Изгледа купувачите не доразбрале која колона е од која година пошо профитот паднал за 10%, ама цената расте за 10%СТБ во кв2 24ден по акција добивка, лани 29.5 ден по акција...немаат значително зголемување на лоши пласмани. Не е лошо со оглед на ситуацијата но далеку од за славење.
mene pa dodro mi izgleda na ovaa cena ako se zeme vo predvid i neiplatenata dividenda od lani. sepak dobivka raste a cena ista 5 godini.СТБ во кв2 24ден по акција добивка, лани 29.5 ден по акција...немаат значително зголемување на лоши пласмани. Не е лошо со оглед на ситуацијата но далеку од за славење.
Во следните квартали ќе има подобар раст на добивка. Економијата ќе се среди и ќе има подобро обкружување.mene pa dodro mi izgleda na ovaa cena ako se zeme vo predvid i neiplatenata dividenda od lani. sepak dobivka raste a cena ista 5 godini.
Mislis deka moze da isplatat pogolema dividenda na prolet zasto ne ja dale lanskata? Nekako ne mi se veruva.mene pa dodro mi izgleda na ovaa cena ako se zeme vo predvid i neiplatenata dividenda od lani. sepak dobivka raste a cena ista 5 godini.
ako ne isplatat ide u aktiva sekako, Bankata rasteMislis deka moze da isplatat pogolema dividenda na prolet zasto ne ja dale lanskata? Nekako ne mi se veruva.
Мислам дека си грешка ако збориш за кај нас, за во Европа можеби.Во следните квартали ќе има подобар раст на добивка. Економијата ќе се среди и ќе има подобро обкружување.
а колкав се очекува?Bankite site kako po dogovor -25-30% pomalce dobivka od lani.Sega ostanuva uste GRANIT da vidime kako ke izleze, mislam so kolkav minus.
Ne znam,ama sigurno ke imaat pomalku od lanski Q2,moja pretpostavka 20-30%pomalky od lanski Q2.а колкав се очекува?
Па тоа неисплаќање дивиденди кај скоро сите банки у свет не е направено за да се трупаат парите на сметка, туку затоа што кризата ќе предизвика загуби и резервацииЗа СТБ:
Ако се разгледа поубаво Извештајот за промена во капитал, поточно колоната Задржана добивка - расположива за распределба на акционерите, може да се види дека СТБ има на располагање околу 91 ден. (по акција) од изминатите години, плус 54 ден. од оваа година. До крај на година може да се зголеми за уште барем 50 ден. Моја претпоставка е дека имаат завршено со зголемувањето на капитал по основ подобрување на адекватноста и дека е можно да дадат една добра денда на пролет. Вкупно би имале на располагање околу 200 ден, што не мора да значи дека целата сума ќе ја дадат. Веројатно ваквите очекувања и ја креваат цената.