Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.868
Поени од реакции
38.036
Ако поентата на моето постоење е да се спуштам на твоето ниво госпоѓа докторка Бијонс, мислам дека дури и Макијавели би ми подзавидел :D
...без веза спомнуваш нешто, за да од шалтеруша воскреснеш со макијавелизмот, бајдвеј Макијавели си е одамна мртов и нема зошто да ти завиди, примена на зборови и изрази не го прави нивото посебно кога ќе се шлапнат на општи муабети на македонски форум, мислам ејјјј ...еве, нека биде така, никогаш не можеш да се спуштиш на мое ниво, ти си таму некаде горе и таму ќе си останеш!

C

CoolIris

Гостин
Ne se izzemaj.. Imas ubava doza na provokacija...
Убава доза на провокација за провокатори. Еве, ако се вратите поприлично неколку страни поназад, ќе видете кој цитираше провоцирајќи, а кој превртуваше очи некоментирајќи ги квази медицинските постови на докторкава.

... и воопшто не се изземам! Само кажав факт....70% од луѓево на форумов не можат да ја смислат.
Што се тиче мене, како сакате. И да ме банирате сега, барем ги преточив мислите на мнозинството во пишана форма.

Поздрав и секое добро. :D

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Некој да не има најдено статистика на вкупно починати во Шведска заклучно до 8-ми месец за 2019 и за 2020?
Кај нас и во Хрватска мислам дека дури и помал број на смртни случаи имаше наспрема лани, а ако е ист случај и во Шведска каде што нели немаше никакви(или минимални) рестрикции тогаш може да се заклучи дека сева ова работа е жива превара за некој да си ги наполни џебовите со пари од вакцините.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Убава доза на провокација за провокатори. Еве, ако се вратите поприлично неколку страни поназад, ќе видете кој цитираше провоцирајќи, а кој превртуваше очи некоментирајќи ги квази медицинските постови на докторкава.

... и воопшто не се изземам! Само кажав факт....70% од луѓево на форумов не можат да ја смислат.
Што се тиче мене, како сакате. И да ме банирате сега, барем ги преточив мислите на мнозинството во пишана форма.

Поздрав и секое добро. :D
Licen izbor e koi postovi se citaat, koi ne.. Ne e poenta da banirame, dvete ste medicinski lica probajte da razmenuvate iskustva bez licni dokazuvanja. Nema potreba od navredi. Prodolzete so temata...

Член од
5 март 2018
Мислења
17.426
Поени од реакции
19.900
Некој да не има најдено статистика на вкупно починати во Шведска заклучно до 8-ми месец за 2019 и за 2020?
Кај нас и во Хрватска мислам дека дури и помал број на смртни случаи имаше наспрема лани, а ако е ист случај и во Шведска каде што нели немаше никакви(или минимални) рестрикции тогаш може да се заклучи дека сева ова работа е жива превара за некој да си ги наполни џебовите со пари од вакцините.
Во Шведска барем во Малме и Трелеборг тој регион маски ретко кој носи, се слушам константно со другарка ми вика дека никој не носи маски, повеќе луѓе кои живеат таму истото ми го потврдија.
Ама пишавме и претходно не можиме ние со Шведска да се мериме тие немаа мерки од типот на затвори све под клуч и полициски часови ама во глобала, (викам во глобала не дека и таму не живее неразбран народ) почитуваат мерки, дистанцирање, не се збираат во големи групи, одржување хигиена итн. тие додуша и пред короната така си живееја, затоа немаше потреба кај нив од такви рестриктивни мерки.
Е сега не знам ситуацијата во Данска каква беше, дали имаа карантини и слични ствари оти за разлика од Шведска таму е многу помал бројот на заразени и починати, многу значи.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Во Шведска барем во Малме и Трелеборг тој регион маски ретко кој носи, се слушам константно со другарка ми вика дека никој не носи маски, повеќе луѓе кои живеат таму истото ми го потврдија.
Ама пишавме и претходно не можиме ние со Шведска да се мериме тие немаа мерки од типот на затвори све под клуч и полициски часови ама во глобала, (викам во глобала не дека и таму не живее неразбран народ) почитуваат мерки, дистанцирање, не се збираат во големи групи, одржување хигиена итн. тие додуша и пред короната така си живееја, затоа немаше потреба кај нив од такви рестриктивни мерки.
Е сега не знам ситуацијата во Данска каква беше, дали имаа карантини и слични ствари оти за разлика од Шведска таму е многу помал бројот на заразени и починати, многу значи.
Сега видов, просек во последните 10 години им е 90К починати, а оваа година заклучно до 1.8.2020 имаат 59К починати, што значи на крај ќе биде горе долу иста смртност како и лани. Ќе испадне жива превара. :)

