- Член од
- 17 мај 2016
- Мислења
- 3.672
- Поени од реакции
- 4.153
За програмчево има видеа на YouTube како проверуваат , како што кажа @Наќо Скопски ако не е враќана колата ке има ептен мала разлика во километрите. Како што ме држи меморија на видеото мислам дека 500км разлика имаше на 10 години стара кола, сепак таа е оригиналната километража.So VCDS(after market dijagnostika za vw grupacija koja site garazi ja koristat) mislam moze da se procita direktno od ECU. Ako e vrakjana ke bide razlicna od taa na odometar. Ja imam VCDS i go nosam so mene koa idam nakaj Mk, pa ako nekoj ima kola od vw grupacija moze da testirame negde sredina na Avgust koa ke doagjam(ako ne zatvorat granici pak). Ili pa ke odam da vidam nekoa od ovie sho gi prodavat i ke prasam ako moze prvo da ja stavam na dijagnostika.
Да не знаеш некое вакво програмче за други возила?
Автоматски споено мислење:
Еден сервисер со компјутер за дијагностика од 5000 евра ми кажа дека нема опција да видиш колку е реална километражата, туку само случајно да препознаеш по некој параметар. Во неговиот пример ми кажа некоj купил увезено комбенце увезено со 300,000km на сервис и додека ги листал параметрите на ECU налетал на некој параметар на дел со електроника следен сервис требало на 750,000km.Има начин,има скриено место на самиот компјутер кој ги отчитува импулсите од давачот и си креира своја сопствена километража,исто како што си мери на шалт табла километр саатот.Не е 100% точна,ама на 200.000 км може да згреши за околу 40-50 км и таа разлика е само поради слаб акумулаторот кога бил,по линија на тој што е поблиску на кабелот од алтернаторот,тој отчитува правилно.За да се пристапи до таа меморија треба соодветна опрема за соодветниот бренд да имаш,јас знам човек што има за Волво
Последно уредено: