Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Златко без да се навредиш, мене твојава рачуница ми е без везе.

Ти ако во јануари си трошел максимално 2000 ден значи дека си потрошил некаде околку 400KW, и под услов да ги греел 24/7, како што се сите мои пресметки, вклучуваќи ја и оваа, значи дека во просек си трошел околку 0,5KW, што реално за 40м2 просторија без изолација е фантазија.

Кај мене просторијата од 42м2 без никакви изолации, само со одлична столарија и греење 24/7 на 23 степени, со SF50 ми трошеше околку 3 пати повеќе.
Se raboti za dve prostorii 28+12m2. Klimata e kupena za pogolemata. T vo pogolemata 21-22 C,pomalata 19-20 C. Imam prvoklasna stolarija,fasadna opeka, orientacija strog jug, nadvoresnata edinica cel den e na sonce i bese preblaga zima. Dali vaka moze da e realno?
Aj sega vrati se na moite postovi i najdi dali nekogo sovetuvam ili ubeduvam da kupi klima kako mojata ili pak bilo koja druga? Pisuvam realno onaka kako sto e.
I ti isto za tvojata SF50 si sosema realen i toa mi se dopadja, bidejci realno energetskite efekti na klimite se razlikuvaat vo par desetinki procenti, a ne vo stotinki kako sto mnozina mislat ako kupat poskapa klima....
Автоматски споено мислење:

Може само кај искусни инженери 3,5ки кинески клими во Јануари топлат 40м2 неизолиран простор со 2000 денари.
Sreca ne e Toshiba, ona sigurno ne bi presla 1000 den.
Ne igra povece kartata vo marketingot kupi japonsko, ne e vo igra povece: "ednas kupuvam vo 20 godini i miren sum", sega imas moznost da kupis tri pati za isti pari vo tie 20 godini....
Inace nemas pravo da se podbivas so mene, bidejci si opsto za tehnikava malo dete za mene vo sekoj pogled vo sekoja oblast. Prodavaj si Toshibi. fali gi do nebo, ama konkurencijata ne ja kritikuvaj, nikogas i nikade, so toa pokazuvas samo nemoc i nedostatok na argumenti...

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.006
Sreca ne e Toshiba, ona sigurno ne bi presla 1000 den.
Ne igra povece kartata vo marketingot kupi japonsko, ne e vo igra povece: "ednas kupuvam vo 20 godini i miren sum", sega imas moznost da kupis tri pati za isti pari vo tie 20 godini....
Замисли еј, да си земел Даисеикаи од Тошиба и стварно да го постигнела истиот ефект со 1000ден

Иначе почна да гледаш што клима ќе земаш до година.... пошо Тундрата ја имаш веќе колку? 3 години? Уше оваа и вгодина па толку по твоиве муабети дека веќе нова се купува на 5 години....

Или арна си е тундрата ќе потера уше 5.....
Не знам кој би менил функционална клима на 5 години освен ако нешто не е задоволен...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Si se zbrkal nešto, nema nitu godina, a za 4-5 godini će se pojavat klimi za 400e sto sega se 700-800e, će stavam druga, a ovaa će mu ja dadam na monterot da mi montira bez pari.... i se blagodarenie na glupite kunezi.
Da se prašuvaa samo japoncite ili pak da ne postoea kunezive klimite bi bile najmalce tri pati poskapi.
Mnogu mi e žal što ti će moraš da go čuvaš Mitsubishito ušte 15 godini, a okolu tebe će gledaš kako se kupuva za upola cena dvapati poefikasni klimi od tvojata, ama japonec si e japonec, a snob si e snob.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.061
Поени од реакции
2.070
Si se zbrkal nešto, nema nitu godina, a za 4-5 godini će se pojavat klimi za 400e sto sega se 700-800e, će stavam druga, a ovaa će mu ja dadam na monterot da mi montira bez pari.... i se blagodarenie na glupite kunezi.
Da se prašuvaa samo japoncite ili pak da ne postoea kunezive klimite bi bile najmalce tri pati poskapi.
Mnogu mi e žal što ti će moraš da go čuvaš Mitsubishito ušte 15 godini, a okolu tebe će gledaš kako se kupuva za upola cena dvapati poefikasni klimi od tvojata, ama japonec si e japonec, a snob si e snob.
Да имаш користено врвен квалитет клими и да коментираш толку самоуверено, ајде и да разберам. Но, со користење на прва клима инвертер и да коментираш толку од високо не оди. Не е проблемот кинез или јапонец, има и кинески клими кои се скапи. Ти коментираш ефтини и скапи клими, тоа е вистината, и тврдиш дека скапите клими се скапи за да купуваат будали кои се палат на некој си бренд, а демек не се добива ништо посебно. Тошиба сузуми и Мицубиши ФХ кои ги имам и знам како работат, не може, ама никако не може да се споредуваат со ефтините клими од било кој производител, без разлика кинез или јапонец. Начинот на работа е толку софистициран, толку донесен до перфекција, што е џабе да ти објаснувам. Имам и јас кинезарија користено и тоа го зборувам од лично искуство и споредба.

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Да имаш користено врвен квалитет клими и да коментираш толку самоуверено, ајде и да разберам. Но, со користење на прва клима инвертер и да коментираш толку од високо не оди. Не е проблемот кинез или јапонец, има и кинески клими кои се скапи. Ти коментираш ефтини и скапи клими, тоа е вистината, и тврдиш дека скапите клими се скапи за да купуваат будали кои се палат на некој си бренд, а демек не се добива ништо посебно. Тошиба сузуми и Мицубиши ФХ кои ги имам и знам како работат, не може, ама никако не може да се споредуваат со ефтините клими од било кој производител, без разлика кинез или јапонец. Начинот на работа е толку софистициран, толку донесен до перфекција, што е џабе да ти објаснувам. Имам и јас кинезарија користено и тоа го зборувам од лично искуство и споредба.
Nemam koristeno lično toa e točno, ama imam priateli što gi koristat i najkapite klimi, sum gledal kako rabotat i moe lično mislenje e deka za moja upotreba ne ne vredi da se dava mnogu pari za ovie predmeti. Komu vredi neka si dava, mene lično ne, pa imaš eve košula od 100 e i od 1000e i od 5000e, se znae za kogo se tie, a ovaa sirotata od 100e e poveće od dobra, taka nekako e za sekoj proizvod pa i ovoj.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Se raboti za dve prostorii 28+12m2. Klimata e kupena za pogolemata. T vo pogolemata 21-22 C,pomalata 19-20 C. Imam prvoklasna stolarija,fasadna opeka, orientacija strog jug, nadvoresnata edinica cel den e na sonce i bese preblaga zima. Dali vaka moze da e realno?
Па предпоставувам ако имаш фасадна цигла (тие вообичаено одеа во сендвич зид со изолација од 1 до 5цм) или просечната температура во јанури била 7 степени вредностите се веројатни. Од друга страна ако живееш во стан или куќа а просторот над тебе се грее тоа ти е исто како да имаш изолација и бројките не само што се веројатни туку се и очекувани.
Во еден претходен пост имам дадено детален опис за она што од мое искуство се најчестите ситуации и топлотните потреби и сите пресметки ги земам на една од овие ситуации.
За ова Златко не можам да се согласам со тебе. Цените не само што нема да паѓаат туку одат и нагоре што е логично бидејќи не се телевизори или компјутери за да целиот систем се замени со еден чип па цените да паднат значително. Mitsubishi FH35 ако не се лажам излезе во 2012 година со Pdesignh од 3,6 и SCOP од 5,1. По оваа логика сега би требало да имаме клими кои ги испорачуваат овие вредности за околку 500 еур но едноставно ги нема. Дури и кинеските клими кои може да ги испорачаат овие вредности се далеку од 500 еур (Haier Dawn и Gree Amber). Ова од една страна е логично, бидеќи материјалите кои влегуваат во изработката на ваков уред се горе долу непроменети. Е сега ако дојде до некоја револуција која ќе овозможни истите вредности да се добијат од двојни или тројно помал уред, тогаш веќе ќе може да се зборува за значајно намалување на цените.
Дополнителен проблем е што производителните дури и малите подобрувања како R32 не ги користат за подобрување на перформансите туку и за намалување на трошоците, како помал изменувач и сл.

Многу зависи од температурата која ја бркаш, а @tzlatko може згреал 40м2 со 2000денари, ама на 20 степени???
Тие 3 степени прават огромна разлика во потрошувачката.
Зависи на што мислиш. Зголемувањето е праволиниско. Ако се потребни 0,3KW за да се зголеми температурата од 19 на 20 степени, 0,3KW се потреби за да се зголеми и од 24 на 25 степени. Нормално на 25 степени вкупно ќе троши 1,5KW повеќе, но поголемата потрошувачка генерално доаѓа од поголемата потреба за топлина а намалувањето на COP е релативно мало, практично незабележливо. Така на пример кај Suzumi 13PKVSG-E на 0 степени на 100% оптеретување COP е 3,1 а на 70% оптеретување COP е 3,2.

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Ве поздравувам
Мал допринос , инвертер Панасоник 12-ка, кој работи од 2004, во стан во Скопје.Сеуште не сум приметил некоја неправилност,на ладење работи претежно во три степени
300-600-900 вати, со 10% варијации + или -

IMG_20200709_102141.jpg IMG_20200709_102141.jpg IMG_20200804_123037.jpg

Attachments

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.410
Ве поздравувам
Мал допринос , инвертер Панасоник 12-ка, кој работи од 2004, во стан во Скопје.Сеуште не сум приметил некоја неправилност,на ладење работи претежно во три степени
300-600-900 вати, со 10% варијации + или -

Прегледај го приврзокот 264270Прегледај го приврзокот 264270Прегледај го приврзокот 264272
So zdravje da se sluzis klimata e ekstra MADE IN MALAYSIA sto e dobro ne e kineska.

Stavi Sliki od vnatresnata i nadvoresnata edinica slikani od predna strana i dalecinskoto da vidime kakvi bile Panasonic inverter klimite vo 2004 godina.

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
So zdravje da se sluzis klimata e ekstra MADE IN MALAYSIA sto e dobro ne e kineska.

Stavi Sliki od vnatresnata i nadvoresnata edinica slikani od predna strana i dalecinskoto da vidime kakvi bile Panasonic inverter klimite vo 2004 godina.
Благодарам, да си купиш подобра и бидеш задоволен како јас од неа, белки ќе потрае уште извесно време. Прашав искусен монтер, да ја прегледа, дополни и промени масло, ми вика ако работи нема потреба ?? !!. Знам дека во автомобилите на 5-6 год. треба и сум направил.
Надворешната моментално не сум во можност да ја сликам. Во друга прилика
[ IMG_20200829_155646.jpg IMG_20200829_155627.jpg IMG_20200829_155023.jpg

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.410
Благодарам, да си купиш подобра и бидеш задоволен како јас од неа, белки ќе потрае уште извесно време. Прашав искусен монтер, да ја прегледа, дополни и промени масло, ми вика ако работи нема потреба ?? !!. Знам дека во автомобилите на 5-6 год. треба и сум направил.
Надворешната моментално не сум во можност да ја сликам. Во друга прилика
[Прегледај го приврзокот 264294Прегледај го приврзокот 264293Прегледај го приврзокот 264292
Imam 2 klimi novi se zdravje koga ke otkazat moze i jas ke zemam eden Panasonic ili Toshiba ne se znae se zavisi od finansiskite moznosti.
Sto se odnesuva do proverka na klimata ako klimata ti raboti kako sto treba odnosno ( ako nema problem pri Greenje i Ladenje ) Togas nema potreba od servis i proverki
Zdravje za 2 meseci e Noemvri i koga ke ja vklucis na Greenje ako topli dobro togas ok ako ne togas ke povikas servis/monter da ja proveri odnosno so manometer

Da izmeri servisot/monterot dali na Greenje klimata pustena na 30°C ke ima raboten pritisok od 50 Bari ( moze i poveke Bari no ne smee pomalku od 50 Bari ) ako klimata ima 50 Bari na Greenje togas e ok ima i Freon i sto e najbitno ne disi Freonot a ako nema 50 Bari ke treba da se vidi dali nedaj boze disi freon od nekade ili pri demontaza da ne se ispustil Freonot sto ne veruvam bidejki ako ja demontiral monter so dovolno znaenje sigurno gi zatvoril ventilite pri demontaza i ako disi od nekade da se odkloni defektot i da se napolni Freon kolku sto pisuva na nadvoresnata edinica za tvojot Panasonic inverter model pisuva deka treba da ima 1.02 kg R410A Freon ( toa go pisuva na nalepnicata na klimata na nadvoresnata edinica )

Znaci servis/ monter ke povikas ako imas problem so klimata ako nemas nikakov problem togas ke si gi cistis samo filtrite na vnatresnata edinica na 15 dena se perat so mlaka voda i sampon ke se iscedat i ke gi vratis vo klimata

So sreka klimata dolgo da ja koristis.

Последно уредено:
Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Imam 2 klimi novi se zdravje koga ke otkazat moze i jas ke zemam eden Panasonic ili Toshiba ne se znae se zavisi od finansiskite moznosti.
Sto se odnesuva do proverka na klimata ako klimata ti raboti kako sto treba odnosno ( ako nema problem pri Greenje i Ladenje ) Togas nema potreba od servis i proverki
Zdravje za 2 meseci e Noemvri i koga ke ja vklucis na Greenje ako topli dobro togas ok ako ne togas ke povikas servis/monter da ja proveri odnosno so manometer

Da izmeri servisot/monterot dali na Greenje klimata pustena na 30°C ke ima raboten pritisok od 50 Bari ( moze i poveke Bari no ne smee pomalku od 50 Bari ) ako klimata ima 50 Bari na Greenje togas e ok ima i Freon i sto e najbitno ne disi Freonot a ako nema 50 Bari ke treba da se vidi dali nedaj boze disi freon od nekade ili pri demontaza da ne se ispustil Freonot sto ne veruvam bidejki ako ja demontiral monter so dovolno znaenje sigurno gi zatvoril ventilite pri demontaza i ako disi od nekade da se odkloni defektot i da se napolni Freon kolku sto pisuva na nadvoresnata edinica za tvojot Panasonic inverter model pisuva deka treba da ima 1.02 kg R410A Freon ( toa go pisuva na nalepnicata na klimata na nadvoresnata edinica )

Znaci servis/ monter ke povikas ako imas problem so klimata ako nemas nikakov problem togas ke si gi cistis samo filtrite na vnatresnata edinica na 15 dena se perat so mlaka voda i sampon ke se iscedat i ke gi vratis vo klimata

So sreka klimata dolgo da ja koristis.
Посебно благодарам, жив, здрав и радостен да си ми.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ne razbiram što e toa što te tera da davaš pogrešni soveti? Imaš li prestava što znači 50 bari? Bože dragi!
Za da ustanovi nekoj dali fali freon vo sistemot ili pak go ima premnogu će mu treba:
-dva suvi termometra vnatre za saćeto i prostorijata i dva mokri isto za saćeto i prostorijata, kako i merač na vlažnost na vozduhot,
-istoto ova go montira nadvor na nadvorešnata edinica
-izmerenite vrednosti za T i vlažnosta na vozduhot i pritisokot gi zapišuva
-ajde može improvizacija gore dole za mokrite termometri da se koristat suvi staveni vo mokra vata,
- zapišanoto go sporeduva so fabrički uporedni tablici baš za dotičnata klima za pritisok baš vo tie uslovi
I sega što, so ovaa fiskultura ustanovil deka fali gas ili pak go ima premnogu, kolku treba da stavi/izvadi e sosema nepoznato. Ste videle li vakov monter da meri se ova i tablici da vadi??
Ne postoi seviser vo celiov svet (normalno ovde gi ima na kilo, ušte ovoj najubaviov gi podržuva) koj onaka od oko moze da meri freon vo sistemot.
Sega ima moderni digitalni uredi za site promenlivi vo sistemot, merat brzo i precizno, dosta se skapi i gi koristat vistinskite majstori vo dijagnostika industriska klimatizacija kade sekoja greška debelo se plaća i kade ne e dozvoleno improvizacii od tipot manometar i udri.
Inace sistemot termodinamički e ist, samo što doma će ti rasipe klima od 500e, a tamu od 100.000e.
Zatoa brkajte majstori koi dijagnosticiraat so manometri.
Edinstveno ispravno e vadenje na frenot, odmastuvanje, merenjena dig. vaga, popravka na mestoto na propuštanje, vakumiranje na sistemot, polnenje so propišana kol na freon i vraćanje na izvadenoto maslo.

Kajgana Shop

На врв Bottom