ВМРО - ДПМНЕ - Политичка Партија

• Креатор на темата Флеш
  • Време на започнување

Добра е листата на пратеници?!

• Да

Гласови: 39 18,8%
  • Не

Гласови: 140 67,3%
  • Така-така (Делумно)

Гласови: 29 13,9%

• Вкупно гласачи
    208
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Само мисли си ти дека овај Александар од Охрид би можел со Заев посебно у 4тата изборна единица, тоа ни на сон, со исходот треба да сфатиш дека муабетот не ти држи вода.
Да не згреши нешто? Александар воопшто не го спомнав, ниту пишував кој со кого „би можел“.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.638
Поени од реакции
22.372
Koja e poentata na "Osnovaci na Vmro Dpmne"? Gledam po Facebook aktivni okolu temata koj ja osnoval partijata i koj ne a koj bile Udbasi i koj ne. Posebno Boris Zmejkovski i Mane Jakovlevski go jadat stapot. Isto taka se brani Bogdanovski, normalno, a sega Petrovski izleze so informacija deka toj sorabotuval so tajnite sluzbi? Dali moze nekoj da dade informacija? Gledam okolu osnovanjeto na partijata se vrtat mnogu razlicni storii.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.996
Поени од реакции
51.157
Koja e poentata na "Osnovaci na Vmro Dpmne"? Gledam po Facebook aktivni okolu temata koj ja osnoval partijata i koj ne a koj bile Udbasi i koj ne. Posebno Boris Zmejkovski i Mane Jakovlevski go jadat stapot. Isto taka se brani Bogdanovski, normalno, a sega Petrovski izleze so informacija deka toj sorabotuval so tajnite sluzbi? Dali moze nekoj da dade informacija? Gledam okolu osnovanjeto na partijata se vrtat mnogu razlicni storii.
Све тоа е фактурата што вмро си ја доби ради непринциепните дружби со неприродни сојузници. Им се собраа сега Васко Ефтовци, Јоциња, Палчовци, Филип Петровски, Солзи и слични и здружно ги мочаат предизборно.

Прво, наивно се ујдисаа со нив и ги цитираа по нивни портали и им даваа простор на нивните телевизии,нешто што овие го искористија да се факторизираат и да стекнат публика, за сега, кога им требаат гласови, овие да им се дадат во мисија за пасивизирање на незадоволните на кои вмро претендира со отварање на теми како вмро е удбашка партија и исто е за кого ќе гласате и гласајте за солза грчева што има партија од 50 души и слично. Се со цел тие гласови или да се изгубат во донтовата равенка или да не излезат воопшто.

Не кажувам дека негласање е погрешен чекор, многу логичен и оправдан е со оглед на алтернативите, муабетот ми беше за тоа како вмро ги поминува овие 4 години опозиција и зошто е многу можно, покрај се, да истераат таму уште 4.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.347
Поени од реакции
26.348
Вистина за што? За основањето на партијата? Прво треба да го разбереш цел период од 70ти до 90ти и да ги разбереш ликовите. И да се помириш дека помеѓу нив немало ни херои, ни предавници. Туку вистината била негде измеѓу, и многу поприземна.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.638
Поени од реакции
22.372
Вистина за што? За основањето на партијата? Прво треба да го разбереш цел период од 70ти до 90ти и да ги разбереш ликовите. И да се помириш дека помеѓу нив немало ни херои, ни предавници. Туку вистината била негде измеѓу, и многу поприземна.
Prasuvam posto ne znam ili ne sum siguren kolku e tocno sto moze da se cita.

Moj pecatok e deka toj period sto go opisuvas Makedonskata emigracija vo Germanija na primer, vo globala, barem vo ranite godini, ne bese tolku patriotski nastroena tuku kolku tolku ja prifakjase jugoslovenskata realnost. Imase Makedonski klubovi kako "Jugoslovenski klub - Makedonija" (mislam vo Stuttgart taka se vikase) koi si funkcioniraa ama bea daleku od toa da prerasnat vo nekoe dvizenje ili partija, iako so tek na vreme i tuka del od lugjeto se patriotiziraa. Vo Berlin mozam da zamislam, stepenot na organiziranost bese pomal i na kraj se sveduva na toa sto poedinci koi od povekje mesta se sobraa so ista idea, pravea aktivnosti. Ama ne mi e jasno kako od takva pomala grupa moze da prerasne vo narodno dvizenje i partija vo Makedonija. Znaci sekojpat se spomnuva emigracijata kako klucna za osnovanje na partijata i posebno poedinci. Arno ama i kaj niv ulogite, zavisit od perspektivata, se menuvaat. Osnovac - neosnovac, patriot - udbas. I ulogata na Bogdanovski, osnovac i za kratko se povlekuva mi e nekako cudna. I za nego dolgi godini nepoznat vo sirokata javnost (ili pa "zaboraven")pa potoa da stane licnost so ogromno znacene pa sega da bide delumno okvalifikuvan kako sorabotnik na sluzbite.Da ne bidam pogresno sfaten, imam visoko mislenje za nego od toa sto sto go citav ama problem e neli ne moze sega sam da kazuva tuku drugi zboruvaat za nego. Za da se vratam na pocetokot, mnogu raboti od toa vreme se ne jasni, barem za mene, a gledam sega razni lugje, site se smeaat isklucitelno za VMRO-vci i imaat povrzanost i minato vo partijata, davaat razni izjavi. Zatoa bese prasanjeto ako moze nekoj da objasni.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.347
Поени од реакции
26.348
Prasuvam posto ne znam ili ne sum siguren kolku e tocno sto moze da se cita.

Moj pecatok e deka toj period sto go opisuvas Makedonskata emigracija vo Germanija na primer, vo globala, barem vo ranite godini, ne bese tolku patriotski nastroena tuku kolku tolku ja prifakjase jugoslovenskata realnost. Imase Makedonski klubovi kako "Jugoslovenski klub - Makedonija" (mislam vo Stuttgart taka se vikase) koi si funkcioniraa ama bea daleku od toa da prerasnat vo nekoe dvizenje ili partija, iako so tek na vreme i tuka del od lugjeto se patriotiziraa. Vo Berlin mozam da zamislam, stepenot na organiziranost bese pomal i na kraj se sveduva na toa sto poedinci koi od povekje mesta se sobraa so ista idea, pravea aktivnosti. Ama ne mi e jasno kako od takva pomala grupa moze da prerasne vo narodno dvizenje i partija vo Makedonija. Znaci sekojpat se spomnuva emigracijata kako klucna za osnovanje na partijata i posebno poedinci. Arno ama i kaj niv ulogite, zavisit od perspektivata, se menuvaat. Osnovac - neosnovac, patriot - udbas. I ulogata na Bogdanovski, osnovac i za kratko se povlekuva mi e nekako cudna. I za nego dolgi godini nepoznat vo sirokata javnost (ili pa "zaboraven")pa potoa da stane licnost so ogromno znacene pa sega da bide delumno okvalifikuvan kako sorabotnik na sluzbite.Da ne bidam pogresno sfaten, imam visoko mislenje za nego od toa sto sto go citav ama problem e neli ne moze sega sam da kazuva tuku drugi zboruvaat za nego. Za da se vratam na pocetokot, mnogu raboti od toa vreme se ne jasni, barem za mene, a gledam sega razni lugje, site se smeaat isklucitelno za VMRO-vci i imaat povrzanost i minato vo partijata, davaat razni izjavi. Zatoa bese prasanjeto ako moze nekoj da objasni.
Да, точно е дека емиграцијата е генерално економска во тој период. Драган Богдановски е патриот. Тоа и луѓето што викаат дека бил соработник на службите не го негираат. Само тврдат дека после долгогодишна робија, го преобратиле, и станал соработник. Дури и да е така, ние видовме како луѓе пукаат под многу помал притисок во периодов. Додека не видам доказ за жртви од неговата соработка, не би ја осудил истата, и ако се случила.

За основачи/неосновачи, има три сегмента. Првиот е идејниот и финансискиот. Тука се Драган Богдановски и останатата германска група. Тоа е возено во дијаспора. Другиот дел се млади луѓе и студенти и будење на национални чувства во државата. Третиот се поранешни и актуелни функционери на СКМ и професори (како Кљусев, Мијалков, Наумов и слични) на кои некако им се буди желба за независна држава.

И сите три дела на почеток тераат паралелни операции кои некако се спојуваат, со одењето на Змејковски и Љубчо Георгиевски во Минхен, и координација за основање на заедничка партија. Така, оперативни основачи на партијата се Борис и Љубчо, идеолошки е Драган Богдановски, луѓе како Кљусев, Наумов, Мијалков и Доста и даваат на оперативна тежина и ја преместуваат од Левица калибар, во партија што знае да изигра политика калибар.

Е сега, кој и како ги собрал сите три групи, дали некој ги коордиранил и слично, ќе остане да биде мит. Јас лично мислам дека дел се координации на служби, дел се пријателства помеѓу луѓе, дел се историски случајности. Растењето од група на ентузијасти во најсериозна политичка сила помеѓу Македонците веројатно не можеле да го замислат ни самите. Тоа е тотално среќа.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.582
Поени од реакции
5.305
Igorcemk, чекај ти навистина поверува во приказните дека таму некоја си дијаспора (патриотска, економска и секаква) создала партија во Македонија за да јакне патриотизам и иницира независност на Македонија???
Никогаш никаде колкави и да биде иселеништвото не созадава политички субјект во домицилната држава, ако се рече дека дијаспората создала партија-движење или нешто слично и сериозно тогаш се мисли на тоа дека странски центри на моќ (значи странска држава) ја инструментализирала нечија емиграција, во случајов тие странски центри на моќ преку повикување на патриотизмот кој ВМРО го предизвикува кај Македонците успеваат да иницираат и да ги соединат силите внатре и надвор за да им служат!
Во изминатите 30 години се виде и докажа дека сите политикантски сили се всушност кивислиншки творби и се во служба на тие странски центри на моќ.

Гледам некои се обидуваат со конструкции и преку “ширење“ на Пандорината кутија да сеат дополнително магла со спинови од типот дека кај некои професори се разбудила желба за независна држава, тоа се само уште еден куп пропаганда и дефокусирање од суштинските работи како што е името Македонија и постоење на македонска држава... (кај Кљусев се рабудил патриотизам, ај ви се молам тутурутката меѓу првите закони беше да си се обезбедат со тојоти тој и сите во Собрание, да подготви терен за тие по него за милениумски грабеж, да оди кај певалјката и да кога ќе си оди му заврзат контењер тојотоата и да се смее цело “мало“)

Единствено што може да се смета за гола и сурова вистина е дека се што доаѓа од надвор е против Македонците и македонските интереси и се темели на принципот “подели и владеј“!

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.457
Поени од реакции
23.369
Ги гледав прееска спотовиве на ДПМНЕ. Меме материјал и ништо друго.

Колку треба да си неспособен да не можеш да направиш просечна кампања (не мора одлична) против најкорумпираната, најнеспособната и најомразената влада во историја на државата. Мислам дека имаат некои добри замисли позади рекламиве али изведбата им е очајна.

Не знам, многу мизерно ми делуваат ДПМНЕ, мекотел до мекотел.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Колку треба да си неспособен да не можеш да направиш просечна кампања (не мора одлична) против најкорумпираната, најнеспособната и најомразената влада во историја на државата. Мислам дека имаат некои добри замисли позади рекламиве али изведбата им е очајна.

Не знам, многу мизерно ми делуваат ДПМНЕ, мекотел до мекотел.
Не знам дали ти се десило некад у живот да се расправаш со некој што е толку глуп да ни 1/4 од поентите не може да ти ги разбере, и ти како него почињаш да трескаш глупости. Може си бил сведок ако не учесник.
Сега имаме ситуација да не треба кампања, или ако се води станува збор за кампања против тотално отидени со памет и ДОКАЖАНИ малоумни неколку луѓе кои се на власт моментално. Сите го знаат тоа и ене пак ќе гласаат за СДС....треба ли да се набројува што се направија а и не направија?
Ама не гласај за нив штом се мизерни, нека останат на власт идиотиве.....како поминува време и желба ми е нек си ебе матер уште еден и последен мандат на СДС.....претпоставувам нецелосен.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.996
Поени од реакции
51.157
Тоа е така зошто не се наменети за тебе, наменети се за “го сакам КАМ во поштенсто сандаче'', “напиши амин по иконата'' и слични, а тие за разлика од тебе ем сигурно ќе гласаат и ем го сочинуваат мнозинството од гласачкото тело.
Многу попмаметни батковци од мене и тебе, за озбилни пари седат во соба , го профилираат гласачот и му прават спот за кој знаат дека му е по мерка.

Иначе, како што можам да приметам до сега, главна одлика на досегашнава кампања е тоа што повеќе се иде на демотивирање и пасивизирање на противничкиот гласач, него што се иде на мотивирање на својот. Тоа се примерите со Васко Ефтов од погоре, како и овој денешен разговор на кој Заев им пцуе мајка на шарените дебилчиња.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.457
Поени од реакции
23.369
Не знам дали ти се десило некад у живот да се расправаш со некој што е толку глуп да ни 1/4 од поентите не може да ти ги разбере, и ти како него почињаш да трескаш глупости. Може си бил сведок ако не учесник.
Сега имаме ситуација да не треба кампања, или ако се води станува збор за кампања против тотално отидени со памет и ДОКАЖАНИ малоумни неколку луѓе кои се на власт моментално. Сите го знаат тоа и ене пак ќе гласаат за СДС....треба ли да се набројува што се направија а и не направија?
Ама не гласај за нив штом се мизерни, нека останат на власт идиотиве.....како поминува време и желба ми е нек си ебе матер уште еден и последен мандат на СДС.....претпоставувам нецелосен.
Па фала Богу има раја што ќе гласа за Заев без разлика што и да каже/направи... Комшијава да дојде ЗЗ да му ја силува ќерката пред него пак ќе гласа за СДС. А во меѓувреме ќе јаде бурек како не идело ништо во државава.

ДПМНЕ не треба да труби колку е лош Заев, секој со IQ над 90 знае и нема да гласа за СДС, ДПМНЕ треба да ги придобие луѓето кои ќе останат дома, ќе шкртаат ливчиња или ќе гласаат за трети партии а јас сметам дека ДПМНЕ нема што да понудат освен "ние сме помалку лоши од другиве".

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Па фала Богу има раја што ќе гласа за Заев без разлика што и да каже/направи... Комшијава да дојде ЗЗ да му ја силува ќерката пред него пак ќе гласа за СДС. А во меѓувреме ќе јаде бурек како не идело ништо во државава.

ДПМНЕ не треба да труби колку е лош Заев, секој со IQ над 90 знае и нема да гласа за СДС, ДПМНЕ треба да ги придобие луѓето кои ќе останат дома, ќе шкртаат ливчиња или ќе гласаат за трети партии а јас сметам дека ДПМНЕ нема што да понудат освен "ние сме помалку лоши од другиве".
Што сакаш ти да ти понудат?
Ајде еве размисли малку што тебе ти треба.

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Што сакаш ти да ти понудат?
Ајде еве размисли малку што тебе ти треба.
Еве јас ќе ти кажам. Јас бев дел од стабилното гласачко тело на ДПМНЕ се до последните години на Гвујо. Она што јас сакам да го слушнам од Мицковски е да се ИЗВИНИ И ОГРАДИ од Груевски. Да каже дека никогаш повеќе нема ДМНЕ да се обидува да направи тоталитарна држава, и дека ќе се обидат да бидат нормална десничарска партија, и нема да се служат со популистички левичарски методи. Понатаму да ги тргнат од изборните листи сите компромитирани ликови, а посебно прекалените шалтачи од типот на Сиљановска и Бишевац.

Ова за почеток би било доволно, ама е научна фантастика.

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Еве јас ќе ти кажам. Јас бев дел ос стабилното гласачко тело на ДПМНЕ се до последните години на Гвујо. Она што јас сакам да го слушнам од Мицковски е да се ИЗВИНИ И ОГРАДИ од Груевски. Да каже дека никогаш повеќе нема ДМНЕ да се обидува да направи тоталитарна држава, и дека ќе се обидат да бидат нормална десничарска партија, и нема да се служат со популистички левичарски методи. Понатаму да ги тргнат од изборните листи сите компромитирани ликови, а посебно прекалените шалтачи од типот на Сиљановска и Бишевац.

Ова за почеток би било доволно, ама е научна фантастика.
Ова што го наброја е една голема нула во споредба со црнилата на СДС. Споредуваме Бентли со 101 и на бентлито му наоѓаме мани.
Нема избор и нема дискусија, многу е просто.

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Ова што го наброја е една голема нула во споредба со црнилата на СДС. Споредуваме Бентли со 101 и на бентлито му наоѓаме мани.
Нема избор и нема дискусија, многу е просто.
Мене тоа не ме интерсира. За Заев гласаа луѓето затоа што им беше смачено од самоволието на бандата на власт, па видовме колку добро тоа заврши. ДПМНЕ мора да понуди многу повеќе од гласајте за нас за Заев да си замини ако сакаат јас да гласам за нив. Многу просто.

Инаку во голема заблуда си споредбата 101 и Бентли. Малку фалеше Грујо да ја претвори Македонија во класична тоталитарна држава, па после и ова на Заев ќе ти се гледаше како Бентли.

Kajgana Shop

На врв Bottom