Донев
★★
- Член од
- 9 мај 2008
- Мислења
- 35.728
- Поени од реакции
- 52.668
Прво за фалењето, нормално е кај сите да го има. Ако не ги браниш и фалиш играчите на својот омилен клуб, не си фанЛукаку и КдБ не се од школата на Челзи. Зборам за играчи од генерациите што доминираа низ младинските категории на Англија и Европа. МекЕкран, Какута, Траоре, Бертранд, Брума, Чалоба, Пиазон, Феруз, Бејкер, Браун, Бога, Мусонда, Соланке.
Не викам јас дека @Донев за сите овие имал преголеми очекувања, но за Мекекран, Какута, Брума, Чалоба, Браун, Соланке сигурен сум дека има пишувано и пишувано на форумов. xD
И факт е дека ова го има во секој фан клуб, ете кај нас на пример лани Мектоминеј беше ставан на ниво на Керик после подпросечна сезона од поединци, истото важи и со Вилијамс годинава. Претходно сме имале примери со Јанузај, Вил Кин, Џејмс Вилсон, Клеверли, тие шмугљовците што ги извади ЛВГ во одбрана, не ги ни памтам како се викаа, ама од авион се гледаше дека ниту еден од нив нема да биде играч... итн, итн... но Донев со години не успеа да ја научи лекцијата дека не секој што гази во младинските категории ќе гази и со сениорите.
За младите ајде, пак нормално е дека сите ќе се надеваме дека ќе ги биде. Сум зборел јас посебно порано за доста, и имав надежи за доста. Ама мора да се погледнат околностите. Кога фалам некој млад играч, зборам за неговиот потенцијал и за тоа што би можел да биде. Никогаш не сум зборел дека сигурно ќе успее, нити па си правам филмови дека веќе е на некое високо ниво. Може некогаш и така да сум се излетал за некој, ама пробувам да пазам. А на патот кон успехот може милион работи да се случат кои не го негираат талентот на играчот и го прави неточно тоа што сум го фалел, не значи дека грешно сум се надевал. Една несреќна повреда може да им ја уништи кариерата. Еве за Челзи, знаеме дека некој дури и да имал поголем талент од Меси, пак немаше да добие шанса во прв тим, ќе беше шетан по позајмици се додека не му се смачи од фудбалот и ќе отиде во некој полусериозен клуб да поигра малце пред да се пензионира. Огромни таленти пропаднаа низ годиниве во Челзи поради тоа, и не гледам како ние како фанови сме криви што сме ги фалеле и сме се надевале дека ќе успеат кога стварно покажувале талент и потенцијал. Сепак, последниве десетина години извадија и доста играчи кои си играат во ПЛ, играчи со ПЛ квалитет. Е сега еве има промена во Челзи на тоа поле и ќе може малце пореално да ја видиме сликата. Уште во првава сезона неколку од нив покажуваат дека не бил за џабе хајпот и со нивна помош клубот избори место во топ 4. Ама уште не викам дека сигурно ќе ги биде ако ме читаш секаде. Само дека имаат доволно потенцијал за да бидат битен дел од клубот. Дали ќе го исполнат и ќе бидат, ќе видиме.
За да дообјаснам конкретно еве ќе го земам Одои како пример, затоа што беше срамно спомнат, иако мислам него па сум го фалел помалце него што треба. Ептен е очигледен талентот кај него, и ако некој не го гледа, не знам што да кажам. Не треба јас да зборам уствари, Баерн кои знаеме дека не се расфрлаат со пари безвезе нудеа 40 милиони за него иако му истекуваше договорот и имаше точно 0 стартови во ПЛ. Ама ете, за жал скина лигаменти и и покрај тоа што успеа да се врати побрзо од очекуваното и имаше по некоја солидна партија, не успеа да се врати на нивото на кое што беше претходно. И сега ако поради таа лоша повреда никогаш веќе не заигра како што треба и не го исполни потенцијалот кој верувам сите сме свесни дека го има, тоа значи дека џабе било фалењето иако било и повеќе од заслужено во тој момент? Му се брише талентот и сите што сме го збореле испаѓа дека сме збореле глупости?
За играчите кои подолго играат во клубот, без разлика дали се од академија или купени подобро да не почнуваме. Како што кажав доволно е да пишете комбиниран состав со Ливерпул и јасно ќе се види колку ги преценувате иако не заслужиле.