Одма сомнеж затоа што има ПРЕМНОГУ cuts.Обично ги прескокнува ваквите видеа ама ова не е било кој. Сепак е некој и нешто во повеќе области. Интересни информации
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Одма сомнеж затоа што има ПРЕМНОГУ cuts.Обично ги прескокнува ваквите видеа ама ова не е било кој. Сепак е некој и нешто во повеќе области. Интересни информации
Ајде Конкретно прашање:ќе полнам наесен 70години. Вакциниран сум како дете со БСЖ, подоцна 1972 Вариола Вера, а 1999 пак БСЖ, а 2000 само Манту проба. Имам ЗНАК само на Левото раме...Од што е ??Сакав пак да направам Манту проба, не можело приватно; како да утврдам дали има резон да примам БСЖ вакцина ?? Бу тхе веј ЗАБРАНЕТИ ми се сите вакцини против грип од 1994, по тимектомијата...Имаше на ТВ Телма емисија со др Ставриќ, имаше и од други прашања за оваа работа. Некако успеав да добијам и поставив прашањето, ама др Ставриќ го изврти и замагли , демек сум бил опериран од тонзили...Дали може некаде во комшии во Странство, Приватно да се напраи Манту проба за возрасен како мене ?.. не верувам дека е многу скапо?
Да, сериозно тоа го напишав. Еве пак ќе повторам (за оние кои уживаат да испревртуваат зборови). Со развојот на вакцините, како дел од примарна превенција (спречување на болести кај здраво лице), огромен број на човечки животи се спасени. Јас лично, имам двајца дедовци од на мајка ми страната починати од дифтерија, а од на татко ми еден. И не негирам дека технолошко индустрискиот развој и подобрувањето на хигиената и условите на живеење придонесуваат за тоа. Квалитетот на живот е далеку подобар!
Но, како што кажав, секое време си има свои предности и недостатоци. Брзиот начин на живот и сите тие фактори што си ги набројал погоре, освен АНТИБИОТИЦИТЕ, кои патем се лекови кои ги уништуваат бактериите, сите тие фактори се последица од индустријализацијата и причина за се поголемиот број на хронични незаразни болести.
Затоа што процентот на вакцинација во овие земји е многу мал. Само за споредба, процентот на вакцинација за морбили во Македонија, пред една година беше на пониско ниво од потребното, па имавме епидемија на морбили. Колку дечиња го изгубија животот, знаеш? Што би му кажал ти на ваквите родители, м? Дали мислиш дека не е себично, да си ги вакцинираат домашните миленици, а децата да бидат оставени на милост или немилост?
Ќе бидам нескромна и ќе кажам дека сум стварно приземна личност, знам што зборувам и не тресам зелени на памет. Тоа што сум го читала се вика Kuby и Janeway. Тоа е наука. Може да истражиш низ интернет.
Со најстарата и примитивна техника. Карантин!
Како да помага во секој случај и во секое време?Антибиотик ако е лек, треба да помага во секој случај и во секое време. Ако е лек Нордиските земји, Англија зашто е полесно да закажеш средба до кралот него ли да ти дадат антибиотик...
Ако е лек, зашто викаат намалете, сите се веќе резистентни.
Ако е лек, не смее да има негативни нус појави.
Како да помага во секој случај и во секое време?
Антибиотикот е лек кој делува на бактерии. Различни антибиотици имаш, кои делуваат на различни бактерии.
За нордиските земји....затоа што така е правилно! Антибиотик не се препишува за се и не се препишува за секој случај (Заради тоа што се препишува, заради тоа се создава резистенција).
Секој лек си има свои индикации, кога, зошто и како да се користи. И секој лек има side effects. И обичен аналгин.
Е како не смее? Кој ќе му нареди?Лекот не смее да има негативни последици
Е како не смее? Кој ќе му нареди?
За многумина пеницилин е супер лек, а еден дел луѓе добиваат пеницилински шок. Секој организам е различен ... тоа што е лек за едни, може да е отров за други ...
На тие што имаат шок, не им ги препорачуваш, ама додека не добијат шок, не знаеме дали се алергични на пеницилин. Обично така оди со лековите: пробај па ќе кажеш реакцијаНа тие што имаат шок им го препорачуваш ли ....
Така и со другиве, штом се со негативни, нема што да ги препорачуваш, иди создади други или па....
Сите човечки органи на ист принцип и закони функционираат, затоа е битно теоријата во пракса да е применлива и да важи за сите.
Успат провери колкав бил успехот на почетокот, а колкав е сега на пеницилинот. Што сме постигнале... бактериите испаднале попаметни од нас.
Природните закони во пракса секогаш ќе ги победат нашите замисли, ако не се според тие закони.
Имало еден лик ( во 20тите претходен век), анализирајќи кој пат сме го фатиле, кажал за 80-100год бројот на пчели драстично ќе се намалат.
Причината е начинот на кој човекот почнал да ги размножува, да ги одгледува, третира. Тоа ќе допринесе секоја наредна генерација да биде се послаба и послаба, до тој степен слаби ќе се, што и најмала промена ќе ги уништува. Ако било поради отрови, како што сега викаат, во меѓувреме се прскало уште повеќе и со уште поопасни отрови, па не ги снемувало во толкав број.
Истото се однесува и за нашите деца и нивните. Тебе, мене во моментот може ништо страшно нема да ни се случи, т.е. да не осетиме тешки последици, ама потомците наместо посовршени верзии од нас, излегуваат обратно.
Животни кога купуваат (коњ, гулаб, куче) за џабе ли бараат педигре
Ај малку шарам - барам:
Срцето според тоа што си читала е пумпа, се сложуваш ?