Работодавци, чесни и измамници

• Креатор на темата Креатор на темата Mile Vuna
  • Време на започнување Време на започнување
Кажете ми една фирма која ја подигнал сам газдата, без помош на вработени?
Еве не е ИТ фирма туку е славната ФХ3Х, иако на крај испаднаа ѓурбиња ќе ги земам нив за пример. Во 90ти години кога никој ништо не знаел за компјутери газдите сами зимаат кредити, заштеди одат на конференција во Сан Франциско, фаќаат некој проект за визуелни ефекти, доаѓаат во Македонија и почнуваат. За 1 година имаат 5 вработени, за 10 години имаат 20 вработени, до пред 10тина години беа 60-70, и у најдобрите времиња бевме околу 300.

Газдите се тие што го превземале товарот, ризикот, жртвувале се што имаат за да почнат нешто. И мислиш дека е лесно? И 2цата газди возеа бесни коли, со куќи на водно, у сред декемри одеа на едрење, крстареа и ред други работи.
Повели превземи таков ризик и дојди за 10 години кажи ми колку е лесно да си газда.

Ама треба да ти значи, треба да знаеш колку пари ти зима државата и кај одат тие пари.
Секаде во западниот свет се дискутира и договара бруто плата, не нето.
Фирмата секако ќе го исплати тоа, ама убаво е да го знае секој работник каде му идат парите.
Автоматски споено мислење:

Секако, не си во кожата на некој што отворил фирма, неколку години работел по 14 саати дневно, 7 дена во неделата за да ја дигне таа фирма на нозе, да оствари контакти и репутација, и на крај да дојде некој пилиштар од факлутет што никогаш во животот не сработил реална работа (со чест на исклучоци) и да ти бара 800 евра нето почетна плата.

Дали ти сериозно мислиш дека тазе дипломираните луѓе од факултет носат некаков профит на фирмата кога ќе се вработат?

Има исклучоци, дечки кои што работеле и се труделе додека студирале да бидат спремни за работа, па се подобри и може да бараат повисоки почетни плати, ама 95% од тазе дипломираните не би поминале интервју кое нуди повисока почетна плата

Јас не спомнав искуство, знаење , то си е индивидуално. Дали сум единствениов ретардиран 25 годишник во државава шо бара повисока плата за да се крени мизерниов стандард? Наративата јас сум газда, жртвував многу итн мислам е по себе јасна нема потреба да се топори в лице на секого. Дека моментално почетната е ниска, ниска е, можи да се покачи а то да не е преголем товар за газдите.

Почнете да барате сами клиенти, да преговарате за цени, кадри и се останато и ќе видите колку е лесно да си газда, зборам за овие што викаат лесно дека е.
Нема ништо лесно, никаде не напишал некој такво нешто ама вие се обидувате да ги споредувате двете позиции, тоа според мене е неспоредливо. На крајот од денот газдата знае што добива а знае и работникот.

Нема ништо лесно, никаде не напишал некој такво нешто ама вие се обидувате да ги споредувате двете позиции, тоа според мене е неспоредливо. На крајот од денот газдата знае што добива а знае и работникот.
Не се споредуваат затоа што сите сме биле почетници и сме знаеле колку сме биле дупки. Разликата е што ние сме ќутеле зошто немаше помпезни „заработувај 1000 евра месечно со овој и овој курс“ академии и курсеви, туку сме знаеле дека сме мулиња :D денес 80% од кандидатите мислат дека сета ја разбираат.

Ne znam sto podrazbirate pod "cesni" ili "izmamnici"... Ako e od aspekt na rabotnici, dali redovno davaat plata, K15, platen odmor... za sreka mnogu gi ima...

Od pogolemite, DM drogerii vazat za solidni, KAM marketite, Reptil marketite

Во право си со забелешката, премногу е општо.
Измамници или чесни, се мисли дали се почитуваат законските мерки, дали си осигуран, работно време 40 часа и дали се плаќа прекувемено, дали се работи за празници и слично. Пред се овие работи не се луксуз туку се законски обврски коишто работодавците мораат да ги почитуваат. Не е се црно и бело, некаде можеби се работи по 12 саати секој ден и празник и нова година, ама пак плаќаат ептен добро и сам си се нафаќаш на тие услови.

Во основа поентата на темата е да ги оценуваме работодавците, и да ги именуваме. Редно е да се направи некоја група каде што луѓето ке можат да се информираат за некоја потенцијална работа, доколку би аплицирале.

Темата ми дојде на ум од пред некој ден откако брат ми ми се пожали конкретно за една фирма - КАРГОБОКС од Скопје. Бил на разговор се договориле за плата и за услови, се како треба и ден кога да почне со работа. А притоа и дава отказ од дотогашната работа каде што бил вработен.
После помината една недела на работа, газдата сеуште не го имал пријавено и му кажал дека ке биде пријавен од наредниот месец, сега сакал да види како работи, што воопшто не било договорено. И толку од работата, станал и си заминал.

Еве ова е пример како предупредување кога би аплицирале за таа фирма, да знаете што можете да очекувате

Еве не е ИТ фирма туку е славната ФХ3Х, иако на крај испаднаа ѓурбиња ќе ги земам нив за пример. Во 90ти години кога никој ништо не знаел за компјутери газдите сами зимаат кредити, заштеди одат на конференција во Сан Франциско, фаќаат некој проект за визуелни ефекти, доаѓаат во Македонија и почнуваат. За 1 година имаат 5 вработени, за 10 години имаат 20 вработени, до пред 10тина години беа 60-70, и у најдобрите времиња бевме околу 300.

Газдите се тие што го превземале товарот, ризикот, жртвувале се што имаат за да почнат нешто. И мислиш дека е лесно? И 2цата газди возеа бесни коли, со куќи на водно, у сред декемри одеа на едрење, крстареа и ред други работи.
Повели превземи таков ризик и дојди за 10 години кажи ми колку е лесно да си газда.
Пак со тоа лесно е да си газда, никој не го кажа тоа. Јас не можам да кажам дека е лесно да превземеш чекор да отвориш ни една трафика а не пак нешто поголемо. И они они со самите тоа ризикуваат многу повеќе, јас можам да дадам отказ и да најдам друга работа но ако они не успеат пропаѓаат. Целиот тој муабет е на место, па и тоа што ќе прават со парите кои ќе ги заработат понатаму. Главниот проблем е одност со работникот, тука има уште многу работи кои треба да се сменат за работничката класа, на светско ниво промените во тој план, барем според мене како да се замрзнати. Не може профитот да останува само кај нив а за работникот да остануваат трошките.

bas e sporedlivo.

rabotnikot vlozuva/donesuva svoe vreme 8-10 saati dnevno najcesto, i nekoe znaenje/strucnost.

gazdata vlozuva 10+ saati po default, i najgolem del od mislackite se na nego.
vraboteni, klienti, krediti, investiranje, lokalni reketari i ostali fini stvari.

vo kapitalizam sekoj si dobiva spored vlogot - vreme, strucnost, rizik itn.

sto se slucuva koga rabotnik kje izgubi rabota, a koga gazda kje izgubi biznis / bankrotira?

sega so vo mkd sme naviknati gazdata da izigrava Jack,
ne znaci deka sekade e taka.

Јас не спомнав искуство, знаење , то си е индивидуално. Дали сум единствениов ретардиран 25 годишник во државава шо бара повисока плата за да се крени мизерниов стандард? Наративата јас сум газда, жртвував многу итн мислам е по себе јасна нема потреба да се топори в лице на секого. Дека моментално почетната е ниска, ниска е, можи да се покачи а то да не е преголем товар за газдите.

Друже, ако знаеш, ако покажеш дека знаеш, ќе земаш повеќе од 300.

Но, како што реков, 95% од луѓето НЕМА да поминат техничко интервју затоа што немаат никакво искуство а нити се потрудиле нешто да направат самите.

Пак ќе ти посочам, како џуниор, првата година си на трошок на фирмата, фирмата нема профит од тебе.
Фирмата те гради тебе како дел од тимот, за да можеш да придонесеш во иднина.

Така да не, ако немаш поима, 300 евра не се малце плата туку треба да бидеш среќен што некој се нафаќа да те учи (пошто фирмата го плаќа и тој што те учи).

Никнаа 20 академии, вадат секаков кадар, пазарот на џуниори е заситен, платата е таа.

А од 300 до 1000+ се стига многу брзо во ИТ фирма, доколку те бива нормално.

bas e sporedlivo.

rabotnikot vlozuva/donesuva svoe vreme 8-10 saati dnevno najcesto, i nekoe znaenje/strucnost.

gazdata vlozuva 10+ saati po default, i najgolem del od mislackite se na nego.
vraboteni, klienti, krediti, investiranje, lokalni reketari i ostali fini stvari.

vo kapitalizam sekoj si dobiva spored vlogot - vreme, strucnost, rizik itn.

sto se slucuva koga rabotnik kje izgubi rabota, a koga gazda kje izgubi biznis / bankrotira?

sega so vo mkd sme naviknati gazdata da izigrava Jack,
ne znaci deka sekade e taka.
Океј ае нека престанат да доаѓаат работниците тие 10 саати па да видиме што ќе се случи со профитот.
Автоматски споено мислење:

Кажи кој вработен земал плата, без газдата да му ја исплати :facepalm:
Глупа ти е споредбата.

Работникот може да остане неколку месеци дома и да живее од социјална помош, кажи ми ти кој газда направил успех сам, барем еден работен ден без работници?

Пак со тоа лесно е да си газда, никој не го кажа тоа. Јас не можам да кажам дека е лесно да превземеш чекор да отвориш ни една трафика а не пак нешто поголемо. И они они со самите тоа ризикуваат многу повеќе, јас можам да дадам отказ и да најдам друга работа но ако они не успеат пропаѓаат. Целиот тој муабет е на место, па и тоа што ќе прават со парите кои ќе ги заработат понатаму. Главниот проблем е одност со работникот, тука има уште многу работи кои треба да се сменат за работничката класа, на светско ниво промените во тој план, барем според мене како да се замрзнати. Не може профитот да останува само кај нив а за работникот да остануваат трошките.
Види, ако газдата прави месечен обрт од 10.000 евра, а ти си му единствен вработен не очекуваш ваљда да добиваш 4-5000 евра така? Газдата има трошок за фирма, за сметководител, за сметки струја/вода, даноци кон државата, плата твоја, плата негова, кога се дешава некој поголем проблем не си ти тој што чука глава туку он, он е тој што продолжува да работи и ти кога ќе си одиш дома. Муабетиве ти немаат врска, ич не треба тебе да ти е гајле колку пари прави фирмата.
По таа логика доктор колку треба да зима 100.000 евра пошто спасува животи? Пилот пошто на душа носи 200 души треба да зима исто 50.000 евра месечно?
Океј ае нека престанат да доаѓаат работниците тие 10 саати па да видиме што ќе се случи со профитот.
Been there. Престанаа да доаѓаат работниците, после една недела сите беа отпуштени, и вработени нови 10. Запамти си го тоа во глава, дека работничката класа е многу лесно да се смени.

Не може профитот да останува само кај нив а за работникот да остануваат трошките.

Ама другар, ти се договараш за плата, ако ти се договориш за 1000 евра и си задоволен со тоа, а во меѓувреме фирмата направи 1 милион евра профит и газдата си ги земе, не треба курот да те боли тебе колку направила фирмата.

bosh ti e komentarot epten.

od kjutura tropam, gazdi sprema rabotnici, e 1 na 1000.

posebno za nisko kvalifikuvani pozicii, ima izbor sega kolku sakas.
migranti vo evropa, od site strani.

mnogu retki se tie sektori kade sto ima stvarno deficit na kadar
(nekoi specijalizacii od IT i medicina bi rekol)

vlogot/rizikot e na gazdata, i so toa sekoja dobivka/zaguba soodvetno se raspredeluva.

Ама другар, ти се договараш за плата, ако ти се договориш за 1000 евра и си задоволен со тоа, а во меѓувреме фирмата направи 1 милион евра профит и газдата си ги земе, не треба курот да те боли тебе колку направила фирмата.
Куп фирми исплаќаат и бонуси во овој сектор ако падне добар дил.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom