Геноцид, погром и етничко чистење

Оти Штипјани се Словени од Македонија затоа им донеле 12.000 војска и не влегувале во Ново Село.
Наводно универзитетот Оксфорд ја бара картата која лично г-динот Цвијиќ ја означувал при изработката на ова дело, но во последен момент се јавиле од Кембриџ и ја дуплирале понудата(бројките се 9-цифрени, а валутата е долар) како историско богатство и неверојатно научно достигнување, но Србите не ја давале ни за неколку милијарди пошто како што поминува време така експоненцијално расте и вредноста на картата.
Автоматски споено мислење:

Јас милион пати ти цитирам Арчибалд Рајс, кој што вели населението дека е неписмено и национално не баш свесно, но според обичаите и народните преданија, според средновековната историја несомнено станува збор за Срби и он ми праќал комисија, боже ме сачувај.

Лепи јас ти постирав гробови, еве постирај ми ти гробови со сменети презимиња на македонско, ти постирав средновкеовни цркви, ти постирав книга за востание од 1878, ти постирав кои владетели владееле овде пред турско, ти постирав кои народни преданија се прнсувале од колено на колено, и ти ниако да сфатиш, не сум јас бил србин он бил македонец затоа што така тито кажал во 45, гнида.
Инаку работам во приватен сектор и имам свој приватен бизнис, при што допринесувам за развој на оваа држава прекеу плаќање на разно разни давачки, а веројатно ти си обратно од мене или си некоја неспособна гнида што седи цел ден на форум и чека паразитски од мама и тато или па те ставиле во некоја канцеларија на државна цицка такоѓе да дробиш лагери тука како си голем македонец оти тито така кажал.

Ја имам горку жељу некад тија како тебе да дојдев и да ме протеруваат, спалуваат или какви и да имаш влажни соништа, барем со албанците знаеме на што сме не се сакаме и кога и да дојде време се гледаме преку нишан, за разлика тие како тебе прво немаат муда да земат пушка, а не па да гледаат нкого преко нишан, а тоа го докажува кој ти ја донел слободата 1912.

среќа твоето поимање наа историја веќе не го знае никој, пак ке те прашам дај прочекпај за Сава Ковачевиќ, кој зима усташко оружје за борба против четниците и кој соработува со истите, инаку чеетничкиот покрет кој како врховен командаант престојува во Лондон, а наследниците нгови уште се таму, мамау му ебем колабораторска :facepalm:
Значи немаш одговор. Океј.
Кој сте тоа ,,вие"? Со кого се идентификуваш ти? По твојава логика и турците јуруци по Центар Жупа се срби, пошто имале презимиња на -иќ. Не треси глупости, каков србин кој зборува на македонски дијалект без падежи. Ти да си имал јајца ќе си бил Македонец, како и сите што се тука и си опстоиле на своето, а не да менуваш дресови при секоја војна и да кодошиш наши луѓе за некоја ситна пара. Јакиот маж кој се приклонува кон окупаторската нација, како и после ВСВ во многу побројната и помоќна нација која диктираше и сеуште диктира тука. Ова како некој русин во СССР после ВСВ да му каже на полјак, ебате пи*ката што си и се пишеш полјак дојди ако си маж пиши се рус, а од друга страна неговата нација ја мери пола Европа со тенковите.

Последно уредено:
Прегледај го приврзокот 264632

А и сега прочитав на една друга и ме потсети и за ова, зошто сте тепале луѓе кои зборувале бугарски(македонски) ако сме биле Срби, ваљда србски ќе сме збореле.

Наводно универзитетот Оксфорд ја бара картата која лично г-динот Цвијиќ ја означувал при изработката на ова дело, но во последен момент се јавиле од Кембриџ и ја дуплирале понудата(бројките се 9-цифрени, а валутата е долар) како историско богатство и неверојатно научно достигнување, но Србите не ја давале ни за неколку милијарди пошто како што поминува време така експоненцијално расте и вредноста на картата.
Автоматски споено мислење:

Значи немаш одговор. Океј.
Кој сте тоа ,,вие"? Со кого се идентификуваш ти? По твојава логика и турците јуруци по Центар Жупа се срби, пошто имале презимиња на -иќ. Не треси глупости, каков србин кој зборува на македонски дијалект без падежи. Ти да си имал јајца ќе си бил Македонец, како и сите што се тука и си опстоиле на своето, а не да менуваш дресови при секоја војна и да кодошиш наши луѓе за некоја ситна пара. Јакиот маж кој се приклонува кон окупаторската нација, како и после ВСВ во многу побројната и помоќна нација која диктираше и сеуште диктира тука. Ова како некој русин во СССР после ВСВ да му каже на полјак, ебате пи*ката што си и се пишеш полјак дојди ако си маж пиши се рус, а од друга страна неговата нација ја мери пола Европа со тенковите.
По твоја логика сите сме македонци, али сме се приклониле на окупаторот, исто ли мислиш и за албанци и турци? баш кумановскиот дијалект има одредени зборови и реченици со падежи, односно еден збор да значи различно во различни ситуацији, ти очи затвараш на надгробни плочи, споменици, цркви, манастири, востанија, преданија... али важно јасм сум се предал на окупаторот, а еве македонија постои 30 години како самостална и 75 вкупно со заедничката држава некако не се продадеовме да викаме дека сме македонци, ниту јас ниту таткоми, ниту дедоми, чак што више омладината е понационалистичка денеска од тоа што сум јас, а родени и израснати во независна македонија, малку си скаран со логиката.

По твоја логика сите сме македонци, али сме се приклониле на окупаторот, исто ли мислиш и за албанци и турци? баш кумановскиот дијалект има одредени зборови и реченици со падежи, односно еден збор да значи различно во различни ситуацији, ти очи затвараш на надгробни плочи, споменици, цркви, манастири, востанија, преданија... али важно јасм сум се предал на окупаторот, а еве македонија постои 30 години како самостална и 75 вкупно со заедничката држава некако не се продадеовме да викаме дека сме македонци, ниту јас ниту таткоми, ниту дедоми, чак што више омладината е понационалистичка денеска од тоа што сум јас, а родени и израснати во независна македонија, малку си скаран со логиката.

Никогаш не сте се предале да сте Македонци? Браво големи херои! Спомен плоча треба да му изградат на вашето семејство што сте покажале заби на Македонскиот народец кој е окупиран од Београдска УДБА, а претходно од караџорџевичи веќе 100 и кусур години и е неколкукратно помалкуброен. Сериозно се претставуваш како жртва на системот кога веќе 110 години наназад најисплатлива професија во Македонија е да си Србин? Србите во караџорџево време имаа најголеми имоти(украдени од рајата) и одврзани раце да колат кога ќе посакаат, а во втората Југославија беа највисока каста(официри, воени лица, УДБА-ши, црвена буржоазија беше секој, кој се сетил дека бил внук на Цар Лазар). Какви ебени жртви на системот, кога најмногу вакви посрбени кодоши се офајдија од двете Југославии.
Ова ти е како пример усташите во НДХ да тврдат дека ги ебел системот. :pos: Срби од памтивек кои зборуваат Македонски дијалект. Јако!
Не се филмај, ти си обичен јаничар и колаборатор на системот. Да бранеше барем караџорџеви идеали или немаше да постоиш или ќе беше протеран или ќе одговараше пред воен суд за илјадниците злосторства што ги направиле тука караџорџевичи. Ти си обичен опортунист, за 100 години си сменил неколку професии: југословен, србин, бугар. Ден денес си пак Србин, утре да ти плати некој друг повеќе ќе немаш проблем да бидеш и кинез, а на форумов ќе тврдиш дека со милениуми наназад живееле кинези во Кумановско.

Последно уредено:
Никогаш не сте се предале да сте Македонци? Браво големи херои! Спомен плоча треба да му изградат на вашето семејство што сте покажале заби на Македонскиот народец кој е окупиран од Београдска УДБА, а претходно од караџорџевичи веќе 100 и кусур години и е неколкукратно помалкуброен. Сериозно се претставуваш како жртва на системот кога веќе 110 години наназад најисплатлива професија во Македонија е да си Србин? Србите во караџорџево време имаа најголеми имоти(украдени од рајата) и одврзани раце да колат кога ќе посакаат, а во втората Југославија беа највисока каста(официри, воени лица, УДБА-ши, црвена буржоазија беше секој, кој се сетил дека бил внук на Цар Лазар). Какви ебени жртви на системот, кога најмногу вакви посрбени кодоши се офајдија од двете Југославии.
Ова ти е како пример усташите во НДХ да тврдат дека ги ебел системот. :pos: Срби од памтивек кои зборуваат Македонски дијалект. Јако!
Не се филмај, ти си обичен јаничар и колаборатор на системот. Да бранеше барем караџорџеви идеали или немаше да постоиш или ќе беше протеран или ќе одговараше пред воен суд за илјадниците злосторства што ги направиле тука караџорџевичи. Ти си обичен опортунист, за 100 години си сменил неколку професии: југословен, србин, бугар. Ден денес си пак Србин, утре да ти плати некој друг повеќе ќе немаш проблем да бидеш и кинез, а на форумов ќе тврдиш дека со милениуми наназад живееле кинези во Кумановско.
Абе а што правиме со гробовите, спомениците, црквите, манастирите, преданијата за краљевиќ марко.... или ке продужиш да верглаш једно те исто

Абе а што правиме со гробовите, спомениците, црквите, манастирите, преданијата за краљевиќ марко.... или ке продужиш да верглаш једно те исто
Дали и бугарите се срби? зошто и кај нив бил популарен крали Марко, и имаат преданија за него

Кои преданија бе тикво? Тие за Цеца и Аркан? Да не мислиш дека некој славел и кажувал за долгачот или пак цар Душан и Лазар и Обреновиќи/Караѓорѓевиќо во Македонија? :pos:
Се знае за кого се пеело тука: Цар Самуил, Филип, Александар, Кирил, Методиј, Климент, Наум, па се до Делчев, Гули, Карев, Организацијата и партизаните Пинџур, Ацев итн. Единствен исклучок е Марко Крале, кој е славен зашто се залагал за православците при завладувањето на турците, но и тој е благородник дојден од Србија, така што не влегува во категорија народни херои. Има такви случаи кај секој народ, пример некој влав/албанец Кондо кој помогнал при борбата за Белград е опеан во српски народни песни и има улица со негово име во Белград, но никој не тврди дека заради Кондо Србите се Албанци.
Имаш јужна и северна словенска Балканска јазична група. Тие што се на север од Врање се срби/хрвати/бошњаци/црногорци, додека тие на југ од Врање се Македонци/Бугари. Му го сменил некој поп на -иќ името и мисли дека е внук на Цар Лазар. Просто е како грав и проучено од експерти за лингивстика, а не од внук му на Цар Лазар од кумановско,. Кутриот тој изиграва тука некој си опасен тип, па тресе зелени дека се ,,гледал на нишан" со албанците, a всушност потекнува од пи*ки и кодоши продадени на секој окупаторски режим, кои цицале пари на туѓ грб како заслуга за колабораторство. Тој се ГЛЕДАЛ НА НИШАН со некого. :pos: Оф мори мајко какви све интернет солџери не ќе сретнеш, грев гревосан, него со пиштол на вода да го испрскаш ќе мисли дека е смртно ранет, а не па ќе се гледал на нишан. Скриј се таму под јорган планина и лажи меѓу народот дека си од Ниш дојден, да не му светне на некој албанец(пошто нашиве се глупи) дека си караџорџев експериментален глушец кој кодошел по жандармани па да си ја видиш маката.

Последно уредено:
Абе само за Јордан Пиперката (еден човек) има повеќе песни од за сите четници заедно во Македонија.

Абе само за Јордан Пиперката (еден човек) има повеќе песни од за сите четници заедно во Македонија.
А кој ги пее тие песни за четниците,, еве Тодор Александров колку и да бил контроверзна историска личност(за кого како) пак се пее низ песните и се слави, атентатот на кралот исто.

Кои преданија бе тикво? Тие за Цеца и Аркан? Да не мислиш дека некој славел и кажувал за долгачот или пак цар Душан и Лазар и Обреновиќи/Караѓорѓевиќо во Македонија? :pos:
Се знае за кого се пеело тука: Цар Самуил, Филип, Александар, Кирил, Методиј, Климент, Наум, па се до Делчев, Гули, Карев, Организацијата и партизаните Пинџур, Ацев итн. Единствен исклучок е Марко Крале, кој е славен зашто се залагал за православците при завладувањето на турците, но и тој е благородник дојден од Србија, така што не влегува во категорија народни херои. Има такви случаи кај секој народ, пример некој влав/албанец Кондо кој помогнал при борбата за Белград е опеан во српски народни песни и има улица со негово име во Белград, но никој не тврди дека заради Кондо Србите се Албанци.
Имаш јужна и северна словенска Балканска јазична група. Тие што се на север од Врање се срби/хрвати/бошњаци/црногорци, додека тие на југ од Врање се Македонци/Бугари. Му го сменил некој поп на -иќ името и мисли дека е внук на Цар Лазар. Просто е како грав и проучено од експерти за лингивстика, а не од внук му на Цар Лазар од кумановско,. Кутриот тој изиграва тука некој си опасен тип, па тресе зелени дека се ,,гледал на нишан" со албанците, a всушност потекнува од пи*ки и кодоши продадени на секој окупаторски режим, кои цицале пари на туѓ грб како заслуга за колабораторство. Тој се ГЛЕДАЛ НА НИШАН со некого. :pos: Оф мори мајко какви све интернет солџери не ќе сретнеш, грев гревосан, него со пиштол на вода да го испрскаш ќе мисли дека е смртно ранет, а не па ќе се гледал на нишан. Скриј се таму под јорган планина и лажи меѓу народот дека си од Ниш дојден, да не му светне на некој албанец(пошто нашиве се глупи) дека си караџорџев експериментален глушец кој кодошел по жандармани па да си ја видиш маката.
Абе друхар глуп си ко курац, мислиш дека ако напишеш километарски пост ке излезе дека ск во право, не си, за нишан зборев за тие како тебе што се закануваат на селење и што ја знам... инаку кмаш преданиа и за обилиќ и за цар лазар и за краљевиќ марко, кои преданија живти блга имаш за твоите, имаш крсна слава како традиција само кај србите што сигурен сум дека и ти славиш... ебате глупиот неми пишувај километарски постови со вреѓање туку одговори за гробовите, црквите манастирите, спомениците, или ми па најди некој од пред турско за твоите?
ако немаш, а немаш онда одјеби не ме смарај сс глупи постови у кои освен наврединема ништо друго.

