Џорџ Флојд

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Импичмент. Зборот се вика импичмент. И цивилната војна...
Дрчавен удар не е импичмент. Не можеш да ги натегаш значењата на поимите за да ти одговараат во дискусијата. Сеуште чекам пример за државен удар во САД.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.530
Поени од реакции
4.361
Tи ги натегаш поимите. Јас прилично добро ти објаснив со "ковертно и убаво " што тебе не ти одговара?
И има еден
"1895: Robert W. Wilcox unsuccessfully launches a coup an attempt to restore the Hawaiian Monarchy. "
A импечмент...2-3?

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Tи ги натегаш поимите. Јас прилично добро ти објаснив со "ковертно и убаво " што тебе не ти одговара?
И има еден
"1895: Robert W. Wilcox unsuccessfully launches a coup an attempt to restore the Hawaiian Monarchy. "
A импечмент...2-3?
Импичмент е легална политичка мерка, во рамките на уставот. Државен удар по дефиниција е вон рамките на Уставот. Ако ова не ти е јасно, како можеш воопшто да дискутираш? За да има успешна дискусија, мора да ги разбираш поимите што ги користиш, а не напразно да се расфрлаш со нив.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.203
Импичмент е легална политичка мерка, во рамките на уставот. Државен удар по дефиниција е вон рамките на Уставот. Ако ова не ти е јасно, како можеш воопшто да дискутираш? За да има успешна дискусија, мора да ги разбираш поимите што ги користиш, а не напразно да се расфрлаш со нив.
Zarem ne ukapira do sega deka so detence diskutiras?

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.530
Поени од реакции
4.361
Сад се прилично лабави со терминот "легално". Уставот им гарантира куп ствари...што за жал не ги почитуваат кога им одговара. Оти легално е гѓа Клинтон да ја испржат со киселина...ама не го прават тоа. Како што е легално да ги користат шпиунските агенции да се шпионираат едни на себе. Како што е легално да остават куп луѓе на улица оти поевтино им било во кина да отворат фабрики. Како што е легално да тестериаат ПЦП на куп лудаци. Ама еј. Јас сум бил детето.
Пошто се што било пишано на папир афтоматски важело....

• Хаха
Reactions: wot
Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Сад се прилично лабави со терминот "легално". Уставот им гарантира куп ствари...што за жал не ги почитуваат кога им одговара. Оти легално е гѓа Клинтон да ја испржат со киселина...ама не го прават тоа. Како што е легално да ги користат шпиунските агенции да се шпионираат едни на себе. Како што е легално да остават куп луѓе на улица оти поевтино им било во кина да отворат фабрики. Како што е легално да тестериаат ПЦП на куп лудаци. Ама еј. Јас сум бил детето.
Пошто се што било пишано на папир афтоматски важело....
ОК. Важи. (y)

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.530
Поени од реакции
4.361
Не бе, океј. Ти си у право... САД апсолутно се приджуваат до нивниот устав до буква, се им било супер, трамп е крив, шпиунските и воените агенции не се злоупотребени, и апсолутно под никој услов нема никаква корупција во целоста на нивниот систем....и атентатите се правени од болни лица. Тхе енд

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Абе не е битен Флојд, ниту некој белкиња во приказнава, тоа се ситници што се користат за поларизација на маса.

Процесиве што се случуваат си имаат крупен план, не дека јас се разбирам, ама дефинитивно не се битни некој наркомани од Антифа.

Инаку @Bafra и @jamajka изгледа не се само корпорациите, гледам одредени банки се под лупа.

Како не е битен Џорџ Флојд кога темава е отворена за него?:cautious:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Во Минеаполис гласале за распуштање на полицијата... ај да видиме дали ќе се реализира тоа... И баш ме интересира на што ќе личи тоа.

Еве го турнале расистот Томас Џеферсон, авторот на декларацијата за независност... Еден од татковците на нацијата.... Збогом америко..

Исто така донесена е одлука за преименување на аеродромот во оринџ каунти, кој беше именуван по расистот Џон Вејн...

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.375
Поени од реакции
84.618

:pos: :lolzz:

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545

:pos: :lolzz:
Поддржувам! Ја сум поборник за системски антирасизам во јазикот: под хитно да се ревидираат речниците и да се наплаќаат драконски казни за употреба на "бело" и сите негови лексички деривации. Као за почеток: светло сирење, светла постела, светла раса, светол џигер, светли бубрези, светка од јајце (никако белка), светковини (наместо белковини), Тито Светичанец. Прво и најитно да се апдејтира закоравениот македонски расизам: Билјана платно светлеше и Не се светли Маре мори, не се црви.

Последно уредено:
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Поддржувам! Ја сум поборник за системски антирасизам во јазикот: под хитно да се ревидираат речниците и да се наплаќаат драконски казни за употреба на "бело" и сите негови лексички деривации. Као за почеток: светло сирење, светла постела, светла раса, светол џигер, светли бубрези, светка од јајце (никако белка), светковини (наместо белковини), Тито Светичанец. Прво и најитно да се апдејтира: Билјана платно светлеше.
Дефинитивно!
Мора да се направи и ревизија на употребата на „црно“ и користењето на црната боја во негативен контекст/конотација. Примери на кои ми текнува во моментов како илустрација се:

-Во филмската уметност, филмот Црно Семе. Овде веројатно авторот под „семе“ мисли на некоја колективна судбина на еден народ или на проколнат корен/ќутук. Тоа дека семето е црно е контекстуализацијата, збор кој на гледачот треба да му го остави таквиот впечаток, а содржината на делото да му го зацврсти. Труло Семе, Проклето Семе или некоја друга креативна солуција, заедно со цензура на деловите во филмот(ако ги има, одамна не сум го гледал) каде некој во негативен контекст го употребува зборот „црно“ мислам дека е доволно.

-Во литературата, ликот Црна Арапина. Иако пишувањата за Крале Марко се повеќе митови и сказни, сепак со нив младото северџанче се среќава уште во најрани години. Овде и го запознава страшниот џелат и трговец со робови, а авторот решил тој џелат да биде Арап и да има темна боја на кожата. Тие карактеристики за дејството во приказната се небитни, ништо суштински не менуваат, освен што кај младото северџанче создаваат страв и нетрпеливост кон луѓето со темна боја на кожата и луѓето од блискиот исток. Затоа треба сериозна корекција. Мора да отпаднат расните и етничките карактеристики на ликот и да се задржи само функцијата битна за дејството. Злобниот Разбојник, Големиот, Силниот или Страшниот(ако Арапина треба да значи дека се работи за габаритен Арап).

-Во општествената свест, носењето црно на погреби. Ова е толку ноторно, нејќам ни да елаборирам. Преку носењето црно, симболично се манифестира еден сублимат од тага, несреќа, силно емоционално раздразнување како резултат на нечија смрт. Значи асоцијацијата која во даденава ситуација луѓето(особено ранливите категории - децата) ја прават е дека црната боја = смрт, нешто лошо, некоја несреќа, немил настан. Дека треба да се плашат од црната боја. Затоа тука треба и законодавецот да реагира, како што реагираше и порано, кога ги забрани поворките со мртовци по улици, проследени со музика, кои дотогаш беа дел од општествената нормалност.

Последно уредено:
Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Дефинитивно!
Мора да се направи и ревизија на употребата на „црно“ и користењето на црната боја во негативен контекст/конотација. Примери на кои ми текнува во моментов како илустрација се:

-Во филмската уметност, филмот Црно Семе. Овде веројатно авторот под „семе“ мисли на некоја колективна судбина на еден народ или на проколнат корен/ќутук. Тоа дека семето е црно е контекстуализацијата, збор кој на гледачот треба да му го остави таквиот впечаток, а содржината на делото да му го зацврсти. Труло Семе, Проклето Семе или некоја друга креативна солуција, заедно со цензура на деловите во филмот(ако ги има, одамна не сум го гледал) каде некој во негативен контекст го употребува зборот „црно“ мислам дека е доволно.

-Во литературата, ликот Црна Арапина. Иако пишувањата за Крале Марко се повеќе митови и сказни, сепак со нив младото северџанче се среќава уште во најрани години. Овде и го запознава страшниот џелат и трговец со робови, а авторот решил тој џелат да биде Арап и да има темна боја на кожата. Тие карактеристики за дејството во приказната се небитни, ништо суштински не менуваат, освен што кај младото северџанче создаваат страв и нетрпеливост кон луѓето со темна боја на кожата и луѓето од блискиот исток. Затоа треба сериозна корекција. Мора да отпаднат расните и етничките карактеристики на ликот и да се задржи само функцијата битна за дејството. Злобниот Разбојник, Големиот, Силниот или Страшниот(ако Арапина треба да значи дека се работи за габаритен Арап).

-Во општествената свест, носењето црно на погреби. Ова е толку ноторно, нејќам ни да елаборирам. Преку носењето црно, симболично се манифестира еден сублимат од тага, несреќа, силно емоционално раздразнување како резултат на нечија смрт. Значи асоцијацијата која во даденава ситуација луѓето(особено ранливите категории - децата) ја прават е дека црната боја = смрт, нешто лошо, некоја несреќа, немил настан. Дека треба да се плашат од црната боја. Затоа тука треба и законодавецот да реагира, како што реагираше и порано, кога ги забрани поворките со мртовци по улици, проследени со музика, кои дотогаш беа дел од општествената нормалност.
Саглам муабет. Слободно може да продолжи тука, да не идеме оф-топик.

Kajgana Shop

На врв Bottom