Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
6 април 2014
Мислења
5.140
Поени од реакции
6.591
Zosto e glup? Negovi pari sho saka toa ke si kupi.
Preku takvo mi e od vakvi sho go praat nekoj glup samo zatoa sho saka da kupi poskapa polovna kola.
Edinstveno loso e sho u mk povekjeto koli se so vratena kilometraza i otepani od vozenje pa treba epten da paze pred da kupi ili pa sam da si donese nesto od stranstvo.
Mislam deka toa kazuva se.

Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
322
Preku takvo mi e od vakvi sho go praat nekoj glup samo zatoa sho saka da kupi poskapa polovna kola.
Edinstveno loso e sho u mk povekjeto koli se so vratena kilometraza i otepani od vozenje pa treba epten da paze pred da kupi ili pa sam da si donese nesto od stranstvo.
Фала на разбирањето, не напоменав дека не живеам во Македонија затоа мислев поволна меѓутоа со гаранција од салон. Искрено сум фан на BMW и конкретно на VW Scirocco но искрено немам големо искуство со коли па сакав да побарам совет тука.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.660
Поени од реакции
1.524
Фала на разбирањето, не напоменав дека не живеам во Македонија затоа мислев поволна меѓутоа со гаранција од салон. Искрено сум фан на BMW и конкретно на VW Scirocco но искрено немам големо искуство со коли па сакав да побарам совет тука.
Stom si vo stranstvo podrugo e inace zavisi kaj si i kakvi povolnosti ima. Dokolku mozes ja bi odel na varijanta od 3-5 godini stara kola, makar i da treba da dades primer depozit pa da doplatis drugoto na rati. Scirocco-to e super samo problem e so 3 vrati e i nazad nogu nema mesto za sedenje pa treba da si ubeden deka bas toa go sakas pres da go zemis. Stom e so garancija ic ne se misli koja ti se svigja povekje taa zimaj ja.
Автоматски споено мислење:

Mislam deka toa kazuva se.
Toa kazuva deka nema 50k evra da ja kupi nova od salon, i ja zima za 12k so 80-100k km i ke ja vozi 10 godini. Taa novata kia ke se raspadne pobrzo od polovnoto bmw. Ti kazuvam poso prijatel imase kia ceed karavan od 2010, i so 170.000km(realni, bidejki e u anglija) pocna se zivo da se raspagja u nea. Sal tablata cela se odlepi i se svitka ko gevrek. Na kraj ja dade za ic pari i si zema druga kola.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.297
Поени од реакции
9.075
А ваму пак тие од странство поздрави се? Хехехе.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.834
Поени од реакции
2.928
Нема ограничувања на поголениот дел од автопатот во Германија, ограничувања има само на делници со причина. На пример при оштетен дел на автопатот кој треба скоро да се санира (нерамен пат, дупки, што е тоа? ) делници со контрола на тешки товарни возила, делници близу населени места, мостови и слично)
ОК

Sent from my iPad using Tapatalk

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.297
Поени од реакции
9.075
ОК

Sent from my iPad using Tapatalk
А го прочита тоа шо го постира? Јас живеам во Германија и ти кажуем од прва рака. Плус истото го пишува и на линкот ама не си го прочитал или пак слабо англискиот слабо.
Автоматски споено мислење:

U stranstvo ke najdes nogu podobra kola otkolku u mk budejki imas mnogu pogolem izbor. Ne znam sho e tolku smesno. Ti mislam germanija bese, ete zemi si kola od mk i nosi ja u germanija :D
У МК доаѓаат веќе испробани коли со многу километража и со прележани сипаници. Ако почне газдата да лечи сипаници во македонија. Кој ќе му ги гледа маките пошо нема мајстори а ниту делови за таа проблематика. Нашите мајстори можат да сменат само кумплуг и клинаст каиш а веќе и тие се ретки.

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
U stranstvo ke najdes nogu podobra kola otkolku u mk budejki imas mnogu pogolem izbor. Ne znam sho e tolku smesno. Ti mislam germanija bese, ete zemi si kola od mk i nosi ja u germanija :D
Ке нaјде нoгу пoдoбрa кoлa у стрaнствo aкo јa плaти 30% пoскaпo oд другите лешеви.Дoбрите кoли и тукa и сегде низ свет се пoскaпи.Кoгa купи бемве 3кa тетин ми вo Итaлијa стoенo сo 80.000км oд умрен дедo пa пoсле 10 гoдини син му решил дa гo прoдaде,тaму гo плaти 5000€ нa тaљaнски тaбли a истo тaквo бемве увезенo oд Итaлијa тукa кoштaше 3500€ нa мaкедoнски тaбли.Рaчунaј декa тoa ке фaтеше 6500€ пa сегa видете кoи се дoбри кoли и кoлку кoштaaт

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Добрите коли секаде коштаат а инаку и таму има лешеви коли, возена во фирма по 70 000 км на година, мал сервис еднаш 50 000 км...само масло се менува и терај.

И нека се теши некој што ке земе кола од 2015 а таа уствари маста и е извадена од возење и не одржавање со навртени 300 000 км.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.297
Поени од реакции
9.075
Ке нaјде нoгу пoдoбрa кoлa у стрaнствo aкo јa плaти 30% пoскaпo oд другите лешеви.Дoбрите кoли и тукa и сегде низ свет се пoскaпи.Кoгa купи бемве 3кa тетин ми вo Итaлијa стoенo сo 80.000км oд умрен дедo пa пoсле 10 гoдини син му решил дa гo прoдaде,тaму гo плaти 5000€ нa тaљaнски тaбли a истo тaквo бемве увезенo oд Итaлијa тукa кoштaше 3500€ нa мaкедoнски тaбли.Рaчунaј декa тoa ке фaтеше 6500€ пa сегa видете кoи се дoбри кoли и кoлку кoштaaт
Јас не знам како тетин ти му се купувало кола од умрен дедо. Еднаш кога бев на сервис да мењам уље сервисерот имаше купено ауди А4 2015 со 50 000 километри реални. А колата беше крш. Дедото очигледно со деменција и ќор секаде му беше по страните изгребана, под кола лом од гребење со не можел да прецени ивичњак, и му реков од љубопитност на сервисерот дај да направам кругче со колата. Кога ја повозив можам да забележам дека колата немаше кумплуг а сигурно и замаецот беше оштетен. Така да таквите коли од дедо умрен на 82 години. Не фала

Член од
17 мај 2016
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.156
Сите коли ги возеле дедовци и баби со кратка десна нога, никогаш не било давана полна гас. :D

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Што би бил најдобар избор за теренец од околу 15000 евра? Приоритет е квалитет на машината и механиката, второ балансирана потрошувачка (нормално не 5л/100км, ама да не биде ни 20), дизајн и џиџи миџи фенси шменси опрема се плус ама и не толку важни.

Од досега што гледам, изборот би се сведил на нова Dacia Duster или половен Subaru Forester, но ценам и други аргументирани мислења.

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Suzuki Jimney, најзабавно off-road искуство, за мене кажувам дека кога би имал можност повторно да одвојам време и средства би опремил едно вакво за викенд авантура за 2ца. Ако ти е пресуден простор тогаш не е за тебе. Да имаше избор на мотори со дизел ќе беше совршенство. За дастерот добро е да кажи некој искуство што го возел х години, се сомневам на квалитетот на материјалите ако се користи стриктно за off road. Форестерот има многу добар пренос за на терен по она што сум гледал од страна и на youtube, лично искуство немам. Ако користиш за hardcore off road битно е да имаш достапни резервни делови или нови или половни зошто нема да поминиш без инцидент или дефект исто треба да си спремен и да си сам свој мајстор. Наједноставно возило за поправка беше нивата, но со тек на време хобито ти преминва во автомеханичар.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.458
Поени од реакции
43.323
Што би бил најдобар избор за теренец од околу 15000 евра? Приоритет е квалитет на машината и механиката, второ балансирана потрошувачка (нормално не 5л/100км, ама да не биде ни 20), дизајн и џиџи миџи фенси шменси опрема се плус ама и не толку важни.

Од досега што гледам, изборот би се сведил на нова Dacia Duster или половен Subaru Forester, но ценам и други аргументирани мислења.
Пежо 2008 ти е добро количе, не е теренец него кроосвер али сепак ако не ти требаат тие теренски карактеристики е ок за низ град. Друга опција е Сеат Арона, Шкода Kamiq

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424

Дај повеќе податоци . Колку да биде стар , колку да биде голем , колку да биде теренец ?? Ама пошто си гледал Форестер , еве јас што би во таа класа
I found this offer at mobile.de: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=283847450&utm_source=com.apple.UIKit.activity.CopyToPasteboard&utm_medium=ios Honda CR-V Executive 2,2i CTDi 4WD-Leder-Navi-Panorama First Registration: 09/2011 Mileage: 98.639 km Fuel Type: Diesel Price: €12,290

Kajgana Shop

На врв Bottom