Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Ама тоа е твоето искуство, што правме со оние што умираат и особено оние млади што умираат без никакви хронични болести???
Со други зборови се се сведува на личен имунитет. Ако имаш убав имунитет веројатноста е голема дека лесно ќе поминеш. За жал има многу без хронични заболувања со тешка клиничка слика.
Лично познавам 2-3ца кои починале од вирусот и теоријата дека е побенигно од грип едноставно не ми пие вода.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.805
Поени од реакции
3.059
Затоа и потенцирам дека од мое искуство кажувам, инаку тоа дека од еднаш почнаа млади да умираат во исто време и во Србија и овде не ми е многу за верба.
СЗО кажа дека се повеќе млади умираат не е само тука и Србија не пробувај да го релативизираш тоа :)

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.723
Поени од реакции
52.659
Затоа и потенцирам дека од мое искуство кажувам, инаку тоа дека од еднаш почнаа млади да умираат во исто време и во Србија и овде не ми е многу за верба.
Ама преку твоето искуство пробуваш да нацрташ општа слика. А не е така. Нормално дека е различно. Некој ќе се зарази по 5-10 минути контакт со болен, а некој нема да се зарази дури и ако живее заедно со болен. Нема општо правило за тоа. Имаш среќа што си поминал лесно, и не си ги заразил твоите блиски. Други ја немаат и изгубија родители, браќа, сестри.

Член од
16 јули 2017
Мислења
108
Поени од реакции
169
Луѓе знае ли некој каде во Битола прават тестови приватно?
Имаме лице што ги има сите симптоми и контакт со заразен матичната незаинтересирана вели ќе ве ставам на листа на чекање за тест тоа којзнае кога ќе биде :cautious:

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.153
Поени од реакции
8.212
Ама тоа е твоето искуство, што правме со оние што умираат и особено оние млади што умираат без никакви хронични болести???
Ама преку твоето искуство пробуваш да нацрташ општа слика. А не е така. Нормално дека е различно. Некој ќе се зарази по 5-10 минути контакт со болен, а некој нема да се зарази дури и ако живее заедно со болен. Нема општо правило за тоа. Имаш среќа што си поминал лесно, и не си ги заразил твоите блиски. Други ја немаат и изгубија родители, браќа, сестри.
Па и девјкаму прошла лесно, значи не е само тој, многу фама се дигна со коронава

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
За секој вирус има правила како се понаша, неможе овој да е баук некој ке го закачи некој не... во фебруар не умираа млади сега умирааат млади како бе така... и плус заборавив да кажам дека не е смао од мое искуство туку правев со 20 луѓе од Куманово што биле позитивни, горе доле исти проблеми како мене имале, само еден завршил во болница, така да треба малку да се вклучи мозок пред да се шири паника и хистерија дека сите ке испоумреме.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Па и девјкаму прошла лесно, значи не е само тој, многу фама се дигна со коронава
Па не е фама..се сведува на фактот дека не знаеш како ти и твојот организам ќе реагираат на вирусот. Ако сакаш да ризикуваш, во ред, ама според мене тие што сериозни пристапуваат не се по дифолт хипохондрици туку рационално претпазливи.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
СЗО кажа дека се повеќе млади умираат не е само тука и Србија не пробувај да го релативизираш тоа :)
СЗО кажа многу работи па потоа пу пу неважи, СЗО ми се далеку од релевантен извор на информацији, повеќе ми се како финансиско и политичко друштво од колку здравствена организација.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
За секој вирус има правила како се понаша, неможе овој да е баук некој ке го закачи некој не... во фебруар не умираа млади сега умирааат млади како бе така... и плус заборавив да кажам дека не е смао од мое искуство туку правев со 20 луѓе од Куманово што биле позитивни, горе доле исти проблеми како мене имале, само еден завршил во болница, така да треба малку да се вклучи мозок пред да се шири паника и хистерија дека сите ке испоумреме.
Баш овој вирус нема правило како се понаша и тоа е најлошото.

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.723
Поени од реакции
52.659
така да треба малку да се вклучи мозок пред да се шири паника и хистерија дека сите ке испоумреме.
А кој го прави ова, после првите две недели општа паника?
Ок, сигурно има двајца или тројца, ама не е општо така.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Баш овој вирус нема правило како се понаша и тоа е најлошото.
Баш напротив, со доктор што правев муабет ми вика исто како грип, ако закачи некој со хронични болести тој ке наебе, младите сите што биле позитивни кај него сите го поминале на нога.
Автоматски споено мислење:

А кој го прави ова, после првите две недели општа паника?
Ок, сигурно има двајца или тројца, ама не е општо така.
Брате знам луѓе не излегуваат од дома, они се уверени дека на улица може да се заразат.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.507
Поени од реакции
22.144
pixa, fala sto go spodeli iskustvoto i dobro sto go preleza bez problem. Ako ne ti e problem posle nedela, dve, mesec pisi dali imas nekoi posledici vo smisla da cuvstvuvas golem zamor. Posto sega poveke vo mediumite e fokusot na toa dali coronava ima trajni posledici za lugjeto koi go prelezale. Mnogu od zabolenite, koi nemaa ili imaa samo blagi simptomi, posle nekoe vreme se zalat za golem zamor (fatigue).

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Баш напротив, со доктор што правев муабет ми вика исто како грип, ако закачи некој со хронични болести тој ке наебе, младите сите што биле позитивни кај него сите го поминале на нога.
А
Претпоставувам дека докторот од професионални причини сакал психички да те олабави. До сега немам сретнато вакво лабаво мислење од доктор (освен ако не е доктор-филозоф-тв личност)

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Претпоставувам дека докторот од професионални причини сакал психички да те олабави. До сега немам сретнато вакво лабаво мислење од доктор (освен ако не е доктор-филозоф-тв личност)
Можеби, али ти викам не сега да се инатам ама со 20 луѓе праев маубет што се позитивни, 19 поминале како мене, само еден во болница завршил бидејќии дома 9 дена седел и ниту се јавил ниту пиел витамини ништо...

Не може да се заразиш на разминување, ако беше така сите до еден до сега ќе бевме испозаразени. Се знае дека треба контакт со позитивен, време, без заштита, понекогаш доволно е само мало невнимание итн...
Еве мој колега/соработник од Германија беше позитивен во Март....многу лесно го помина.....сега пред недела ипол втор пат се заразува, но овој пат со тешка клиничка слика....хоспитализиран (36 год. /без хронични заболувања).
Лошо е што овој вирус е едно големо непознато.....со еден збор без правила.
Со таткоми седиме во иста канцеларија од 18 квадрати по 8 сата на ден.

pixa, fala sto go spodeli iskustvoto i dobro sto go preleza bez problem. Ako ne ti e problem posle nedela, dve, mesec pisi dali imas nekoi posledici vo smisla da cuvstvuvas golem zamor. Posto sega poveke vo mediumite e fokusot na toa dali coronava ima trajni posledici za lugjeto koi go prelezale. Mnogu od zabolenite, koi nemaa ili imaa samo blagi simptomi, posle nekoe vreme se zalat za golem zamor (fatigue).
Пред да биднам позитивен бев доста физички активен трчам, фудбал играм, планинарам, пливам, точак возам... е сега планирам да се враќам во форма па ке видиме дали ке имам потешкотии.

Kajgana Shop

На врв Bottom