Абе друхар глуп си ко курац, мислиш дека ако напишеш километарски пост ке излезе дека ск во право, не си, за нишан зборев за тие како тебе што се закануваат на селење и што ја знам... инаку кмаш преданиа и за обилиќ и за цар лазар и за краљевиќ марко, кои преданија живти блга имаш за твоите, имаш крсна слава како традиција само кај србите што сигурен сум дека и ти славиш... ебате глупиот неми пишувај километарски постови со вреѓање туку одговори за гробовите, црквите манастирите, спомениците, или ми па најди некој од пред турско за твоите?
ако немаш, а немаш онда одјеби не ме смарај сс глупи постови у кои освен наврединема ништо друго.
Чим се слави крсна слава тогаш си Срби а? :pos: :pos: :pos:
Уште еден генијален заклучок од Цвијиќ и тие 2-3 научника кои ги пуштиле во Македонија да ,,истражуваат" кои се срби и дошле да заклучок дека стружани се срби, додека Охриѓани словени од Македонија. Ако одиме по манастири тогаш Србите се Византијци и Бугари тикво една.
Ако си имал слава си бил Србин! :pos:Се надевав дека немаше ова да го треснеш, а и се пазеше цело време, ама ете ти се испушти. Кој пеел за Цар Лазар бе тикво? Не треси зелени, 99% од Македонците немаат појма кој е Цар Лазар, а за Долгачот и Бабунски се знае дека биле народни предавници. Единствено Цар Душан стана актуелен, пошто се зборуваше по медиуми за споменикот што го срушија Шверцерите. А и да ги знаат, не е тоа народно предание, туку пропаганда преку 40 српски ТВ канали и србизиран образовен систем.
Од легенди и преданија единствено се зборува за Марко Крале, другиве се наметнати преку образование и 40-те српски канали. Да си прашал некој старец пред 70-80 години(а и ден денес) за народни преданија ќе ти спомнел за Самуил, Александар/Филип(за овие претежно Егејци), комити, ВМРО и сесловенските просветители. Ниту Лазар, нит Обилиќ, немала појма рајата за овие пред да дојдат тука караџорџевичи.

А кој ги пее тие песни за четниците,, еве Тодор Александров колку и да бил контроверзна историска личност(за кого како) пак се пее низ песните и се слави, атентатот на кралот исто.
Јас една четничка знам само. Сптремте те се. мислам така се викаше. Песната е од велешко, мислам за Бабински.
За Александров незнам дали пеел нашиов народ. може во штипско. Али во западна Македонија од кичевско/демирхисарско има повеќе од 10 песни за Јордан Пиперката. тоа е доказ колку го сакал народот. за четниците од тој крај (додуша и ги немало многу на број. со сила 10) нема ни една песна. Во охридско-струшко се пеат песни за Христо Узунов, Методи Патче, Дејан Војвода, имало некои четници само во Дримкол (струшко) али за нив не пеел народот.
Во битолско се пее за Сугарев, за никакви четници не пее народот.
Ако воопшто имало преданија за српски кралеви, може да дошло од печалбарите кои биле во Србија, или од луѓе кои потекнувале од српските краеви, но се доселиле во Македонија од разни причини и се измешале со народот наш. такви родови има во кумановско, тетовско, скопско, кривопаланечко, и малку во западна Македонија, што потекнуваат од предци доселени од српските територии.

А што не пишеш колку пцовисуваат, жити поглавникот?
Само што во Сврбија 50К млади луѓе напуштаат држава секоја година, не го знам бројот за Рвацка но секако е екстремен а ме мрзи да барам. Очигледно е дека македонци и словенци изумираат, но тоа е повеќе од точно и за четници и усташи кои немаат иднина, готово е со нив. За власи, среќа што имале висок стартен број со 22 милионска Романија можеби ќе ги има двојно помалку некогаш, но сепак ќе ги има, за разлика од рвати кои ќе останат во историските книги заедно со други исчезнати народи. Најголемо достигнување на хрватскиот народ во неговата не особено славна историја е баш геноцидот за кој се зборува на темава.
40000 родени на годишно ниво одржуваат популација од 2.9 милиони така што нема да не снема скоро. За твоја жал не не снемува ни едните ни другите така брзо. Сме имале и потешки моменти....ете пред Османските навирања бевме скоро 2 милиони, за само 100 години покасно да дојдеме до пола милион од нивните инвазии, па ете пак сме тука.

Заедно со лојални малцинства ќе си бидеме 3+ милиони во догледна иднина на еден убав компактен простор во Хрватска, Херцеговина и дел од Посавина. Ќе си чекаме по 15 милиони туристи секоја година, ќе си избацуваме по некој спортиста, па да правиме дочеци 1-2 пати годишно на Бан Јелачиќ, ту и там ќе исфрлиме и некој нов Ружичка, Прелог, Андриќ, зошто да не и Тесла од малцинствата и така. Што било во историјата било, битно да научиме од нејзе. Дали е славна или неславна битно на 15 милиони секоја година ќе им ја кажуваме нашата приказна.:angel:

Сега кога сте само 6 родени годишно од двајца родители Власи и 22 милионска Романија е ваша. Убава земја, добар народ. Имам многу пријатели од таму кога бев во странство....еден требаше и на свадба да ми дојде ама ете корона.
Како и да е живејте си, би била навистина штета после илјадници години латинско пристуство на овие простори да го снема цел еден јазик и култура што поради асимилација што поради природен тек на работите. Ние наводно геноцидните не се радуваме на туѓо исчезнување, ама ете ти негеноциден праведнику некако дожуваш оргазми на самата помисла. Некако многу сличности си имаш со тие Павелиќи, Лубуриќи, Михајловиќи, Младиќи и сл. од кои божем се згрозуваш.Геноцидни народи нема, но има геноцидно настроени поендинци меѓу нив. Верувам дека менталниот склоп им е идентичен на твојот, само ете за среќа не си имал прилика да засјаеш. :uzi:

Чим се слави крсна слава тогаш си Срби а? :pos: :pos: :pos:
Кој друг народ слави крсна слава?
Уште еден генијален заклучок од Цвијиќ и тие 2-3 научника кои ги пуштиле во Македонија да ,,истражуваат" кои се срби и дошле да заклучок дека стружани се срби, додека Охриѓани словени од Македонија. Ако одиме по манастири тогаш Србите се Византијци и Бугари тикво една.
Ако си имал слава си бил Србин! :pos:Се надевав дека немаше ова да го треснеш, а и се пазеше цело време, ама ете ти се испушти. Кој пеел за Цар Лазар бе тикво? Не треси зелени, 99% од Македонците немаат појма кој е Цар Лазар, а за Долгачот и Бабунски се знае дека биле народни предавници. Единствено Цар Душан стана актуелен, пошто се зборуваше по медиуми за споменикот што го срушија Шверцерите. А и да ги знаат, не е тоа народно предание, туку пропаганда преку 40 српски ТВ канали и србизиран образовен систем.
Од легенди и преданија единствено се зборува за Марко Крале, другиве се наметнати преку образование и 40-те српски канали. Да си прашал некој старец пред 70-80 години(а и ден денес) за народни преданија ќе ти спомнел за Самуил, Александар/Филип(за овие претежно Егејци), комити, ВМРО и сесловенските просветители. Ниту Лазар, нит Обилиќ, немала појма рајата за овие пред да дојдат тука караџорџевичи
да си прашал некој старец пред 80 години кој знае, ке ти кревал раменици и ке те повикал на крсна слава ако си му дошол во тој период и ке немал појма кој се самуил западниот бугарски цар, гоце делчев, даме груев и останати вмро дејци кои се баш преку тој 45 годишен комунистички образовен систем изучувани од генерациите на таткоми па на даље пред тоа никој појма немалкои се и што се...
Инаку јас ти кажав на што го засновам моето српсто и еве пак ке ти повторам цркви, манастири, споменици, преданија, крсна слава, гробови..., најди ми еден гроб, црква, манастир, споменик македонски а да е постар од српски било кој и да е изграден пред 45 година јас јавно ке ти се извинам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom