Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Волтер, Франк Шејфер, Џордан Питерсон и ред други укажуваат дека концептот за бог може да биде корисен од социолошки и етички аспект. Инсистирањето дека религиските наративи и концепти се тотално безвредни или штетни е арогантно. Дури религијата да има само некаков плацебо ефект за оние кои ја практицираат, доволно е. Многу модерни типчиња го обичаат исказот “Не сум религиозен, ама сум спиритуален.” Од научна перспектива, и спиритуалното и религиското искуство се еднакво небитни и научно невалидни. Од лична перспектива, меѓутоа, и двете искуства имаат вредност и смисла за многу луѓе. И тоа ми изгледа ок.

Инсистирањата на милитантните атеисти дека 100% нема бог или она на религиозните милитанти дека 100% има, се во суштина арогантни.
Се е тоа супер, ама има едне малечок проблем кој "милитантните атеисти" го потенцираат и кој оневозможува ваков опуштен пристап спрема постоењето или непостоењето на Бог. Иако западните демократии се номинално и де јуре секуларни, религијата и понатаму игра голема улога во тие општества. Во САД на пример, теоретска шанса нема да стане претседетел политичар кој во предизборна кампања отворено ќе каже дека е атеист. Религиозните и ден денес се помногубројни од атеистите, и нивната приглупа религиозност посредно и непосредно и понатаму игра улога во одредувањето на животот и на атеистите. Не мора ниту да одиме во некоја висока политика, минарињата и камбаните се доволен доказ колку се религиозните напорни.

Кога не би било вака, верувај дека ниту еден атеист не би се грижел ни најмалку за тоа која будала верува во каков и да е замислен пријател. Затоа и "длабокумните" анализи на религиозните митови на Џордан Питерсон заслужуваат да бидат наречени со вистинско име, а тоа е давање лажна вредност на бапски глупости на пустински камилари.

Што се однесува до плацибо ефектот и позитивните влијанија на религиозните верувања во областа на моралот, да го прафразирам (по сеќавање) Расти Кол.

Ако за да го истуркаме денот ни е потребна приказна која ги нарушува сите природни закони за кои знаеме, што тоа зборува за нас? И ако единствената работа која некој го спречува да направи нешто ужасно е стравот од неговото замислено другарче, тогаш јас сакам тој некој да знам кој е.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако за да го истуркаме денот ни е потребна приказна која ги нарушува сите природни закони за кои знаеме, што тоа зборува за нас?
Кои природни закони ги знаеме? :)

Член од
7 септември 2016
Мислења
294
Поени од реакции
452
Не верувам ни во господ ни во една религија, но неам ништо против тие што веруваат.

Јас лично религиите ги сфаќам ко еден начин со владеење на масите и не се пронаогам во нив

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Па на пример ако поставиш глупо прашање на него да не добиеш одговор.
Не постои глупо прашање.
Ама ајде кога сме веќе тука, свеста на што е продукт?
Што викаат нашите сознанија околу природните закони?

Ваљда не е и ова глупо прашање затоа што тоа е најесенцијалното прашање за еден човек.

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Не постои глупо прашање.
Ама ајде кога сме веќе тука, свеста на што е продукт?
Што викаат нашите сознанија околу природните закони?

Ваљда не е и ова глупо прашање затоа што тоа е најесенцијалното прашање за еден човек.
Темата е дали верувате во Бог. За свеста во некоја друга тема, вероватно има таква на форумот.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.454
Поени од реакции
10.373
Кога би постоел Бог, сигурно нема да биде онаков како што било која религија го претставува.

Верувам во Бог, но на мој начин на размислување.

Едно прашање ме мачи..Како би изгледал светот ако луѓето не би верувале во нешто?
Автоматски споено мислење:

Не верувам ни во господ ни во една религија, но неам ништо против тие што веруваат.

Јас лично религиите ги сфаќам ко еден начин со владеење на масите и не се пронаогам во нив
Вера и религија се два различна поима.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
Ако за да го истуркаме денот ни е потребна приказна која ги нарушува сите природни закони за кои знаеме, што тоа зборува за нас?
Па убаво те праша Боди, кои се тие природни закони, а штом потврдуваш дека постојат природни закони, како дошло до тие закони... Значи има ред и поредок, а не само хаос...

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Темата е дали верувате во Бог. За свеста во некоја друга тема, вероватно има таква на форумот.
Има тема и таква, ама едно те исто е со оваа.
Бог како креатор може да го разгледуваш на два начини, една ситуација е во која он и креацијата се различни нешта....како сликар на пример. Другата е кога он и креацијата се едно, како балерина на пример.

Brahman (Devanagari:ब्रह्म) connotes the highest Universal Principle, the Ultimate Reality in the universe.[1][2][3] In major schools of Hindu philosophy, it is the material, efficient, formal and final cause of all that exists.[2][4][5] It is the pervasive, infinite, eternal truth and bliss which does not change, yet is the cause of all changes.[1][3][6] Brahman as a metaphysical concept is the single binding unity behind diversity in all that exists in the universe.

Ај едно просто прашање, кој си....што си ти?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Просто можеби, ама комплексен одговор бара :P
Сигурно не знае....ама ги знае природните закони и има одговор на прашањето дали има Господ.
Можеби математички ќе дојде до одговор, ако ги реши како систем од р-ки со 2 непознати.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
Сигурно не знае....ама ги знае природните закони и има одговор на прашањето дали има Господ.
Можеби математички ќе дојде до одговор, ако ги реши како систем од р-ки со 2 непознати.
Види, сите тргаме врз основа со какви информации и искуство располагаме.
Така да, тоа не е ништо страшно, туку се додека човек си поставува прашања и трага по одговорот е на добар пат.
Повеќето мораме со читања, споредувања, размислувања, а ретки, во даден краток момент ја сфаќаат суштината.

Голема улога за не прифаќање на постоење универзална сила, имаат самите религиозни институции.

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Има тема и таква, ама едно те исто е со оваа.
Бог како креатор може да го разгледуваш на два начини, една ситуација е во која он и креацијата се различни нешта....како сликар на пример. Другата е кога он и креацијата се едно, како балерина на пример.

Brahman (Devanagari:ब्रह्म) connotes the highest Universal Principle, the Ultimate Reality in the universe.[1][2][3] In major schools of Hindu philosophy, it is the material, efficient, formal and final cause of all that exists.[2][4][5] It is the pervasive, infinite, eternal truth and bliss which does not change, yet is the cause of all changes.[1][3][6] Brahman as a metaphysical concept is the single binding unity behind diversity in all that exists in the universe.

Ај едно просто прашање, кој си....што си ти?
.
Не можам да дискутирам со тебе, прекомплексен си за моите можности. Најди некој на твое ниво, остави ме мене да дискутирам со Тапетарот, може?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
.
Не можам да дискутирам со тебе, прекомплексен си за моите можности. Најди некој на твое ниво, остави ме мене да дискутирам со Тапетарот, може?
Постои свет под plank scacle и свет над planck scale....и измеѓу барај ги конкциите што мислиш дека не постојат, или непосредно ако веќе сме прецизни.
Иначе извини, не знаев кој си....продужи си со Петре.
Автоматски споено мислење:

Види, сите тргаме врз основа со какви информации и искуство располагаме.
Така да, тоа не е ништо страшно, туку се додека човек си поставува прашања и трага по одговорот е на добар пат.
Повеќето мораме со читања, споредувања, размислувања, а ретки, во даден краток момент ја сфаќаат суштината.

Голема улога за не прифаќање на постоење универзална сила, имаат самите религиозни институции.
Не е страшно...дури е и добро што е мистерија. Другиот назив за животот е мистерија.
Луѓето сакаат да ја дознаат мистеријата, ама секогаш е еден чекор пред нас или обратно....

Член од
27 јуни 2020
Мислења
3.175
Поени од реакции
7.436
Постои свет под plank scacle и свет над planck scale....и измеѓу барај ги конкциите што мислиш дека не постојат, или непосредно ако веќе сме прецизни.
Иначе извини, не знаев кој си....продужи си со Петре.
И јас не знам кој сум понекогаш. Види, јас немам ништо против тебе, ама едноставно не сакам да дискутирам со тебе. За моите стандарди на дискусија ти си конфузен, недоречен, и генерално вон темите на дискусија. Не велам дека ова е апсолутна вистина, можеби ти си гениј а јас тутурутка, ама од дискусија со тебе јас лично ништо корисно не можам да извлечам. Се надевам дека ќе го почитуваш ова и ќе ме игнорираш понатаму.

Благодарам на разбирањето.

Kajgana Shop

На врв Bottom