Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Носител на вирусот за настинка, а нема никакви симптоми, или нешто занемарливо.
Види молим те, а како ти ќе тврдиш дека е настинат ако нема симптоми.
Може да биде пневмонија стекната во заедница (comunity aquired pneumonia) и пневмонија стекната во болница (hospital aquired pneumonia). Оваа стекната во болнички услови (вклучително и од дијагностички или терапевтски процедури) може да биде многу посериозна заради самите микроорганизми во болница кои се многу порезистентни на антибиотска терапија. Значи да, луѓето приклучени на механичка вентилација имаат поголем ризик!
И доста со гугл срч се правиш тука паметна, и обичен молер со основно школо може вака да постира на готово, а на крај за жал и покрај се пак се лизгаш на бананата.
Автоматски споено мислење:

... да додадам, дека таква настинка која индивидуата не покажува симптоми наречена е и субклиничка инфекција го има патогенот во себе и е носител на истиот
исто и за тебе важи

C

CoolIris

Гостин

И доста со гугл срч се правиш тука паметна, и обичен молер со основно школо може вака да постира на готово, а на крај за жал и покрај се пак се лизгаш на бананата.
Автоматски споено мислење:

исто и за тебе важи
I love bananas! :sneaky:
Ај за медицината ок, ама за бананата не давам да ми се фаќаш! :свиркам:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.589
Поени од реакции
37.508
ice_screenshot_20200707-223453.png

... ако имаш проблем дома со женски пол, ние не сме ти криви, секој овде си го кажува мислењето, форум е ова ако нешто не ти одговора на постираното кажи зошто не се сложуваш и образложи токму од твоите трудови не мора да „срчуваш“, овде сите членови што постираат а? од магистратура нешто? ама немаш муда кон нив, па тепај навака, полека со однесувањето не изигравај шериф!

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.325
Поени од реакции
7.683
... не е баш така, колку години уназад во јуни и јули луѓето дигале телесна температура 38 со симптоми карактеристични за сезонски грип кој секогаш е застапен во зимски период, а не во лето? не знам зошто правите нешто нормално кога не е нормално, споредувате со обична настинка, сезонски грип во јуни и јули која година било тоа не се сеќавам и тоа вака масовно цела популација? ако сега ова е „нормално“ ...што ќе биде токму во тој зимски период?
А зашто од равенката намерно испушташ некои други фактори :toe: на пример:
Колку години претходно, луѓето биле затворени, под стрес да не умрат или тешко разболат они или нивните најблиски, па што ќе биде со работата, колку години претходно терале луѓе да носат маски, колку години претходно луѓето кои со децении редовно им се земале пари за здраствено, не можеле да отидат на контрола или што ти ја знам.

... да додадам, дека таква настинка која индивидуата не покажува симптоми наречена е и субклиничка инфекција го има патогенот во себе и е носител на истиот, а не е свесен од што нема никакви или сосема благи симптоми, така да истиот може да го пренесе на пример кај домашните, а тие да немале контакт со никој друг од домашните и да се чудат „од каде настинале“!
...еве пример на една клиничка студија на асимптоматска риновирус инфекција кај студенти кои не пријавиле никакви симптоми, а вирусот го имале во себе и го пренеле кај своите колеги студенти кои веќе клинички пријавиле симптоми!

(y)
Со други зборови, од само раѓање сите сме болни, ама не знаме дека сме болни, додека не ни кажат дека сме болни :D
До 2020, за луѓето без симптоми мислам имаше еден израз: здрав и безопасен.

Две здрави бебиња од само раѓање им анализирале примероци од измет година дена, во 200+ од примероците имале вируси.
Ова други слични изјави

Асимптоматска настинка :pos:
Тоа микробиомот изгледа фабричка грешка, не знам зашто не се прочистите и топ здрави ќе сте.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Ај образложи асимптоматска настинка !!!
Тоа е клиничка слика предизвикана од носење на маска, појачана со 5G зрачење.

Тоа прво гоогле ми изваде на срч на редит ...

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
972
Поени од реакции
1.599
Eve gi nasite sosedi na delo, pred 2 nedeli go izglasaa Vucic i mu dadoa totalitarna vlast, izleguvaa odea na fudbalski utakmici znaejki deka diktatorot gi lazhe za brojkite, i sega koga im naredi karantin za vikendot go dobivate ova:

se e poremeteno.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.327
Поени од реакции
10.201
А зашто од равенката намерно испушташ некои други фактори :toe: на пример:
Колку години претходно, луѓето биле затворени, под стрес да не умрат или тешко разболат они или нивните најблиски, па што ќе биде со работата, колку години претходно терале луѓе да носат маски, колку години претходно луѓето кои со децении редовно им се земале пари за здраствено, не можеле да отидат на контрола или што ти ја знам.

Со други зборови, од само раѓање сите сме болни, ама не знаме дека сме болни, додека не ни кажат дека сме болни :D
До 2020, за луѓето без симптоми мислам имаше еден израз: здрав и безопасен.

Две здрави бебиња од само раѓање им анализирале примероци од измет година дена, во 200+ од примероците имале вируси.
Ова други слични изјави

Асимптоматска настинка :pos:
Тоа микробиомот изгледа фабричка грешка, не знам зашто не се прочистите и топ здрави ќе сте.
Ti I Gigo ocigledno samo vo sebe si veruvate I na nikoj drug.
Tvrdoglavi momci:sakasuste::toe:

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.325
Поени од реакции
7.683
Ti I Gigo ocigledno samo vo sebe si veruvate I na nikoj drug.
Tvrdoglavi momci:sakasuste::toe:
Како тоа на никој друг... Па информациите од други ги земам, не ги сонувам.
А за верување и избор во што да верувате, тоа вас ви оставам. Верба е моќна работа.

Нема зезање, иако ништо не се знае за Бетмен, за помалку од година дена, вакцина има.
Ајде полесно ќе дишеме наредните бранови.

Последно уредено:

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.491
Поени од реакции
1.872
Цаца се врати на работа

C

CoolIris

Гостин
Цаца се врати на работа

Навистина се врати.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Како шо поминува времето од вирусов се инфицираат се повеќе љуѓе.И сеа стварно не ми е јасно зошто за Велигден не затвораа во 100 часовни карантини?А имаше и викенд карантини,пошто за време на викенд вирусов станува уште помоќен!?:cautious:И сеа ако после избори не опнат пак во карантин,значи стварно сериозно не е.аваат во мозок.Не дека во светов е нешто поинаку.Вирусов докажа дека човечтвото е далеку од некоја свесност.Политиката го има главниот збор и на сред пандемија,на секаде низ светов.Најекстрмен пример за таква ситуација каде шо лудациве од антифа на сред вирус решија да бидат корисни идиоти и да ја запалат цела УСА.Човекот да ти бил свесно битие!-Добар виц!
По твојот пост на мене ми е јасно зошто ги ставија изборите во среда, оти короната е преопасна во недела и можеме да очекуваме да ни опнат карантин тој викенд.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
... види и фудбалерите трчаат, па се позитивни што врска има тоа, таман работа сите да се „гушат“ кои се позитивни, а да не можат да трчаат, „човекот“ убаво објасни ама ти не разбра или пак без веза му земаш страна, нит ми е комшија, нит ме заразил, па да се нервирам јас, само кажав дека не беше коректно да иде вториот ден на работа, кога првиот ден дигнал тт 38 С и со парацетамол ја спаднал, па за тебе тоа е нормално ли? еве јас со брзо одење поминав 12 км и не дигнав 38 нит сум зела парацетамол!
... се осудуваат сите кои не се самоизолираат додека не дознат дали се потенцијални пренесувачи на вирусот и тука нема зваземање страна, замисли да ти е колега, па ете ти тоа дома го донесеш меѓу твоите?!м? дали ќе ти биде свеедно и вака ќе го браниш?
... на работа има телефони, претпоставени, одговорни ...ќе се дигне телефон и ќе се каже „ вака вака, вечерта дигнав температура 38 би требало да ме ослободите додека се тестирам“... па ако одговорниот на работа ќе рече дека не може, мора да се јавиш на работа“ ...утре ќе се знае кој е крив што цел пресонал можеби ќе му се зарази...така се прави, што погреши погреши членов, ете ќе се види тој список со контакти што го дал кај епидемиологот!
Гледам дека го тупите нешто а претпоставувам за мене е па да разјасниме, прво работам со таткоми кој има 62 години и прво на него помислив и се јавив за настанатата ситуација, во договор со него решивме да одиме на работа барем тој ден и со што помалку контакти или телефон или во чекална сместуваш странки, така да ниту имам шеф, ниту ми е нешто строго на рбаота, но ако ти мислиш дека од вечер за утре ке одложиш така лесно обавези што ги имаш тоа сте се заебале, и ден денеска зборувам минимум по сат два на телефон за да ги одложам обврските кои што веќе требаше да бидат завршени, а тоа бидејќи треба да се координираш со други луѓе не оди така лесно па правиш милион импровизации, плус на сето тоа бев 99% сигурен дека сум негативен бидејќи наредниот ден се осеќав сасвим ок како и тоа со заболениот контакт што сум бил пројдено имаше повеќе од 15 дена... сега незнам ти што работиш и како работиш но ако така лесно можеш да одложиш од навечер за утре искрено ти завидувам
Идеме до епидемиологот, мислев дека треба да му набројам 100 луѓе бидејќи работам со луѓе и сакав на сите да ми текне да не испуштам некој, истиот ми вели само луѓе кои си бил во затворена просторија повеќе од 15 минути без маска, така да го сведовме списокот на около 20 -30 луѓе незнам ни јас колку точно, денеска се слушнав со епидемиологот и баш прашав за контактите што ги посочив, на што истиот одговори се слушнав со сите нема никој никакви симптоми а најмалку има повеќе од 9 дена кога сум го направил последниот контакт во затворено без маска повеќе од 15 минути, значи не се така лесно пренесува...
Исто така, чудна работа девојками нема ниту еден единствен симптом а првпат кога качив температура таа беше со мене конкретно спиевме во ист кревет, истата е во изолација тестирање закажано за во четврток... така да она ако излезе негативна ова срање ке ми е уште почудно.

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
Ne e normalno vo kakov dzuboks stavija pogolem del od lugevo, za obicna temperatura da odat na testovi I da plakaat za toa da im dadat hartija deka se bolni ili ne od virus.Ako covek se oseka bolen odi na doktor i mu prepisuvaat terapija kakva i da e , toa e normalen odnos doktor pacient.Sega se zbori za nekoj virus za koj nema lek(kako i za mnogi drugi bolesti) ama za ovoj virus dokumentot e posebno vazen.Kakvo perenje na kolektivna svest nemozam da veruvam.A sve pod prizma na nekoja kolektivna odgovornost za javno zdravje.I nie ko volovi debatirame za toa.Bukvalno treba Padaj silo i Nepravdo (koj ja znae)

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
Тие што викаат дека обична температура немало врска, нека одат и нека се тестираат одма. Кај баба ми дури третиот тест покажа дека е позитивна, една недела изгоре од температура. Исто и дедо ми крена температура и испадна позитивен после една недела од како беше потврдена таа. Не знаеме како се заразени, значи има многу асимптоматски што се шетаат, а не се свесни. Двајцата се во години и имаат по 70 и нешто и не се движат многу ни пак некој од нас имал контакт со нив бидеќи живееме одвоено. Ние сите сме негативни. Не сме од Скопје.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom