- Член од
- 2 август 2014
- Мислења
- 1.798
- Поени од реакции
- 4.158
Se raboti za dve prostorii 28+12m2. Klimata e kupena za pogolemata. T vo pogolemata 21-22 C,pomalata 19-20 C. Imam prvoklasna stolarija,fasadna opeka, orientacija strog jug, nadvoresnata edinica cel den e na sonce i bese preblaga zima. Dali vaka moze da e realno?Златко без да се навредиш, мене твојава рачуница ми е без везе.
Ти ако во јануари си трошел максимално 2000 ден значи дека си потрошил некаде околку 400KW, и под услов да ги греел 24/7, како што се сите мои пресметки, вклучуваќи ја и оваа, значи дека во просек си трошел околку 0,5KW, што реално за 40м2 просторија без изолација е фантазија.
Кај мене просторијата од 42м2 без никакви изолации, само со одлична столарија и греење 24/7 на 23 степени, со SF50 ми трошеше околку 3 пати повеќе.
Aj sega vrati se na moite postovi i najdi dali nekogo sovetuvam ili ubeduvam da kupi klima kako mojata ili pak bilo koja druga? Pisuvam realno onaka kako sto e.
I ti isto za tvojata SF50 si sosema realen i toa mi se dopadja, bidejci realno energetskite efekti na klimite se razlikuvaat vo par desetinki procenti, a ne vo stotinki kako sto mnozina mislat ako kupat poskapa klima....
Автоматски споено мислење:
Sreca ne e Toshiba, ona sigurno ne bi presla 1000 den.Може само кај искусни инженери 3,5ки кинески клими во Јануари топлат 40м2 неизолиран простор со 2000 денари.
Ne igra povece kartata vo marketingot kupi japonsko, ne e vo igra povece: "ednas kupuvam vo 20 godini i miren sum", sega imas moznost da kupis tri pati za isti pari vo tie 20 godini....
Inace nemas pravo da se podbivas so mene, bidejci si opsto za tehnikava malo dete za mene vo sekoj pogled vo sekoja oblast. Prodavaj si Toshibi. fali gi do nebo, ama konkurencijata ne ja kritikuvaj, nikogas i nikade, so toa pokazuvas samo nemoc i nedostatok na argumenti...
Последно уредено: