Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
10 декември 2015
Мислења
68
Поени од реакции
205
Ne znaci deka od lesna klinicka slika , brzo nemoze da progresira vo sredna ili teska. Toa mi e dokazano tuka vo Milano , imam izgubeno prijateli koga bese pikot.
Eden od rabota mu pocna kako nastinka , mu podpomina i posle go tresna odednas i zavrsi na kislorod vo sator. Jebes ga nema pravilo kaj koronava , kaj sekoj e razlicno i neocekuvani stvari cesto znae da ima. Gleam uste proucuvaat kolku lesno ili tesko letal niz vozduh , nisto ne naucija , poima si nemaat.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Да не призивам ѓавол, али правев муабет со луѓе од искуство што имале позитивни што биле, по нивно кажување грипот е далеку потежок облик на заболување.
Секој различно си помнува. Јас немам тапија дека сум бил болен од корна, ама амбулантата кај што го носев син ми, ја затворија една недела откако се поболив, оти сестрите беа болни од Корона. А со син ми бевме една недела пред се поболам.

Јас толку болен како Март не сум бил цел мој живот, спијав само по пола сат, па морав да станам оти се откорнував од кашлање, оти толку ми се полнеа градите.

Пет дена не можев под 39 да симнам, и тоа со два парацетамола наеднаш. 6 дена сумамед и плус 5 дена панцеф.

Арно што ме прими матичниот, ми направи крвна слика и ми даде Сумамед, инаку тешко ќе беше. Не се квалификував за тест тогаш оти немав контакт со некој од странство.

Последно уредено:
Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Вест од босна, иста песна како кај нас.
Nakon što su mediji u BiH prenijeli vijest da je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla preminula Zvorničanka Nizama Pandur kao žrtva korona virusa oglasio njen sin Šemso koji je portalima u Zvorniku izrazio svoje negodovanje i neslaganje sa rješenjem o uzroku smrti njegove majke, piše Zvornički.ba.
Kako smo od njega saznali njegovoj majci je prije nešto više od tri mjeseca otkriven galopirajući karcinom jajnika koji je veoma brzo metastazirao zbog čega je njegova majka trpila užasne bolova.
– Doktori u Tuzli su mi rekli da ona ima i jednu vrstu raka krvi koja je slična leukemiji. Po noći nije mogla da spava i vrištala je od bolova, bila je teško bolesna. Liječila se u bolnici u Zvorniku i trebala je da nastavi liječenje u Banjaluci. Zbog činjenice da je Banjaluka udaljena, te da je ne bih mogao posjećivati tražili smo da je prebace u Tuzlu, što je na kraju i učinjeno. Imam nalaze u kojima se jasno vidi težina njene bolesti, a zbog toga je i moj otac došao iz Austrije, jer smo bili svjesni da može umrijeti svakog časa. U UKC Tuzla su joj uradili isječak na preponi nakon čega su je otpustili kući. Prije sedam dana stigli su rezultati i javili su nam da je hitno dovedemo u bolnicu. Tražili su da prije toga uradimo test na korona virus koji nije stariji od 24 časa. Kontaktirao sam bolnicu u Zvorniku u kojoj mi je rečeno da je to neizvodljivo i da se rezultati testova čekaju duže od jednog dana, jer svi idu u Banjaluku – rekao je Šemso Pandur, sin preminule Nizame.
Nakon što je pokušao na još nekoliko mjesta da uradi test na koronu za majku nazvao je UKC Tuzla i oni su ga obavijestili da doveze majku, te da će oni uraditi test.
– Moja majka nije mogla da govori, nije vidjela ni čula i bila je nepokretna kada sam je odvezao u bolnicu. Mislim da nije imala više od 30 kilograma kada sam je odvezao u bolnicu. Po dolasku u UKC Tuzla odmah su joj uradili test na koronu i izmjerili temperaturu koja je bila 35,7 stepeni. Nakon što je primljena u bolnicu, ja sam se vratio kući. Sutradan su mojoj sestri javili da majka ima korona virus, a jutros su nas pozvali i obavijestili da je ona umrla. Na otpusnoj listi piše da je uzrok smrti COVID 19, a ja odgovorno tvrdim da je to laž i da je moja majka umrla od karcinoma jajnika koji je metastazirao, pored svega toga nisu mi dali na uvid nalaz testiranja, što mi nije omogućeno uz obrazloženje da to nisu u mogućnosti, sram da ih bude – ističe Pandur.

Треба ли уште коментар дека се пумпаат бројки, дека нешто смрди целата ситуација, или и тука ќе се оправдуваме дека вирусот е некаков тригер, ако уопште и го имало.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
ПЦМ од кај па сега ова испадна кога треба ПЦР,знам дека нема везе со тебе ова,тоа ми падна на очи, фала.
Не биди смешен,Република Северна Македонија, РСМ
Автоматски споено мислење:

Незнам за кој ѓавол ти е, али ајде кд си веќ решија.
Прегледај го приврзокот 257990
Само што името ти се гледа.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932

хахахаха ја па му го тумачам пола сат одговорот кај виде ПЦМ, па гледам во решението не ми јасно, ме насмеа :))
Инаку за името нека се гледа, голема работа на крај краева не кријам сам се јавив на сите со кои имав контакт.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.196
Поени од реакции
8.279

тоа не го ни приметив, моја грешка

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Да кажеме дека моменталнава состојба е под контрола и ок е да има избори бидејки нели нема полициски час/работат сите маркети/молови/кафани нема никакви мерки па зашто да нема избори.
Дали тоа значи дека сме во нормална состојба?
Како стигнавме од тотален локдаун со полициски час со само 20/30 инфицирани за сега со 150+ инфицирани 10 починати дневно без полициски час со све од кафана до молови отворено?
Дали до толку им успева на политичарите му го исперат мозокот на народов?
Нормално тие кои се вложени у партија и немаат друга алтернатива у животот единствено им е важно заев да остане или вмро да дојде на власт, а таквите ги има доста на форумов ко на пр. @Con Artist затоа е и тоа агитирање безбедно е да се искочи на избори и да се гласа по шо така им е кажано од штаб.

Поентата ми е дека во ненормална состојба во која се наога општествово е тешко да се размислува рационално бидејки политиката си поигра со рациото на народот и сега имаме ново нормално кое уствари не е нормално.
Состојбата кај нас е далеку од контрола и на поле корона и на политичко поле.

Јас би и дал шанса на короната да не поднамали малку, па тие што ќе останат може да си играме држава.

Инаку доправа не чека плачењето, еве ифтари, кафеани, сваТби, шетање и дружење ни излегуваат на нос сега со троцифрени бројки на дневно ниво и скоро секој ден двоцифрени умрени, економијата е распадната и еден куп фирми се или затворени или ќе турат катанец на врата секој момент, голем дел од земјите нема ни да сакаат да не примат за работа со олкав број на заболени, заборчени сме упм...

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
Состојбата кај нас е далеку од контрола и на поле корона и на политичко поле.

Јас би и дал шанса на короната да не поднамали малку, па тие што ќе останат може да си играме држава.

Инаку доправа не чека плачењето, еве ифтари, кафеани, сваТби, шетање и дружење ни излегуваат на нос сега со троцифрени бројки на дневно ниво и скоро секој ден двоцифрени умрени, економијата е распадната и еден куп фирми се или затворени или ќе турат катанец на врата секој момент, голем дел од земјите нема ни да сакаат да не примат за работа со олкав број на заболени, заборчени сме упм...
Pa sto ima da ne primaat tie zemji za na rabota ,kako turisti treba da ne primaat ;)

Член од
28 август 2013
Мислења
4.427
Поени од реакции
13.472
Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.284
Поени од реакции
5.545
... е де, токму тоа, си имал покачена ТТ над 38, си ја спуштил, па си бил на работа, па си трчал, па пак ти се покачила ТТ над 38 и сите контакти во тоа време ти се можност на инфицирање на луѓето во твое присуство!
Убаво објасни човекот неколку пати. Зарем не беше еден од симптомите да не можеш нормално да дишеш? 8 КМ ИСТРЧАЛ ЧОВЕКОТ БЕЗ ПРОБЛЕМ. Тоа е повише истрчано од пола шминкери и инфлуенсери што ги има по инстаграм а идат на скопски маратон чисто од мода за да истрчаат 5км за 50мин.

Температурата може да те подисплаши ама ја симнал одма, да имал и втор ден последователно симптоми нормално дека нема да отидел на работа, ти никад у животот не си се разбудила ненаспиена? Башка, не можеш туку така на работа да не се појавиш, посебно ако не ти е позицијата која дозволува работа од дома. Знаеш колку луѓе туку така пријавуваат прелади и болести за да не отидат на работа некој ден од ХY причини?

Вака не ги осудивте политичките активисти што шетаа по градови испозаразени и делеа флаери како на него што му се накачи. Чил малце.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Да кажеме дека моменталнава состојба е под контрола и ок е да има избори бидејки нели нема полициски час/работат сите маркети/молови/кафани нема никакви мерки па зашто да нема избори.
Дали тоа значи дека сме во нормална состојба?
Како стигнавме од тотален локдаун со полициски час со само 20/30 инфицирани за сега со 150+ инфицирани 10 починати дневно без полициски час со све од кафана до молови отворено?
Дали до толку им успева на политичарите му го исперат мозокот на народов?
Нормално тие кои се вложени у партија и немаат друга алтернатива у животот единствено им е важно заев да остане или вмро да дојде на власт, а таквите ги има доста на форумов ко на пр. @Con Artist затоа е и тоа агитирање безбедно е да се искочи на избори и да се гласа по шо така им е кажано од штаб.

Поентата ми е дека во ненормална состојба во која се наога општествово е тешко да се размислува рационално бидејки политиката си поигра со рациото на народот и сега имаме ново нормално кое уствари не е нормално.
Животот во РСМ е "све" само не е нормален, а ситуацијава е само под партиска контрола. Незнам за другиве, ама мене не успеаа да ме прелажат овие салонскиве политичари. Што очекуваш од добар дел од народов, најголемо достигнување во животот им се партискиве збиднувања низгодиниве -не се малце де. Толку да си помислиш дали тебе ти фали некој штраф или овие другиве се за никаде...
Иначе побезбедно е на гласање одколку во маркет или банка. Оние дишачи и пипкачи низ продавницине се поголем ризик него ли да одиш еден по еден на гласање. Е, сега ако се испоштоваш квалитетно со некои што не си ги видел уз пат то е друго.

Член од
10 декември 2010
Мислења
6.468
Поени од реакции
7.925
... е де, токму тоа, си имал покачена ТТ над 38, си ја спуштил, па си бил на работа, па си трчал, па пак ти се покачила ТТ над 38 и сите контакти во тоа време ти се можност на инфицирање на луѓето во твое присуство!
Да беше така лесно сите, на сите болни би им ја спуштале темепературата со парацетамол и камилица.Да имаш повисока телесна темепература после трчање не е ништо страшно, секогаш кога трчам (8-10км со појак интензитет без пауза) деновиве откако загреа имам покачена телесна температура, после дремка или вечерно спиење ко нов сум.Ни ладен туш, ни ладни напитоци не помагаат во тоа сценарио.
Знам дека не ми е ништо бидејки ова ми се случува секое лето, приметено ми е многу одамна :)

Kajgana Shop

На врв Bottom