Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.326
Поени од реакции
13.263
Ова е очекувано, колку што следам, и затоа ми се чудни идеите за вакцина ... ако антителата ги снемува по неколку месеци, еве и 6 месеци да се, зарем вакцини ќе примаме на секои неколку месеци?
Без малку 6 се )))

Член од
30 јули 2014
Мислења
749
Поени од реакции
731
во понеделник ќе примам Спутник V,па ќе ви кажам,шо и како )))))))
Па шо чекаш викај амбасада наша,телевизии сите до една со тоа шо ќе бидеш првиот Македонец штоја примил Руската вакцина.
Ем ќе станеш познат,и ќе добиеш голема промоција на твојта работа и поголеми шанси за остварување т.е отварање на ресторан по Ск.
Ако ти успее се, се надевам ќе добијам гратис јадења доживотно со оглед на идејата позз:)(y)

Член од
5 март 2018
Мислења
17.441
Поени од реакции
19.917
Вака,деновиве сум скоро постојано во движење: автобус,метро итн. Постојано носам маска,обична медицинска,редовно ја мењам.Последниве 2-3 дена се дешава да се разбудам во текот на ноќта,од недостаток на воздух,такво чуство како да неможам целосно да ги напунам градите со воздух.Ќе излезам на тераса 20 мин,ќе се надишам,ќе си дојдам при себе и ќе продужам да спијам.Бев утрово кај пулмонолог,направив целосни испитувања,исто така кај кардиолог.Ми ставија дијагноза,бронхозпазма,и ми препорачаа да "ја фрлам маската,се едно нема да ме спаси од ковид".От тука на пцр тест,антитела на ковид скоро и да нема повеќе)))) во понеделник ќе примам Спутник V,па ќе ви кажам,шо и како )))))))
Последица од вирусот ?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.929
Поени од реакции
17.173
Кај е најбоље да се направи тест во Скопје? Под најбоље мислам , цена , време на чекање, време на резултати ...

Немам сиптоми туку ми треба дека треба да путуем не се плашете да го цитирате постов :P
kaži deka si GRK i vo Gevgelija naprai :cool:

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.326
Поени од реакции
13.263
Последица од вирусот ?
Од маска )))
Trevka ja bi rekol. :icon_lol:
Брао!
Автоматски споено мислење:

Па шо чекаш викај амбасада наша,телевизии сите до една со тоа шо ќе бидеш првиот Македонец штоја примил Руската вакцина.
Ем ќе станеш познат,и ќе добиеш голема промоција на твојта работа и поголеми шанси за остварување т.е отварање на ресторан по Ск.
Не

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.934
Поени од реакции
38.073
Вака,деновиве сум скоро постојано во движење: автобус,метро итн. Постојано носам маска,обична медицинска,редовно ја мењам.Последниве 2-3 дена се дешава да се разбудам во текот на ноќта,од недостаток на воздух,такво чуство како да неможам целосно да ги напунам градите со воздух.Ќе излезам на тераса 20 мин,ќе се надишам,ќе си дојдам при себе и ќе продужам да спијам.Бев утрово кај пулмонолог,направив целосни испитувања,исто така кај кардиолог.Ми ставија дијагноза,бронхозпазма,и ми препорачаа да "ја фрлам маската,се едно нема да ме спаси од ковид".От тука на пцр тест,антитела на ковид скоро и да нема повеќе)))) во понеделник ќе примам Спутник V,па ќе ви кажам,шо и како )))))))
... бронхоспазмот не може да биде дијагноза тоа е симптом, последица од нешто што би требало да биде дијагноза, така да не можеш да го препишеш бронхијалниот грч- спазам, напад што си го имал навчер да ти биде од маската што ја носиш, затоа што самиот грч на бронхиите ќе се јави во моментот кога ја носиш маската, а не навечер пред спиење кога подолго време дишеш без маска, така да пожелно е и понатака да си ја носиш маската кога влегуваш во гужва,
... бронхоспазмот така наеднаш во тек на ноќта како акутен силен напад што немаш воздух можно е поради моментална последица од на пример препушување и заситување со никотин, па и друго што би можело да биде како причинител алерген (предизвикувач) за тој бронхи грч, па дури и од храна можна некоја алергија,
а исто можно е и највише да држи да биде последица од првата инфекција што си ја имал со коронавирус пред неколку месеци, дали воопшто си направил РТГ снимка на белодробието отпосле, дали можеби остана последица некоја „астма“ ?
... и најважно среди си го овој симтом што ти дава знак дека нешто имаш, па потоа кога ќе се санира, потоа можеш да размислуваш да ја примиш вакцината, во ваква состојба не знам кој воошто ти препорача сеуште нова вакцина, без да ја санираш состојбата да влезе во твоето тело!

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
бронхоспазмот не може да биде дијагноза тоа е симптом,
Почитувана колешке, бронхоспазамот во никој случај не е симптом. Симптомот е субјективно чувство на пациентот. Значи, симптоми на бронхоспазам се кашлица, отежнато дишење, стегање или свирење во градите. А бронхоспазамот сам по себе е компензаторен механизам на организмот.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.326
Поени од реакции
13.263
... бронхоспазмот не може да биде дијагноза тоа е симптом, последица од нешто што би требало да биде дијагноза, така да не можеш да го препишеш бронхијалниот грч- спазам, напад што си го имал навчер да ти биде од маската што ја носиш, затоа што самиот грч на бронхиите ќе се јави во моментот кога ја носиш маската, а не навечер пред спиење кога подолго време дишеш без маска, така да пожелно е и понатака да си ја носиш маската кога влегуваш во гужва,
... бронхоспазмот така наеднаш во тек на ноќта како акутен силен напад што немаш воздух можно е поради моментална последица од на пример препушување и заситување со никотин, па и друго што би можело да биде како причинител алерген (предизвикувач) за тој бронхи грч, па дури и од храна можна некоја алергија,
а исто можно е и највише да држи да биде последица од првата инфекција што си ја имал со коронавирус пред неколку месеци, дали воопшто си направил РТГ снимка на белодробието отпосле, дали можеби остана последица некоја „астма“ ?
... и најважно среди си го овој симтом што ти дава знак дека нешто имаш, па потоа кога ќе се санира, потоа можеш да размислуваш да ја примиш вакцината, во ваква состојба не знам кој воошто ти препорача сеуште нова вакцина, без да ја санираш состојбата да влезе во твоето тело!
Да праев ренген,т.е не баш ренген,ко скенер на аеродром се влага у натре, и после сликата на компјутер ја гледаат,прават зум,до најмала бронха се гледа.Неам ништо сериозно.
Не пушам и не пијам веќе 6 месеци,алергија може да е,затоа што ова ми се има десено и прошлата година во ова време,али тогаш препишав на цигарите.
Нејсе ми дадоа Б1,Б6,Фенибут,и Фолиева киселина,инхалации да праам,и да не носам маска.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.934
Поени од реакции
38.073
Почитувана колешке, бронхоспазамот во никој случај не е симптом. Симптомот е субјективно чувство на пациентот. Значи, симптоми на бронхоспазам се кашлица, отежнато дишење, стегање или свирење во градите. А бронхоспазамот сам по себе е компензаторен механизам на организмот.
... пак мене ме цитираш? цитирај го членот и дај твое мислење не мене, мислиш форумска колешка? ај повторно прочитај што напиша членот ???
Бев утрово кај пулмонолог, направив целосни испитувања,исто така кај кардиолог. Ми ставија дијагноза,бронхозпазма
дека бил во болница и му дале „дијагноза бронхоспазам“, така? го читаш?
сега јас пак ќе повторам бронхоспазам не е болест- не е дијагноза, туку е симптом како последица од некоја болест- (најчеста белодробна), и се пишува дијагноза на болеста ...алергија, астма, chronic obstructive pulmonary disorder (COPD), emphysema, chronic bronchitis,

ice_screenshot_20200911-151352.png

ice_screenshot_20200911-155500.png

да речеме под препоставка дека членот добил навечер некој напад на „астма“ од различна природа и Х последица, и ги доби симптомите на сето тоа што го наведе што не може да дише...итн,

ice_screenshot_20200911-163655.png

ice_screenshot_20200911-163740.png

ice_screenshot_20200911-164101.png

со што пулмологот заклучил дека имал навечер акутен бронхоспазам од Х потекло што после 20 минути му помина, кога би се пронашло причината на тој бронхоспазам да речеме -астма, таа би била дијагнозата, а самиот бронхоспазам последица како симптом од таа болест,

ice_screenshot_20200911-163236.png

...ако бронхоспазам не е симтпом, тогаш е болест? или што е тоа „компензаторен механизам“ ? може скратеницата од МКБ10 „дијагнозата за бронхоспазам“ или било што каде пишува дека бронхоспазам е болест :toe:

ice_screenshot_20200911-165858.png

кога веќе читаш од Нет, посебно од Вики (ти го препознавам текстот од македонски превод) читај на повеќе јазици има различно по обим толкување, ако пацинетот се јави во болница со бронхијален грч-бронхоспазам предизвикан од храна или од убод на инсект, што ќе речеме пациентот има болест бронхоспазам и дека тоа „никако не е симптом“, последица од убод на оса или од конзумирање на некоја храна, лек, дрога.... било кој алерген од надвор што го предизвика тој момент на грч во бронхиите- бронхоспазам, :facepalm:

C

CoolIris

Гостин
@bijons ептен ме измори темата љубовни совети денес колешке. Немам веќе енергија да се расправам.

Да, бронхоспазам сигурно не е симптом! Значи, симптом е субјективно чувство на пациентот. Тоа што пациентот го чувствува.

Бронхоспазам - спазам на бронхии - контракција на мазна мускулатура, точно. Се манифестира со отежнато дишење (диспнеа). Диспнеата е симптом колешке.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.570
Поени од реакции
10.537
@bijons ептен ме измори темата љубовни совети денес колешке. Немам веќе енергија да се расправам.

Да, бронхоспазам сигурно не е симптом! Значи, симптом е субјективно чувство на пациентот. Тоа што пациентот го чувствува.

Бронхоспазам - спазам на бронхии - контракција на мазна мускулатура, точно. Се манифестира со отежнато дишење (диспнеа). Диспнеата е симптом колешке.
So koja bukva I brojka se pisuva dg.bronhospazam?

Kajgana Shop

На врв Bottom