Lester Freamon
A man of focus, commitment, sheer will...
- Член од
- 14 јануари 2015
- Мислења
- 16.238
- Поени од реакции
- 36.515
Писменоста на народот во голема мера се подига и со пренесување на тие што се писмени, на тие што се помалку или неписмени.Ако ставаш пари во банка мора да ги прочиташ финансиски извештаи на банката. Јас никад не би ставил пари во банка без да прочитам како работи. Знам дека најголем дел од Македонците се финансиски целосно неписмени. Но треба барем малку да се потрудат... потребна е барем трошка труд и одговорност. Целата клима е затуцана. Се сеќавам на еднаш кога работев, седевме и си правевме муабет, кафе ова она и некако падна муабет за кредити и јас малку почнав да зборувам како се формираат каматите кај банките и веднаш почнаа некој да се љутат и да просераваат...смени тема, збори друго, кажи нешто друго. Така да, климата и менталитетот е катастрофа.
Наместо да напишеш 10 реда како се дудуци, можеше да напишеш да ги напишеш по градација кои се најдобри и по 1-2 реченици за секоја зошто е најдобра.
Види со НЛБ, стандардно се плаќа 30 денари месечно за трансакциската, ако имаш кредитна картица 1200 годишно, ако сакаш да имаш подобри услуги (поместување на лимити преку апликација, плаќање на обрасци онлајн и тн ќе си земеш МТОКЕН (првата година мене ми го имаа дадено гратис поради депозит, втората го платив 10 или 20 евра годишно не се сеќавам, а сега немам потреба од него и не го користам). Мислам дека оваа година ми наплатија и за девизната сметка, порано не се плаќаше, ама сега имаат некоја симболична месечна/годишна претплата.Сега откако ја затворија Еуростандард Банка, каде што имав мбанк ебанк смс ке може ли некој да ми предложи друга банка каде што не им се цените за овие услуги плафон и за интерен клиринг не наплаќаат ништо?
едит: И дали некоја друга банка има опција за вадење на сите банкомати без провизија како што имаше ЕуростандардБанка
Автоматски споено мислење:
Овие останаа со повисока каматна стапка на денарски депозити, за други работи ми се апла затуцана банка (малку банкомати, катастрофа веб апликација, секоја услуга што сум ја правел ме шифтаат на по 2 шалтери и тн).UNI Bank
unibank.mk