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
И како тоа би ти било гаранција дека на големиот одмор децата нема да имаат близок контакт?
Ќе стојат лоши момци со калашников во ходниците, за на голем одмор, децава да немаат никаков контакт...or else.

Се прават протести за 5Г и чипирање, а децава што ќе ни останат прости никој не се замара...или на некој така му одговара, ќе има во иднина простотулок што ќе испаѓа да гласа без да се замара.
И баш сакам да видам како ќе се учи математика онлајн, и колку кецови ќе има.. :ROFLMAO:

Туку, што се случува во остатокот од светов со школиве/факултетиве, секаде ќе се врши онлајн настава, или има држави што ќе си држат редовна настава во училиште?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.430
Поени од реакции
18.602
Самиот вирус не е жива превара, зашто горе доле сите знаеме по некој заболен како прошол. Рестрикции и полициските часови од друга страна, таква будалаштина на светско ниво не верувам да се има десено у блиска историја. Зборам за првите 3-4 месеци од кризава. Е тука некој ќари сигурно.
Се утепав од објаснување на темава :D Земи ја за пример Македонија, едноставно бројката на починати е премала за било како да влијаат на вкупниот морталитет. А имаме минимални рестрикции.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Самиот вирус не е жива превара, зашто горе доле сите знаеме по некој заболен како прошол. Рестрикции и полициските часови од друга страна, таква будалаштина на светско ниво не верувам да се има десено у блиска историја. Зборам за првите 3-4 месеци од кризава. Е тука некој ќари сигурно.
Се утепав од објаснување на темава :D Земи ја за пример Македонија, едноставно бројката на починати е премала за било како да влијаат на вкупниот морталитет. А имаме минимални рестрикции.
Да јас се контрав со тебе меѓу другите во врска со рестрикциите и морам да признаам дека испадна скоро целосно во право. :D

D

Deleted member 12196

Гостин
Туку, што се случува во остатокот од светов со школиве/факултетиве, секаде ќе се врши онлајн настава, или има држави што ќе си држат редовна настава во училиште?
Црна Гора го има одложено почетокот за први октомври, Грција почнува на седми септември (порано мислам дека беше на десети), Словенија утре дефинитивно ќе одлучи дали ќе почне на први септември (засега така е предвидено), Хрватска е со намера да почне на седми септември, ама родителите се бунат...

Член од
5 март 2018
Мислења
17.426
Поени од реакции
19.900
Не знаев дека Хрватска можи да се патува со негативен тест, да не знае некој освен за Балканот во другите земји како е ситуацијата, едно пиши на тие страните друго е во пракса.
За Шведска викаат дека после 31 Август ќе ги отвореле границите.

C

CoolIris

Гостин
Црна Гора го има одложено почетокот за први октомври, Грција почнува на седми септември (порано мислам дека беше на десети), Словенија утре дефинитивно ќе одлучи дали ќе почне на први септември (засега така е предвидено), Хрватска е со намера да почне на седми септември, ама родителите се бунат...
Веројатно затоа и кај нас одложуваат почеток на учебна година, да препишат од соседите.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.448
Прееска на канал 5 Жан Митрев во врска со школите препорача најмалку до крај на година да се одложи физичко присуство. Исклучиво преку web. Спомена некои многу побогати и посаглам држави од нашата кои пробале и дигнале раце од класично водење настава.

Го квалификуваше вирусот како многу терсене и непредвидлив каде нема правило кому му се влошува состојбата, кому не па искомбинирано со сезонски грип може сешто да се случи.

Kajgana Shop

На врв Bottom