Парламентарни избори - 15 Јули 2020

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.744
Дечки, зошто уште не се појави некој виртуелен кооперациски политички експерт да каже дека ова со универзална сала е дефокус за нешто?
Или имам пропуштено?
влагам во такси и ебениот таксист ми се обраќа од високо штом слушне не скопски нагласок.
Какво е тоа обраќање од високо?
Како знаеш како се обраќаат на скопјани? Дали со познаници скопјани си праел муабет па ти кажале како се обраќаат или ти имаш правено тестови, намерно си зборел скопски за да видиш дали од високо ќе ти се обраќаат? Или, „едноставно се чувствува“?
На крај краева како сака нека ти се обраќа таксист, ти го користиш за он да те превезе до негде, не му обрнувај внимание, страда од инфериорен комплекс (и ова ти е дифолтен одговор за секаков вид „високо обраќање“ без разлика такстит не таксист), плус таксист е пеер шо сакаш... возврати му и ти, не му прај муабет, ќе го напнеш xD

Последно уредено:
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Дечки, зошто уште не се појави некој виртуелен кооперациски политички експерт да каже дека ова со универзална сала е дефокус за нешто?
Или имам пропуштено?
Секако дека имаш пропуштено...има посебна тема за универзална сала...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.744
Секако дека имаш пропуштено...има посебна тема за универзална сала...
Штотуку ја прочитав цела и не најдов дека е дефокус за нешто друго. Освен ако не е напишано од некој што ми е на игнор.

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
896
Поени од реакции
1.428
Ние не делиме никого. Сите се Македонци. Ако поштует, че ги поштуемо. Али прво они треба да поштует.
Левичари има од сите националности, једино шо че смета е тоа дека шипуркиве че се жала кај амеро оти сме му зеле демократију, па сме сад диктатуру. Е тогај че доџе интересантно.
Иначе ми не планирамо никој друг освен нас у собрание. Има да га напунимо с'с пратеници од свих вера и народности, сос један услов свих да буду левичаре.
Не. Сите се „Македонци“ само по државјанство, не по раса (етникум). Не сме ние исти со орлите, турците и цупаците, пред сè спајџаме во белата раса (а тие племиња од Азија дојдени), имаме сосема друга култура, морал, етика, и јазик. Ние ништо не делиме заедничко со нив, не сме ни слични едни на други, па како да прифатам тие дека се „Македонци“ и да живеат под ист покрив со нас кога не нè почитувале никогаш и покрај сите права шо му се даени, уште кукаат дека се обесправени (да се Грците, Србите или Бугарите на наше место одамна че ги поебеа, само ние терај си соживот). Ние можиме да се наречиме слични со словенските народи, зато шо делиме многу сличности, ама на крај не сме исти. Не можи малцинството да ги има правата на мнозиството, јас не можи да бидам рамноправен со некој дојден од Азија. Да, левичари има од сите националности, како што има и десничари од сите националности (ние сме исклучок), не знам шо тие поентата. Јас колку шо знам на Апасиев целта му е да остани во опозиција и така смени ствари, ако дојдите на власт и вас че ве седна освен ако ги имате мадињата да му се спротивставите и да нè бомбардираат отпосле или пак да изнајдите некој пат околу.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Какво е тоа обраќање од високо?
Како знаеш како се обраќаат на скопјани? Дали со познаници скопјани си праел муабет па ти кажале како се обраќаат или ти имаш правено тестови, намерно си зборел скопски за да видиш дали од високо ќе ти се обраќаат? Или, „едноставно се чувствува“?
На крај краева како сака нека ти се обраќа таксист, ти го користиш за он да те превезе до негде, не му обрнувај внимание, страда од инфериорен комплекс (и ова ти е дифолтен одговор за секаков вид „високо обраќање“ без разлика такстит не таксист), плус таксист е пеер шо сакаш... возврати му и ти, не му прај муабет, ќе го напнеш xD
Види, кога влагаш во такси и некој почнува да ти реди стереотипи за местото каде што живееш ничим изазван, мислам дека е јасно за што правиме муабет. Во директна комуникација сум имал непријатни искуства, сум се чувствувал ко Бугар на сред Лондон, веднаш излегувал на површина тој локалцентризам. Ајде да има основа, да живеам таму па со моите постапки да отстапувам од таму воспоставените локални обичаи и норми на живеење, океј и да бидам изолиран. Ама единствен аргумент на некој за да применува двојни стандарди врз мене да биде тоа што не сум од Скопје, не само што е дегутантно само по себе, туку е и едно ново ниво на урбан примитивизам кој што ниту илјада кина, зоолошки, театри, концерти, опери не го оправаат.

Ако градот ја има таа моќ на културолошка конверзија кон новодоселениците, ондак и нема од што вие кои што живеете таму цел живот да се плашите. Ама мислам дека градот никогаш и го немал тој степен на култура и отвореност. Во услови на општествена мизерија еден граѓанин, скопјанец, што и да е, кога не е во можност самиот да се оствари, да ја издигне сопствената личност низ општествените механизми, кои што му се крајно ограничени, ќе потрча да и даде вредност на сопствената маленкост девалвирајќи ја вредноста на другиот, селанецот, провинцијалецот, не битно. За оваа работа не можам јас да бидам виновен, проблемот е системски и како таков треба да се адресира.

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
896
Поени од реакции
1.428
Ех дно од држава, дојдовме да имаме и орел за премиер (1 година), че го делеле преимерското место. Во која нормална држава го има ова, и после зошто ни се смееле сите. Да в ибам соживото ваш шо го проповедавте со години. Се гледа дека не сме заслужиле држава, го немаме ние капацитето за самостојност и за држава водење. Дај нека нè подела вејче ова не се трпи.

Коха: Договорена е коалицијата СДСМ, ДУИ и ДПА, премиерското место ќе се дели

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.206
Поени од реакции
12.162
Барем добивме еден војвода во новата влада

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Кога седнуваш на маса да преговараш и малцинството ти ги диктира условите, ондак тоа не е победа, тоа се вика капитулација.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.706
Поени од реакции
88.724
Мислам дека таа 1 година премиер да е човек од ДУИ е капка во морето... тек ќе видиме што друго им ветил Заев на терористиве.

А на нас Македонците не ни врши многу работа кој колку време ќе биде премиер... и онака пошкиптар премиер од Зоки нема да најдеме.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Се притиска за албанец премиер да може да се „вклучи“ во решавањето на спорот со Косово, а веројатно ќе има и тука уште еден graxansko heroiski cekor kon eno opsesvo zasite. Ако е точно дека мандатот ќе биде 3+1, гарант првата година ќе биде сограѓанин од Албанска националност :D , се шверцерски одиграа досега, една победа немаат на избори ниту имаат реална поддршка за било кое од гомнениците кои ги прават.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
649
Поени од реакции
2.107
Чуму сите несогласувања и нервози,кога за 4 години клетите каурчиња пак ќе ги гласаат...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom