Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Од Уставот на „нашата држава“:
Член 124
Воена состојба настапува кога претстои непосредна воена опасност од напад врз Републиката или кога Републиката е нападната или и е објавена војна. Воена состојба прогласува Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници по предлог од претседателот на Републиката, Владата или најмалку 30 пратеници. Ако Собранието не може да се состане, одлука за прогласување на воена состојба донесува претседателот на Републиката и му ја поднесува на Собранието на потврдување штом тоа ќе е во можност да се состане.

Не знам како дојде до твојот заклучок? Прво, Собранието прогласува воена состојба со 2/3 мнозинство. Следно, воена состојба се прогласува ако има воена опасност, објавена војна...
И како ќе апси претседателот?
Не сум баш правник и не ја знам баш разликата во правно значење помеѓу воена и вонредна.
Можно е да мешаш баби и жаби тука.

Како и да е, ене ти го црвеното.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не сум баш правник и не ја знам баш разликата во правно значење помеѓу воена и вонредна.
Можно е да мешаш баби и жаби тука.

Како и да е, ене ти го црвеното.
Изгледа ти баеги мешаш. Ако не ја знаеш разликата меѓу воена и вонредна состојба, џабе муабетиме.
А за црвеното, Собранието беше конституирано и беше во функција.
Подобро не шпекулирај.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Изгледа ти баеги мешаш. Ако не ја знаеш разликата меѓу воена и вонредна состојба, џабе муабетиме.
А за црвеното, Собранието беше конституирано и беше во функција.
Подобро не шпекулирај.
Хаха, реков правно значење. Правно што точно подразбира едното, а што другото. Кои механизми се активираат при едното, а кои прио другото. Плус јас никаде не спомнав воена. Ти спомна воена.

Планот беше Иванов да прогласи вонредна и да апси, а овие да помогнат во тоа. Да наебат Села и Заев како колатерална штета, демек.
Од овие што протестираа можеби имаше недоделкани кои не знаеја за планот, ама ваљда им сцветна дури и на нив, кога Крсто отвори врата.
Тие што протестираа изјавија дека е тоа заради иманеувањето на командант на УЧК за спикер. Секако, никаде ги немаше пред тоа, кога Груевски го именуваше за министер за одбрана, истиот командант.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Нашата претходна влада одамна се трудела за соживит, преку хумористични реклами

Автоматски споено мислење:

Еве уште една оваа е малку посериозна и реална, преставникот на албанската заедница уште пред да започне да се преставува, јасно дава до знаење дека си добредојден, при што покажува неколку карате потези.

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Нашата претходна влада одамна се трудела за соживит, преку хумористични реклами

Автоматски споено мислење:

Еве уште една оваа е малку посериозна и реална, преставникот на албанската заедница уште пред да започне да се преставува, јасно дава до знаење дека си добредојден, при што покажува неколку карате потези.
И ова дно го снимија 98-99та и после 2 години Бени ни припука од планините

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
За волја на вистината Македонците беа решителни ама не беа добро со здравјето и мораа да земат боловање.
Е де. Ти си по историјава поупатен. Како и да било сте имале среќа. Уживајте.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Хаха, реков правно значење. Правно што точно подразбира едното, а што другото. Кои механизми се активираат при едното, а кои прио другото. Плус јас никаде не спомнав воена. Ти спомна воена.

Планот беше Иванов да прогласи вонредна и да апси, а овие да помогнат во тоа. Да наебат Села и Заев како колатерална штета, демек.
Од овие што протестираа можеби имаше недоделкани кои не знаеја за планот, ама ваљда им сцветна дури и на нив, кога Крсто отвори врата.
Тие што протестираа изјавија дека е тоа заради иманеувањето на командант на УЧК за спикер. Секако, никаде ги немаше пред тоа, кога Груевски го именуваше за министер за одбрана, истиот командант.
А па за вонредна состојба

Член 125
Вонредна состојба настанува кога ќе настанат големи природни непогоди или епидемии.
Постоењето на вонредна состојба на територијата на Република Македонија или нејзин дел го утврдува Собранието по предлог на претседателот на Републиката, Владата или најмалку 30 пратеници. Одлуката со која се утврдува постоењето на вонредна состојба се донесува со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници и има важност најмногу 30 дена. Ако Собранието не може да се состане, одлука за постоење на вонредна состојба донесува претседателот на Републиката и му ја поднесува на Собранието на потврдување штом тоа ќе е во можност да се состане.

Која била можноста за вонредна? Навистина нелогични работи кажуваш. 2/3 мнозинство треба за тоа, Собранието постоеше, не беше распуштено како сега за пандемијава што беше. Такви шпекулации правиш... Ако е така, Зошто Иванов не прогласи вонредна состојба (иако немаше природна непогода, ни епидемија)?
Зошто не кажеш дека Талат неделовнички (незаконски) беше избран? Зошто Службен Весник го објави тоа без записник кој уште го нема? Зошто не одговара Тасевски, сега директор на бирото за јавна безбедност, кој имаше пиштол в Собрание, а не смее, па и пукаше со него?

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Само Груевски да падне и готово.
Падна Гвујо вие соживотот не го средивте. Мислам да отворите уште една тема, да му кажаете сите во лице на @puno што мислите за Албанците и соживотот, да ја демаскирате неговата дволичност и патем да соберете уште некој лајк, и Македонија ќе биде спасена.

:oeoeoe:

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Падна Гвујо вие соживотот не го средивте. Мислам да отворите уште една тема, да му кажаете сите во лице на @puno што мислите за Албанците и соживотот, да ја демаскирате неговата дволичност и патем да соберете уште некој лајк, и Македонија ќе биде спасена.

:oeoeoe:
Друже Ставро само реци, летичемо као метци.

Член од
10 декември 2015
Мислења
68
Поени од реакции
205
Gjubre covek i dobar covek ima vo sekoja nacija. Vie tuka ste spremni albancite na kol da gi nabiete ili polesno ke vi bide vo logor zivi da gi zapalite. Nacisti , nacionalisti isto e. Site vo ist kos gi frlate kako krpi.
Tetka mi vo srede korona skrsi raka , vo bolnica albanec hirurg i napravi repozicija , gipsacija. Pa i dade privaten mobilen da mu se javi ako i e prestegnat gipsot odma da i pomogne. Vo stara gradska bolnica , drzavno , bez mito , od covecnost.
Pocit za dr Labinot Bektesi

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Gjubre covek i dobar covek ima vo sekoja nacija. Vie tuka ste spremni albancite na kol da gi nabiete ili polesno ke vi bide vo logor zivi da gi zapalite. Nacisti , nacionalisti isto e. Site vo ist kos gi frlate kako krpi.
Tetka mi vo srede korona skrsi raka , vo bolnica albanec hirurg i napravi repozicija , gipsacija. Pa i dade privaten mobilen da mu se javi ako i e prestegnat gipsot odma da i pomogne. Vo stara gradska bolnica , drzavno , bez mito , od covecnost.
Pocit za dr Labinot Bektesi
Јас ќе кажам лично за мене, јас не се согласувам сите Албанци да се набијат на кол, тоа не е тема на разговор тука. Македонецот е познат по мирот, за разлика од сите наши соседи ние никогаш не сме извршиле ниеден геноцид врз нив. Денеска Албанците прават вистински терор врз нас, едноставно ни ја земаат државата, тоа дека има поединци добри тоа е точно, како шо има кај сите, но проблемот е што и тие поединци ја подржуваат таа борба и се дел од неа, што е нормално. Овие работи не се црни и бели, нема тука овој е добар овој е лош, треба да се суди во ситуација што и како, но сепак на крајот фактот дека сите ја тераат таа игра за албанизација на РМ, останува.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2015
Мислења
68
Поени од реакции
205
Јас ќе кажам лично за мене, јас не се согласувам сите Албанци да се набијат на кол, тоа не е тема на разговор тука. Македонецот е познат по мирот, за разлика од сите наши соседи ние никогаш не сме извршиле ниеден геноцид врз нив. Денеска Албанците прават вистински терор врз нас, едноставно ни ја земаат државата, тоа дека има поединци добри тоа е точно, како шо има кај сите, но проблемот е што и тие поединци ја подржуваат таа борба и се дел од неа, што е нормално. Овие работи не се црни и бели, нема тука овој е добар овој е лош, треба да се суди во ситуација што и како, но сепак на крајот фактот дека сите ја тераат таа игра за албанизација на РМ, останува.
Toa e visha politika , USA game. Poradi licni biznis interesi. Obicniot covek e ist bez razlika makedonec ili albanec.

Kajgana Shop

На врв Bottom