Работодавци, чесни и измамници

• Креатор на темата Креатор на темата Mile Vuna
  • Време на започнување Време на започнување
Не ми ја сфаќаш поентата.
Не значи дека ако се вработиш касиер дека следно е шеф на смена па се до сопственик на ланец маркети. Не е толку едноставно.
Eve, primer, gazdata na Granap marketite, pocnal kako obicen vraboten vo Vero
Добре де друже што не сфаќаш?
Значи станува збор за жени по 40 години, мислиш дека секој е способен да се преквалификува?
Isto, primer, gazdata na Kam marketite, se "prekvalifikuval" na 45 godini I pocnal biznis sto denes go nosi vo top 10 kompanii

Да бе касиерката во Веро да биде како оса а платата која ја зема се прави за 15 минути кога има мала гужва. Абе бидете задоволни шо има уште кој да седи позади касата а не брзина да имале.

vo aus nema kasierki toest svedeni se na 10% od sto bea pred 10 god. se e mehanizirano. taka ke bide so skoro site takvi rabotni mesta. vo mc donalds ili na pumpa ovde veke mozes da poracas i platis pred da stignes vo restorantot ili benzinskata kade veke se e spremno za tebe...

los ti e muabetot ama zhabe ke zborime sega za nekoja god pogotovo vo stranstvo ke sfatis deka ne e se bas kako sto si mislis i deka mora da postoi i postoi redosled koga se uci sredno, koga faks, zasto praksa ne se plaka nego se uci, zosto iskustvoto e skapo plateno, zosto kontaktite, jazicite i odredeni vestini vredat pari, nekogas i mnogu pari.

Ценете се себеси. Тука тие шо викаа дека требало стартно да почниш со 300 евра нека ги вработаат децата шо му студираат во америка. Завршува приказната за младите луѓе дека ќе ви ринтаат за ич пари додека вие вршите со x8 низ град. Мило ми е шо сега сите одат за германија па макар и клозети да чистат. Кога IT пробуваат да играат курташак со практиканти со завршен факс и курсеви програми свои итн за 300 евра почетна, тури и кур на државава и на паразитите шо дупот им е отворен како црната дупка во калкута.

Едно само да си знаете, никој не отвара бизнис со ниет дека ќе запосли 100 души, ќе ги експлоатира и ќе ќари на тоа!
Редоследот( алгоритмот @Milanisimus :D ) не оди така оп-труп! Нормално е човек е да инвестира, да има планови поштено и успешно да работи, оти за свои пари и пот се работи. Проблемот настанува кога ќе се појават непланираните тешкотии во функционирање на бизнисот, што од нестручно и недоволно планирање, што од општествениот башибозук. И тука почнува измрдување со исполнување на обврските, влошување на работни услови, неисплаќање на прековремени часови, каснење на плати, барање на нови и поефтини работници и ред други глупости, кои само ја расипуваат работната атмосфера.

Ценете се себеси. Тука тие шо викаа дека требало стартно да почниш со 300 евра нека ги вработаат децата шо му студираат во америка. Завршува приказната за младите луѓе дека ќе ви ринтаат за ич пари додека вие вршите со x8 низ град. Мило ми е шо сега сите одат за германија па макар и клозети да чистат. Кога IT пробуваат да играат курташак со практиканти со завршен факс и курсеви програми свои итн за 300 евра почетна, тури и кур на државава и на паразитите шо дупот им е отворен како црната дупка во калкута.
Прашав претходно, не добив одговор... еве пак ќе пробам. Која е нормалната плата за некој во ИТ што нема уште факултет завршено и за некој што штотуку го завршил факултетот? Груба цифра...

Прашав претходно, не добив одговор... еве пак ќе пробам. Која е нормалната плата за некој во ИТ што нема уште факултет завршено и за некој што штотуку го завршил факултетот? Груба цифра...

1000е почетна, за 1 год сениор со 3500е. И така...
Впрочем нели и оние курсевите рекламираат стани програмер за Х месеци и зимај 1000 евра плата.

После ќе се жалат зашто никој не ги зима на пракса или џуниори, а не разбираат дека во првата година они се трошок на фирмата.

Едит: Забораив да спомнам дека само у МК и уште неколку други земји се смета нето плата и ич кур не ги боли колку е бруто-то ама ако.
Кога ќе видат дека државата им краде 30-35% од платата може ќе се опаметат.

На крај краева секој може да основа бизнис и да вози Х8 низ град

Платата би требала да зависи од одговорностите, задачите, тежината на работата како и вештините кои се потребни за да се врши таа работа. Не гледам каква корелација би требало да има меѓу тоа каде учи/учел и колку плата треба да земе.

Platata isklucivo zavisi od kolku lesno moze da te zamenat. Dzabe ti 10ki on 8ki na fax ili ti kucas 300 zbora on 50.

Впрочем нели и оние курсевите рекламираат стани програмер за Х месеци и зимај 1000 евра плата.

После ќе се жалат зашто никој не ги зима на пракса или џуниори, а не разбираат дека во првата година они се трошок на фирмата.

Едит: Забораив да спомнам дека само у МК и уште неколку други земји се смета нето плата и ич кур не ги боли колку е бруто-то ама ако.

У нашава вукојебина 1000е е ок плата за некој со 1-2 години искуство зад него на поголеми проекти.

Мене ме иритира тоа размислување види го овој вози Х8. Ако ги тргнеме од равенката оние газди што наследиле се од мама и тато, тука остануваат газди што работеле 10-20 години, не спиеле со недели, секој проект нови стресови, менаџираат тим од Х луѓе, научил Х јазици, правел контакти со луѓе, вложувал и пари и време, се откажал од некој луксузи за да стане газда каков што е денес. И ќе дојде некое теле од факултет излезено уште што кенка колку биле напорни испитите, и ќе ти бара 800 евра почетна плата, нема никакво искуство. Пракса е измислена за вакви работи. Факултет си е едно, real-life ситуации се друго. Ама кога ќе се соочи со реалноста, вината ја бара кај газдите.

Таков ни е менталитетот, секој сака да биде газда.. преку ноќ, а патот до таму не е баш лесен.

se soglasuvam so se osven delot za bruto.
ako razbrav dobro, pisuvas deka rabotnicite ne se zamaraat za bruto/neto.

mene kako rabotnik, dali kvalifikuvan ili ne, ne mi znaci bruto bas nisto. t.e. toa bruto jas nikogas vo zivot ne sum go videl.
tebe ti doagja neto na smetka, i snaogjaj se.

ne e samo nasa mila makedonija, kaj so plakjas danok za k zdravje.
eve primer svedska ima megju najdebelite danoci vo cel svet, a nemas ni soodvetno zdravstvo za tie pari,
ni pa ima policija dovolno da se cuvstvuvas bezbedno. ako si sam (bez deca) skoro nisto ne dobivas za danokot
(malku oftopic sum, ama cisto kolku za toa kade ni odi danokot).

e sega ako gledas kako sopstvenik na firma, dali mala ili golema, ti go gledas samo brutoto, posto ti mora da go platis toa.

Можеме да го натегаме муабетот колку би требало да е почетна, само не си во кожата на тукушто дипломиран на некој факс, седиш во ск под кирија и те масираат за 300 евра цела година и кусур на трошок на родителите. Се додека не почни да се ценат младите ќе се случува иселување и распад на општеството а вие продолжете да ја тупите со скромноста на мали пари, јер профитите шо ги остваруваат завршуваат во буџетот.

se soglasuvam so se osven delot za bruto.
ako razbrav dobro, pisuvas deka rabotnicite ne se zamaraat za bruto/neto.

mene kako rabotnik, dali kvalifikuvan ili ne, ne mi znaci bruto bas nisto. t.e. toa bruto jas nikogas vo zivot ne sum go videl.
tebe ti doagja neto na smetka, i snaogjaj se.

Ама треба да ти значи, треба да знаеш колку пари ти зима државата и кај одат тие пари.
Секаде во западниот свет се дискутира и договара бруто плата, не нето.
Фирмата секако ќе го исплати тоа, ама убаво е да го знае секој работник каде му идат парите.
Автоматски споено мислење:

Можеме да го натегаме муабетот колку би требало да е почетна, само не си во кожата на тукушто дипломиран на некој факс, седиш во ск под кирија и те масираат за 300 евра цела година и кусур на трошок на родителите. Се додека не почни да се ценат младите ќе се случува иселување и распад на општеството а вие продолжете да ја тупите со скромноста на мали пари, јер профитите шо ги остваруваат завршуваат во буџетот.

Секако, не си во кожата на некој што отворил фирма, неколку години работел по 14 саати дневно, 7 дена во неделата за да ја дигне таа фирма на нозе, да оствари контакти и репутација, и на крај да дојде некој пилиштар од факлутет што никогаш во животот не сработил реална работа (со чест на исклучоци) и да ти бара 800 евра нето почетна плата.

Дали ти сериозно мислиш дека тазе дипломираните луѓе од факултет носат некаков профит на фирмата кога ќе се вработат?

Има исклучоци, дечки кои што работеле и се труделе додека студирале да бидат спремни за работа, па се подобри и може да бараат повисоки почетни плати, ама 95% од тазе дипломираните не би поминале интервју кое нуди повисока почетна плата

Последно уредено:
Ама треба да ти значи, треба да знаеш колку пари ти зима државата и кај одат тие пари.
Секаде во западниот свет се дискутира и договара бруто плата, не нето.
Фирмата секако ќе го исплати тоа, ама убаво е да го знае секој работник каде му идат парите.
Автоматски споено мислење:
rabotev 2-3 firmi kaj nas, pred da zaminam,
sega mi e prva rabota na strana.

dobro e da znaes kade odat parite da, i tocno e deka dog bruto plata.
ama svesen si (ili barem treba da bides) po zapadni zemji posebno, koja zemja
kakvi danocni politiki ima (dali e progresiven danok ili ne).

na krajot na denot, i kaj nas, i na zapad, a bi rekol posebno na zapad,
danokot na rabotnicite se trosi na nerabotnici.

so toa so ignoriram bruto, danoci i se vo taa nasoka,
barem pomirna mi e glavata, i ne se nerviram na kakvi gluposti odi
"del od moite pari".

Wow, не си во кожата на тукушто дипломиран. Каков товар носи тој дипломиран, кутриот низ што се поминал... абе озбилно мислите дека е лесно да си газда? Ако вака размислуваш и како програмер, ондак јасно ми е зошто ти нудат минималец. Не гледај како некој вози Х8, застани и размисли го патот што го поминал тој за да стигне до таму.
Сите сакате газди да сте, ама единствено потење што сте го имале е 2 недели пред испит.

Дека не се ценат младите во државата, тоа е точно, ама живееме во општество каде што секој може да те замени. Ти си тој што треба да се истакнеш и да придонесеш многу за фирмата, пред да почне некој да те цени. Немој да сфатиш како навреда, ама небитен си у буквална смисла за фирмата. Со знаење од факултет ништо не правиш. Треба да имаш знаење, пракса, искуство, да знаеш да менаџираш со проекти, со време, да комуницираш со луѓе, нетворкинг, да имаш еден куп непроспиени ноќи, прекувремено, да знаеш да работиш под притисок, ако касниш со дедлајн како да се носиш и многу други работи. Е дури тогаш ти си битна и корисна личност за фирмата, и дури тогаш правиш реални пари. А, од факултет тазе излезен, си само трошок, луѓе губат време на тебе да ти објаснат кои програми се користат, да ти даваат насоки, да те обучуваат, да го научиш "јазикот" на фирмата.

Не ми е ова насочено кон тебе, туку кон сите што имаат вакви размислувања.

Кажете ми една фирма која ја подигнал сам газдата, без помош на вработени?

Почнете да барате сами клиенти, да преговарате за цени, кадри и се останато и ќе видите колку е лесно да си газда, зборам за овие што викаат лесно дека е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom