа што го тврдам.

Батали ме мене.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Откога Чаир ја качи бројката за 400%, у тие пет дена, не се симнавме веќе.

Инаку одамна, а не од сега, е небитно од кај си и кој си.
Е па видиш врска немаш.
Арно што ја качија бројката, затоа што сега ќе бевме поочајни од Црногорциве.

Требаше летото да тераме со по мин 400 болни дневно. Сега ќе бевме во многу подобра ситуација.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.326
Поени од реакции
13.263
Грип бе другар немај гајле, или грипот поопасен од корона беше?
Остар респираторен вирус,викаат докторите,али да јаче од корона мава,дури коските ме болат

Член од
14 август 2006
Мислења
45.551
Поени од реакции
85.152
Е па видиш врска немаш.
Арно што ја качија бројката, затоа што сега ќе бевме поочајни од Црногорциве.

Требаше летото да тераме со по мин 400 болни дневно. Сега ќе бевме во многу подобра ситуација.
Ау, значи добро испаднало тоа со двојните аршини на власта и тоа што на Албанците им дадоа што кур сакаат да праат дур ние чмаевме по дома?
па мајку му стара, ако тотално, непречено ширење на вирусов, ветува осетно намалување за некој месец, дај нека прекинат ограничувања. Ем народот задоволен, ем за некој месец сигурно и од Словенија ќе бидеме подобри.
Визионер да ти бил Османи, а и Реџепи.
Добро било што се испозаразија и ја рокнаа кривата за пет дена како нигде у свет. Не тропај глупости.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.572
Поени од реакции
2.791
Мислам дека треба да престанеме веќе со тие национални поделби зошто остај што е старо па и нема фајде човек за тоа да се фаќа.Вирусот се шири јако опасно во сите региони, е сега некаде повеќе се тестираат на друго место кријат итн итн.Мене искрено ми е побитен коефициентот на репродукција и со колку денови каснење се овие резултати зошто факт е дека не се од вчера овие бројки.Исто ме интересира дали има подобри резултати во лекувањето во овие 6 месеци од аспект некој коктел на лекови,плазма итн.Зошто како почнало за кратко ке имаме по 500 случаи и ако барем по 20 души дневно завршуваат по болниците е тогаш ке наебеме јако.Непочитувањето на мерките е само шлаг на тортата плус.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
Ако има пилот у авионов, треба да напраат полициски час од 20 часот до 05 сабајле, а за викенди од 16ч до 5.
Плус маска задолжително надвор од дома.
Некој ќе рече на отворено немало ризик, ама коа ќе застанеш на пешачки, или поред автобуска постројка има мн мн народ. Еден да се искашла без маска, отиде возот.

Kajgana Shop

На врв Bottom