Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

D

Deleted member 12196

Гостин
..па не се баш сите нишани како си пишал си бил на работа!

...а контактите кога си отишол на работа, па додека си го направил тестот и си бил позитивен што со нив? штом си имал покачена температура над 38 С, следниот ден не си смеел да одиш на работа, вака си ги заразил и другите... ај може тестот е лажно позитивен!
Како тоа да не оди на работа? Со што ќе го оправда тоа?

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
..па не се баш сите нишани како си пишал си бил на работа!

...а контактите кога си отишол на работа, па додека си го направил тестот и си бил позитивен што со нив? штом си имал покачена температура над 38 С, следниот ден не си смеел да одиш на работа, вака си ги заразил и другите... ај може тестот е лажно позитивен!
Види ми се појави температура во 5-6 попладне после дремка од работа, со парацетамол еден и камилица ја спуштив.
Друг ден кога се разбудив бев свеж и немав никаков симптом, прво што ми падна на памет е дека прв ден тогаш на работа пуштив клима и ради температурната разлика влези излези помислив од тоа дека сум качил температура претходниот ден, после работа истрчав 8 киломертри ипосле туширање пак дигнав температура и тогаш се јавив на матичната од тогаш во изолација.
Автоматски споено мислење:

и температурата ми беше 38, никогаш над 38.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Скроз исто е. Не знам што им текнало воопшто школи да градат. Кој му се учи ќе учи, другите земјоделие. И онака имаме многу со факултет.
Слободно биди вицкаст на форум, ама на крај на година така излезе работата. Бар во средните школи. Оние што беа заинтересирани да учат уредно си се најавија на платформите и активни беа во периодот. Ги сработуваа дневните задачи, домашните, проектните, работеа тестови/писмени. Предност им беше шо ~10 саати во денот имаа некој да им помогне коа ќе заглавеа, downside не е класично, тет-а-тет учење и бара поголема самостојност во работата.

Другиот дел од учениците шо одеа на школо колку за да не се дома, си останаа со хронично куроболие. Имаше апсурдни случаеви кога ученици и нивните родители беа контактирани еднаш неделно во период од 3 месеци само за да се логира на платформата и да влезе во евиденција и на крај ни тоа не завршија. И коа требаше да се делат дипломи/свидетелства почнаа со плачки, ургенции, закани.

Така да, ич не му се секирам за ова, башка од моја гледна точка, колку порано научат самостојно да учат, толку поарно за нив. Многу полесно ќе им биде ако продолжат понатаму на факултет.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.589
Поени од реакции
37.508
Види ми се појави температура во 5-6 попладне после дремка од работа, со парацетамол еден и камилица ја спуштив.
Друг ден кога се разбудив бев свеж и немав никаков симптом, прво што ми падна на памет е дека прв ден тогаш на работа пуштив клима и ради температурната разлика влези излези помислив од тоа дека сум качил температура претходниот ден, после работа истрчав 8 киломертри ипосле туширање пак дигнав температура и тогаш се јавив на матичната од тогаш во изолација.
... е де, токму тоа, си имал покачена ТТ над 38, си ја спуштил, па си бил на работа, па си трчал, па пак ти се покачила ТТ над 38 и сите контакти во тоа време ти се можност на инфицирање на луѓето во твое присуство!

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
и температурата ми беше 38, никогаш над 38.
... е де, токму тоа, си имал покачена ТТ над 38, си ја спуштил, па си бил на работа, па си трчал, па пак ти се покачила ТТ над 38 и сите контакти во тоа време ти се можност на инфицирање на луѓето во твое присуство!
никогаш над 38 како што пишав, 38 ми беше точно и на епидемиологот ги пријавив сите со кои сум бил во контакт, некаде околу 20-30 луѓе.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.322
Поени од реакции
21.575
Да кажеме дека моменталнава состојба е под контрола и ок е да има избори бидејки нели нема полициски час/работат сите маркети/молови/кафани нема никакви мерки па зашто да нема избори.
Дали тоа значи дека сме во нормална состојба?
Како стигнавме од тотален локдаун со полициски час со само 20/30 инфицирани за сега со 150+ инфицирани 10 починати дневно без полициски час со све од кафана до молови отворено?
Дали до толку им успева на политичарите му го исперат мозокот на народов?
Нормално тие кои се вложени у партија и немаат друга алтернатива у животот единствено им е важно заев да остане или вмро да дојде на власт, а таквите ги има доста на форумов ко на пр. @Con Artist затоа е и тоа агитирање безбедно е да се искочи на избори и да се гласа по шо така им е кажано од штаб.

Поентата ми е дека во ненормална состојба во која се наога општествово е тешко да се размислува рационално бидејки политиката си поигра со рациото на народот и сега имаме ново нормално кое уствари не е нормално.
Некаде по штабови им кажуваат да се агитира за неизлегување на избори, со цел да се оствари одредена политичка цел. Just sayin...

Поентата е дека твоето хистеришање за некаква апокалипса и пандемониум доколку се излезе да се гласа, чин кој не одзема повеќе од 2-3 минути, во ситуација во која со едно влегување во маркет си далеку повеќе изложен на вирусот, е во најмала рака ретардирано и смешно. Баш тоа е перење мозок кое политичарите му го прават на народот.

Така да, поштеди ме од патетичните обиди за етикетирање на секој кој ти укажал на безмисленоста на твојата "рационалност" и параноја.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.985
Поени од реакции
74.054
Мои симптоми беа кога станав од спање се осеќав онака како да сум лошо спиел, сум имал далеку пострашни главоболки но тој ден филингот ми беше како да сум спиел и да ме фатило промаја така се осеќав, до вечер не ми беше ништо нарочито, потоа дигнав температура 38 и со чај и парацетамол ја намалив, сабајле кога се разбудив ништо свеж бев, навечер се вратив од работа истрчав 8км се истуширав пак качив температура и пак ја спуштив со парацетамол се јавив на матичната ми закажа тестрирање и излегов позитивен... од тој ден 30.06 до денеска да чукнам во дрво фала богу ништо немам.
И уште не си ги смени негаторските ставови од минатото?
Со лесно опоравувањето.

Здраво дечки,

Не знам дали е најсоодветна тема бидеќи прекинав да читам вести по форумов за Коронава(што не значи и дека престанав да верувам дека постои,нели). Нвм, денес се разбудив утрово со чудно чувство,вртоглавица итн. Пиев Бруфен, се вратив у нормала, излегов еден круг низ град и се вратив. Ме фати попладневна дремка околу 45 минути и кога станав имав 38.5 температура проследена со вибрации у стомакот(одма ме фати дијареја). Од тогаш(5 саатот) до сеа(6:30) отидов уште 3 пати у вц. Не сакам да паничам, веднаш се јавив на матичната, она ми рече демек почекај 1-2 дена па ако не ти се симне температурата тогаш ќе правиме тест. Прашањето ми е, дали некој од вас имал симптоми слични на горенаведените? Болки у градите неам, исто неам и отежнато дишење, чувствувам мало скокотање,ама мислам дека тоа ми е повеќе резултат на плацебо-то шо ми се дешава. Иначе последнава недела(од понеденикот), само синоќа бев кратко излезен во ресторан и петокот во кафиќ (помалце од саат време се задржав и на двете место имено), цела работна недела возев точак сам или сам пешачев, ги почитувам мерките на заштита, редовно носам маска и мијам/дезинфицирам раце, и на работа и кога шетам со друштво во град (најчесто не повеќе од 2-3 другари), доаѓам од Кавадарци кај шо нема некој кластер и бројот на заразени е доста мал(сум немал контакт со ниту еден од нив, ниту директен, ниту индиректен). Поздрав
Имате кластер во фабрика, мислам дека пишуваше пред некој ден.
Последните двајца кои ги познавам и беа позитивни, имаа проливи во првите неколку денови. Нека не глуми матичната, обавезно нека ти закаже тестирање, а во меѓувреме лечи се како да си позитивен и изолирај се од другите. Не пиј чуда на своја рака.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
И уште не си ги смени негаторските ставови од минатото?
Со лесно опоравувањето.

Имате кластер во фабрика, мислам дека пишуваше пред некој ден.
Последните двајца кои ги познавам и беа позитивни, имаа проливи во првите неколку денови. Нека не глуми матичната, обавезно нека ти закаже тестирање, а во меѓувреме лечи се како да си позитивен и изолирај се од другите. Не пиј чуда на своја рака.
Најди ми пост каде сум го негирал вирусит, туку дека мерките се безпотребни какоми паниката и хистерија и уште мислам така.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Грциве ја затвориле границата за србиве поради зглемениот број на заразени со ковид.На Косово исто така ситуацијава со вирусов е надвор од контрола.Значи од 340 тестирани пола биле позитивни на ковид.Е сеа дали надлежниве кај нас ќе ја земат ситуацијата во свои раце и ќе ја затворат границата спрема Косово,или пак ќе се прават на мутави заради избориве?

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.622
Поени од реакции
31.470
Најди ми пост каде сум го негирал вирусит, туку дека мерките се безпотребни какоми паниката и хистерија и уште мислам така.
,,,ako se merkite nepotrebni i bezpolezni,,,kako toa epidemijava nikako da splasne,duri i brojot na novo zaboleni e vo postojan rast,,,

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
,,,ako se merkite nepotrebni i bezpolezni,,,kako toa epidemijava nikako da splasne,duri i brojot na novo zaboleni e vo postojan rast,,,
Да не призивам ѓавол, али правев муабет со луѓе од искуство што имале позитивни што биле, по нивно кажување грипот е далеку потежок облик на заболување.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.196
Поени од реакции
8.279
Појма немам, во болница во Куманово ме испратија, ми земаа брис од нос и уста.
Дај да го видиме тестот , сокри си го името и презимето

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Дај да го видиме тестот , сокри си го името и презимето
Ми се јави епидемиологот ми кажа позитивен си, не ми даде резултати од тест, инаку имам решение за изолација ако ти нешто значи.

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
Не ми е јасно како секоја смрт се препишува на корона, денеска скоро и да неможе човек да умре од срцев или мозочен удар, сите се ковид жртви демек пред вирусот не умираа луѓе од погоре наведени причини.
Инаку, како лесно ги дискредитирате домашните доктори тоа да се чуди човек, а на форумот имам забележано дека секој што има оптимистично мислење за вирусот е напаѓан, со прости зборови владее општа хистерија.
Taka e zasto poslednive godini gi naucija lugevo na crni scenarija, strav zadrzavata strav za semejstvoto, za decata.Isplasi go covek i vladej ,ako ne si ti na vlast ke bide poloso, pocrno.Sekoj optimizam treba da se sotre osven ako toj na vlast ne go propagira.Koronava e plodno tlo za pesimizam i strav seenje

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.196
Поени од реакции
8.279
Ми се јави епидемиологот ми кажа позитивен си, не ми даде резултати од тест, инаку имам решение за изолација ако ти нешто значи.
Дај решението да го видиме тогаш

Kajgana Shop

На врв Bottom