Парламентарни избори - 15 Јули 2020

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Програмата на СДС се сведува на такви смешни предвидувања.....500 евра плата, зголемување пензии и уште по нешто. Толку се мрзи да не седнуваат барем една анализа да направат, се е од ракав. И во таа смисла иронично спомнав плата 600 евра и зголемување пензии.
Иначе програмите ми проаѓале низ раце секои избори.....книги од по стотина страници, ретко кој и ги читал.
Кога сме кај тонењето на економијата....тоа е, до 15 би сменил се што се денари на ваше место. Септември ќе почнат да ги враќаат кредитите луѓево и ќе бидеме бетер од Африка со минималциве од 14500 и голем % отпуштени од работа. Не се свесни луѓево какво време доаѓа.....3 год. на власт и 2 год. во опозиција кога беа се уназадуваме, да не зборам за коронава, ама и 2008 беше криза.
Абе еден инвеститор не донесоа, се фалат со милијарда евра потрошени на автопатишта :facepalm: .....идиоти неписмени, тоа ми е најкриво. Им го знам капацитетот на кадарот, се населија од Струмица тука на државна цицка па уште и ги утепаа од ебење овие простачки овде што мислат Господ за муда го фатиле што работат во ј. администрација, циркузи нек си ебе матер.
Икрено....може и со ВМРО не одиме никаде, ама овие се тоталка аут....се понашаат како деца на милионери што не пипнале ни лопата ни сл. во раце. Уствари таа им е и матрицата, бирократија и деца на бирократија од Југославија.
Тргни настрана тро преизборно агитирање и следи ми го муабетов. Не ВМРО, не СДС, странски експерти, кој сака нека дојде, ако се остварат предвидувањата за оваа година никој не не спасува. И едните и другите тераат тежок популизам и нивните програми имаат малку што со фактичката реалност. Ќе дојде време кога во најмала рака ќе бидат принудени сите понатамошни вработувања во јавна администрација да ги замрзнат или сведат на минимум, покачувањата на платите и пензиите исто, и тоа на долг рок.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Најинтересно е што Љубчо, пред некој ден кажа нешто што го знаеја некои одамна, а тоа е дека античко-македонската идеја на таа банда и е ништо. Дека Мијалков одувек кур го болело и за Александар и за све околу него.
Не верувам во вакви ноторни лаги, г.С Мијалков секогаш бил и сеуште е на браникот на татковината.

Уште да им кажат дека го дистанцираат чисто во јавноста него и дузина пратеници од нивната политичка структура за да остане бар малку достоинство...

Не дека менува нешто. Исто ти е со пцуењето и колнењето на Заев, пак стадото во трлото. Без глас да пушти некој.
А сите слушаат сопствените раководства како ги нарекуваат. Толку е...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Тргни настрана тро преизборно агитирање и следи ми го муабетов. Не ВМРО, не СДС, странски експерти, кој сака нека дојде, ако се остварат предвидувањата за оваа година никој не не спасува. И едните и другите тераат тежок популизам и нивните програми имаат малку што со фактичката реалност. Ќе дојде време кога во најмала рака ќе бидат принудени сите понатамошни вработувања во јавна администрација да ги замрзнат или сведат на минимум, покачувањата на платите и пензиите исто, и тоа на долг рок.
Секој за нешто агитира на овој или оној начин....немам некоја директна намера некого да убедувам претерано агресивно, повеќето се констатации од моја страна. Имам една поента, а таа е ова зло што се иживуваше врз македонската нација да го снема од политичка сцена. Јас сум на форумов доста време, не ми е и мене лесно и ова што го правам. Знам како резонираат луѓево и како буквалистички ги сфаќаат работите....ама нема везе, толку ми се преку куров дојдени овие да по некад и пишувам може и глупости, не викам не.
СДС нема капацитет кооперација да води....тоа е џган невиден, ситуацијава сега е 10 пати полоша од таа што на прв поглед изгледа. Со нови полициски часови и карантини и сите срања што ги наведов погоре ова оди накај тешка катастрофа. Да не мешам тука и она што би се случило со размена на територии во Косово и Србија.
Се на се, остана ли СДС на власт се враќаме во камено доба.....ако дојде ВМРО можеби нешто ќе се смени накај подобро. Иако лично не му давам многу шанса, ама пак....боље ишта него ништа. Барем надеж некоја имам ако не друго.
Иначе тоа со покачувања се популистички мерки....ќе им дојде крајот кај и да е.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Од се „најдунстерски“ ми се зголемувањата на минималната плата. Како идеа и намера е сосема во ред, дури и 14500 е мала плата за живот, но многу е лесно да изгласаш закон в Собрание, а парите друг да ги дава, претприемачите, газдите. Секако дека многу газди го злоупотребуваат трудот на работниците, но сем Скопје и по нешто во поголемите градови, во другите мали места, села е многу тешко да се води фирма, па...
Сега се најавува (ако добро видов) минималец од 20,000 денари. Проблем е што минималецот се зголемува, ама другите плати не. Па, ако во иста фирма некој земал 11,000 денари, а друг 15,000, сега првиот зема 14,500, а вториот пак 15,000. Штом претходно имало разлика во платите, тоа значи дека има разлика во „тежината“ на двете работни места. Ако се дојде до 20,000 ќе настане урамниловка на сите плати што претходно биле под тој износ и ќе се приближат до оние плати кои се малку над 20,000. Тоа би било лошо.
За тебе е најдунстерски зголемувањето на минималната плата затоа шо немаш ринтано за 9000 сосе прекувремени.Со вакви глупости шо ги пишиш и правиш огромна штета на твојата партија.

Член од
1 април 2018
Мислења
2.106
Поени од реакции
4.099

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Секој за нешто агитира на овој или оној начин....немам некоја директна намера некого да убедувам претерано агресивно, повеќето се констатации од моја страна. Имам една поента, а таа е ова зло што се иживуваше врз македонската нација да го снема од политичка сцена. Јас сум на форумов доста време, не ми е и мене лесно и ова што го правам. Знам како резонираат луѓево и како буквалистички ги сфаќаат работите....ама нема везе, толку ми се преку куров дојдени овие да по некад и пишувам може и глупости, не викам не.
СДС нема капацитет кооперација да води....тоа е џган невиден, ситуацијава сега е 10 пати полоша од таа што на прв поглед изгледа. Со нови полициски часови и карантини и сите срања што ги наведов погоре ова оди накај тешка катастрофа. Да не мешам тука и она што би се случило со размена на територии во Косово и Србија.
Се на се, остана ли СДС на власт се враќаме во камено доба.....ако дојде ВМРО можеби нешто ќе се смени накај подобро. Иако лично не му давам многу шанса, ама пак....боље ишта него ништа. Барем надеж некоја имам ако не друго.
Иначе тоа со покачувања се популистички мерки....ќе им дојде крајот кај и да е.
Во моментов не е проблемот дали ВМРО ќе дојде на власт, еве ќе речеме оти имаат добри изгледи за тоа. Проблемот е баш во тоа ,,имаат изгледи" дека БИ дошле на власт. Со едно вакво сдс како што го опишуваш тоа би требало да биде лагана победа за нив, ама нема да биде. Знаеме дека сдс се срање и се тоа, ама за рејтингот на ВМРО не се криви сдс, криво е самото вмро и неговата инфантилност, пичкарско понашање, стоење во сенка за многу важни процеси кои што се одигруваа пред нивни нос а тие ги преќутеа. Народот тоа го гледа, му се гледа капацитетот, рецидивите од едни други несреќни времиња. Тие не се наметнати како алтернатива, туку како нужно зло кое што ќе мораме да го истрпиме и да се надеваме ќе има малку милост кон државата.

Сега, на овие избори правиме калкулации колкава ќе биде штетата и колку Али и компанија ќе и ебат матер на државата по не знам кој пат. На крајот важна е преговарачката моќ која што ќе ја стекне вмро (ако победи) за да добиеме што помалку секс кога ќе прават влада.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Гебелс фори.....русите се пред Берлин, нацистиве слават победа :D
Ова сега што се прави е силување, каде се живо е ангажирано од Васко Ефтов до пичке си мајчине е стварно добар обид...верувам дека и многу кеш е фрлено....што за пропаганда што директно ќе се дели, бог ти знае за колкава сума станува збор.
Прашањето кое секој треба да си го постави е, кој против кого се бори.....

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Гебелс фори.....русите се пред Берлин, нацистиве слават победа :D
Ова сега што се прави е силување, каде се живо е ангажирано од Васко Ефтов до пичке си мајчине е стварно добар обид...верувам дека и многу кеш е фрлено....што за пропаганда што директно ќе се дели, бог ти знае за колкава сума станува збор.
Прашањето кое секој треба да си го постави е, кој против кого се бори.....
Немаш некој совет за кого да гласаме? Јас мислам дека ДПМНЕ на основа на програмата што ти си ја делел е добра опција.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Во моментов не е проблемот дали ВМРО ќе дојде на власт, еве ќе речеме оти имаат добри изгледи за тоа. Проблемот е баш во тоа ,,имаат изгледи" дека БИ дошле на власт. Со едно вакво сдс како што го опишуваш тоа би требало да биде лагана победа за нив, ама нема да биде. Знаеме дека сдс се срање и се тоа, ама за рејтингот на ВМРО не се криви сдс, криво е самото вмро и неговата инфантилност, пичкарско понашање, стоење во сенка за многу важни процеси кои што се одигруваа пред нивни нос а тие ги преќутеа. Народот тоа го гледа, му се гледа капацитетот, рецидивите од едни други несреќни времиња. Тие не се наметнати како алтернатива, туку како нужно зло кое што ќе мораме да го истрпиме и да се надеваме ќе има малку милост кон државата.

Сега, на овие избори правиме калкулации колкава ќе биде штетата и колку Али и компанија ќе и ебат матер на државата по не знам кој пат. На крајот важна е преговарачката моќ која што ќе ја стекне вмро (ако победи) за да добиеме што помалку секс кога ќе прават влада.
Да си жив и здрав, проста математика е во прашање. Сума сумарум во овие твои неколку реченици е се што треба секој да си го размисли на денот на гласањето. Не е филозофија некоја, ама секој со свој памет.
Автоматски споено мислење:

Немаш некој совет за кого да гласаме? Јас мислам дека ДПМНЕ на основа на програмата што ти си ја делел е добра опција.
Не, тебе ќе те прашам....за кого да гласаме?

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Да си жив и здрав, проста математика е во прашање. Сума сумарум во овие твои неколку реченици е се што треба секој да си го размисли на денот на гласањето. Не е филозофија некоја, ама секој со свој памет.
Автоматски споено мислење:

Не, тебе ќе те прашам....за кого да гласаме?
Па еве ти напишав, за ДПМНЕ бидејќи имаат одлична програма која секогаш ја остваруваат. И се подобри, или помалку лоши од СДСМ.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
За тебе е најдунстерски зголемувањето на минималната плата затоа шо немаш ринтано за 9000 сосе прекувремени.Со вакви глупости шо ги пишиш и правиш огромна штета на твојата партија.
Секако нема да влезам в Собрание. Да беше партиски мојов пост, поинаку ќе изгледаше. Прочита ли што образложив? За урамниловките? За можностите на работодавачите?
Очекував посериозно објаснување за твојот став, негативно ме изненади.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Па еве ти напишав, за ДПМНЕ бидејќи имаат одлична програма која секогаш ја остваруваат. И се подобри, или помалку лоши од СДСМ.
Проѕирен си брату, си нашол и ти со кого тикви да садиш.....верувам те заебал некој вмровец нешто во животот гадно. А и тазе ти се сеќавањата од времето кога партиски пацери си играле курташак со тебе. Ама тоа е системот, не е до луѓето толку на крајот на краиштата, затоа лично не ги зимај работите.

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Проѕирен си брату, си нашол и ти со кого тикви да садиш.....верувам те заебал некој вмровец нешто во животот гадно. А и тазе ти се сеќавањата од времето кога партиски пацери си играле курташак со тебе. Ама тоа е системот, не е до луѓето толку на крајот на краиштата, затоа лично не ги зимај работите.
Сега навистина не разбирам, што е проблемот и зошто сум прозирен. Ти мислиш дека треба да се гласа за ДПМНЕ, јас исто, најмногу заради програмата. Јас и без програмата би гласал за ДПМНЕ, ако не за ништо друго тогаш ради харизмата на Мицковски, но вака со програмата се премија како опција за гласање.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594

Крајно крајно неспособни се дпне, коцкаат секој ден по некој процентен поен од поддршката, а имаат како никогаш досега чиста ситуација пред себе.
Жмицкоски се однесува како просечен кладионичар, ако бидне да стане премиер ќе бидне, ако не здравје. Исплашен, потиснат, без став и што уште не. Нема успех без ризик и борба, не знам кој го советува, ама катастрофален му е настапот од почеток до крај.
И од овој треба да очекуваме да не потклекне при прво ѕвецкање со оружје од страна на качаците? Освен Апасиев не гледам друг лидер со јасен став за албанскиот екстремизам и шовинизам од нашите на политичкава сцена, па затоа и најдобро за нас е да влезе во Влада. Останатите сакаат ем газето да им е на топло, ем херои да бидат, ем парата да тече. Е па затоа стигнавме каде што сме моментално.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom