Македонска берза

Член од
19 октомври 2012
Мислења
319
Поени од реакции
277
Па тоа неисплаќање дивиденди кај скоро сите банки у свет не е направено за да се трупаат парите на сметка, туку затоа што кризата ќе предизвика загуби и резервации
Точно, во право си. Работата е само колку кризата ќе предизвика загуби и резервации. Точно е и дека 15 мил евра за едно полугодие Е намалено во однос на изминатите години, ама па и не е толку лошо можда.
едит: 2017 профитот 33 мил евра беше...

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Се потсмеваме и ја критикуваме нашата берза, но вредноста на компаниите делува многу пореално отколку она што се случува во САД

Член од
15 февруари 2012
Мислења
436
Поени од реакции
538
Од големите банки дивиденда исплати онаа со најсомнителни пласмани и со историја на сомнителни пласмани. Така да штом КМБ не се плаши од можни загуби за СТБ и ТНБ воопшто не се грижам. Штом се создадат услови верувам дека ќе ја поделат минатогодишната добивка, посебно ТНБ бидејќи таму има традиција на делење на добивката.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Се потсмеваме и ја критикуваме нашата берза, но вредноста на компаниите делува многу пореално отколку она што се случува во САД
Еве јас прв ќе се дрзнам и ќе кажам: Го живееме вториот дот-ком меур!

Од големите банки дивиденда исплати онаа со најсомнителни пласмани и со историја на сомнителни пласмани. Така да штом КМБ не се плаши од можни загуби за СТБ и ТНБ воопшто не се грижам. Штом се создадат услови верувам дека ќе ја поделат минатогодишната добивка, посебно ТНБ бидејќи таму има традиција на делење на добивката.
Би ставил добра пара дека многумина големи акционери на КМБ земале кредити што требало да ги вратат со таа испланирана дивиденда, па затоа и извршија таков огромен притисок (читај: мито) за да се дозволи или премолчено одобри исплатата.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Да сега е tech bubble, неверојатно е цените да растат до недоглед во ситуација кога -5% раст на БДП е оптимистичко сценарио.

Единствено објаснување за ова е дека луѓето немаат што да прават на парите и ги вложуваат во навидум безбедни компании.
Еве јас прв ќе се дрзнам и ќе кажам: Го живееме вториот дот-ком меур!

Би ставил добра пара дека многумина големи акционери на КМБ земале кредити што требало да ги вратат со таа испланирана дивиденда, па затоа и извршија таков огромен притисок (читај: мито) за да се дозволи или премолчено одобри исплатата.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Во Inbox добив две пораки од еден од поновите дечки кој го чита од старт цел форум:

На 29.12.2016 на коментар од @Zedd Кај Тендо секогаш е пазарот на бикот :), сум реплицирал:

Прво сите компании доаѓаат од една индустрија која години наназад бележи одлични резултати, особено што нето кредитната маргина моментално е највисока и резултатите се подобри во банкарскиот сектор споредбено со било кој период од минатото.

Прво ја имаш STB, која 3-4 години носи по 25, па 30 еве сега и 40 милиони евра профит, која има доминатно пазарно учество кај населението, која се знаеше дека ќе се продава, само не се знаеше терминот, па сега после одлевањето на парите од дивидендата, тој настан е со огромна веројатност и ќе се случи во многу блиска иднина. Веќе немам слободни средства во портфолио, но колку и да би имал би инвестирал во STB.

Подоцна ја имаш UNI која како што ги постирав графиците во минатото историски се тргувала со p/e од 6 до 8. Оваа година бележи страшни резултати, па и само да остане на резултатот од 9 месеци, без воопшто да има добивка во последниот квартал, ќе има forward p/e од 4,12 на оваа цена. Во случај да продолжи трендот и во овој квартал да се обезбедат дополнителни 4 милиони денари профит, forward p/e ќе биде 3, што ја прави најатрактивна акција на пазарот. Немаат можност за некој страшен раст и експанзија, но од друга страна, си ги знаат клиентите и соработуваат долги години па нема можност за големи промени кај ставката исправка на вредности и сомнителни побарувања...

Прегледај го приврзокот 162598

И на крај ја имаш OHB, за која имам долгорочна задршка, сепак краткорочно имаше голема кредитна експанзија, од корпоративна се префрлуваат кон население, населението си ги плаќа кредитите (барем во првите години), ја имаш Бранка која ја среди банката во Црна Гора, па со истата цел е донесена тука, па освен раст бар во наредни 6 месеци до година дена, не можам да видам ништо друго.

Не сум толку оптимист кај еден куп други компании од MSE, но трите наведени се дефинитивно зелено.
Додека на 15.09.2016 сум напишал:
Најпрво да кажам дека ја имам акцијата на UNI во портфолио.

Имам 5 акции во портфолио, а анализирам 15тина.

Ги гледав скоро сите деновиве но кај неа ми е највпечатлив трендот.

Прегледај го приврзокот 156267

Прегледај го приврзокот 156268

Ако продолжат со нивото на полугодие би оствариле: Добивка по акција од 277 денари.
Ако тоа се стави во однос со сегашната цена од 717 денари се добива p/e од 2,59.
Скоро 4 години сум пишувал тука и ако некој ги следел моите постови би бил 300% - 400% ќар на повеќето акции во период на релативно кратко време. Да бевме во Америка би си направил профил на Patreon или на Etoro па би добивал 20% од вашите добивки. Но што сме тука сме, кај нас други правила функционираат...

Ќе си дадам одмор на неодредено време.

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Spored muabetot na novinarite makedonska posta nemala ziro smetka i doprva ke se raspravalo kako ponatamu a imam info od drugar deka dobil mail da ja korosti novo otvorenata ziro smetka kaj komercijalna banka uste prosliot petok :)
Dali e mozno novinarite da ne ja znaat cela nedela ovaa informacija????
На 12.08.2020 неколку часа пред објавување дека банката ќе оди во стечај, салдата од сметките на пошта кои ги има во ЕСБ се префрлени во КБ.

Член од
2 октомври 2017
Мислења
168
Поени од реакции
210
Да сега е tech bubble, неверојатно е цените да растат до недоглед во ситуација кога -5% раст на БДП е оптимистичко сценарио.

Единствено објаснување за ова е дека луѓето немаат што да прават на парите и ги вложуваат во навидум безбедни компании.
Политиката на "квантитативно олеснување" му дава гориво на меурот...

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Koj meur relano KMB do sega trebase da bide 6500 ako ne i poveke od pricina sto realno site parametri se nasoceni kon podovra idni a za kmb.
Skopski pazar e prevzemen i sledi akcija da izgradi.e urbani pazar a za toa trbaat pari plus opstina vela kaj treska a kapat i pari od noviot trgovski centar !!!
Moe predviduvanje za kmb e deka i ovaa godina ke se brkaat isti dividendi sto znaci akcijata sama po sebe le si dphde na pazarno nivo od proshla godina plus ovaa godina pri osot vo bankite e mnogu pomal od porano !!!

Член од
15 февруари 2012
Мислења
436
Поени од реакции
538
Koj meur relano KMB do sega trebase da bide 6500 ako ne i poveke od pricina sto realno site parametri se nasoceni kon podovra idni a za kmb.
Skopski pazar e prevzemen i sledi akcija da izgradi.e urbani pazar a za toa trbaat pari plus opstina vela kaj treska a kapat i pari od noviot trgovski centar !!!
Moe predviduvanje za kmb e deka i ovaa godina ke se brkaat isti dividendi sto znaci akcijata sama po sebe le si dphde na pazarno nivo od proshla godina plus ovaa godina pri osot vo bankite e mnogu pomal od porano !!!
Мислам дека кога зборуваат за МЕУР не мислат на МСЕ туку на НУСЕ

Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65
Што збориш?? Ок продавам нерални цени на глупости во Ус, и се селам кај хари или штерјо пошто животов ќе ги ореални пошто се реални :)

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ова ми е едно од најјаките продавања му.а за бубрези у финансиската индустрија. Пишуваат дека земале десетина илјади долари дивиденди што за просечен иден пензионер се многу пари па му изгледа како да е малтене газда на овие мултинационални корпорации, а всушност му цицаат 3,5 миљони евра годишно провизии за испорачување потпросечни резултати:

Screen Shot 2020-08-24 at 11.44.26.png

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Ова ми е едно од најјаките продавања му.а за бубрези у финансиската индустрија. Пишуваат дека земале десетина илјади долари дивиденди што за просечен иден пензионер се многу пари па му изгледа како да е малтене газда на овие мултинационални корпорации, а всушност му цицаат 3,5 миљони евра годишно провизии за испорачување потпросечни резултати:

Прегледај го приврзокот 263624
JPM -29% YTD
PNC -33% YTD
VZ -3%

Ama dobro, poslednava e telekomunikacii :D

Auu kakvi ziherashi

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
JPM -29% YTD
PNC -33% YTD
VZ -3%

Ama dobro, poslednava e telekomunikacii :D

Auu kakvi ziherashi
А позициите им се сигурно од по 2-3 миљони долари, такашто претрпеле по пола миљон или миљон долари капитална загуба на секоја од нив, ама важно земале по десет илјади дивиденда :tapp: Не бе, овој народ не го дере само кој не пробува!

У фондот имаат триесетина вработени со просечна плата околу 100.000 денари, а генијалниов „аналитичар“ или „портфолио-менаџер“ што ги формирал овие позиции мора да зема повеќе, барем 2-3.000 евра. Еве баш би сакал да го запознам каков цреп е и како дошол на таа позиција, како и пресметката кадешто заклучил дека треба да се инвестира баш у овие фирми!

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623

Kajgana Shop

На врв Bottom