Ќе дознаеме после избориNašive kažuvaat deka virusot mutiral na podobro...t.e. najgolemiot broj slucai se so lesna klinička slika.....dodeka Srbija veli deka virusot mutiral na pološo
Nie odime na izbori....tie završija so izbori.....koj znae što e vistina
„Вирусот мутирал“: Инфицирани 20 лекари и 40 медицински сестри во Нови Пазар - Локално
Директорот на Општата болница во Нови Пазар, Мехо Махмутовиќ, изјави денеска дека 20 лекари и скоро…lokalno.mk
и после празникот кој ќе се прославува при крај на Јули и почеток на Август **Ќе дознаеме после избори
Благодарение на вакцините светот брои скоро 8 милијарди и благодараение на вакцините сега се ерадицирани голем број болести како детска парализа на пример, вариола вера, дифтерија итн.Да се навратиме за вакцината...
Добро бе зарем веруваш дека вакцината ќе ја запри короната? Чешке кој не сака. Ама сигурно знаеш вирус што е! Немат вакцина што 100 посто ќе уништи вирус, а и многу тешко е да предвидиш од човек на човек како ќе е. Плус гледам сега вакцинава што ја прает неколку години 2-4 ќе штитела (значи ќе се навратам пак на тоа дека 100 посто не заштитува).
Е сега тргни од ова последново што го кажав : што ќе прајш ти пример на секои 4 години ќе примаш вакцини/експерименти?
Како за крај -вакцината нема изгледа да биде задолжителна ( ова го прочитав за германија).
Насочена ќе е за тие што имаат хронични болести, луѓе над 65 год, како и за медицинскиот персонал (исто ко сега што е сезонскиов грип)
Респект за напорот, но мислам дека џабе е да му објаснуваш на некој кој одвај завршил основно училиште, како функционираат вирусите и вакцините.Благодарение на вакцините светот брои скоро 8 милијарди и благодараение на вакцините сега се ерадицирани голем број болести како детска парализа на пример, вариола вера, дифтерија итн.
Вакцините го содржат истиот патоген што ја предизвикува болеста, само истиот тој патоген е мртов или целосно ослабен и како таков не е способен да предизвика болест. Да не навлегувам во детали сега, а и не е тоа темата, постојат неколку видови вакцини. Но, што е целта на вакцините и зошто тие се користат? Целта е да се поттикне имунитетот на човекот, да создава антитела (како што се создаваат антитела по прележување на болест), кои ќе го штитат организмот! Вакцините само го учат организмот како да ја препознае болеста и патогенот, сè со цел да го елеминира истиот. Значи, вакцините не лекуваат болести, туку вакцините ПРЕВЕНИРААТ болести.
Во секој случај, јас сум оптимист, кога станува збор за вакцина за Ковид-19. Како член на фамилијата корона вируси, кои датираат повеќе од половина век, мислам дека научниците отприлика имаат претстава како вирусот се однесува, со оглед на тоа што истиот покажа доста сличности со Mers и Sars. Освен тоа, повеќето луѓе кои го имаат прележано вирусот, имаат детектирано антитела во серумот. Иако не знаеме (не сме целосно сигурни) дали овие антитела целосно заштитуваат или после одреден период се повлекуваат, сепак вакцината сметам дека има потенцијал да го постигне тоа.
Немој вака,таман ме убедија тука дека е обичен грип ...Колку за инфо, 20 и нешто годишна девојка, без никакви претходни заболувања, ставен на респиратори пред некој ден...
Не велам јас бе нека не е тежок вирус! Само дадов мислење што се случува.. Со основно сум бил така а... Ахам ок онда гледај ти средното да го сочуваш за далје..Немој вака,таман ме убедија тука дека е обичен грип ...
Извини вака ама ме помеша со некој друг изгледаНе велам јас бе нека не е тежок вирус! Само дадов мислење што се случува.. Со основно сум бил така а... Ахам ок онда гледај ти средното да го сочуваш за далје..
И ако сум со основно да го чујам твоето вишо мислење во врска со ова:
Еднаш не се имаш запрашано- до вчера каде не мерки карантини, да не мојш да излезиш итн.. А сега наеднаш за 2 недели вирусот го снема?
Полни стадиони фудбали пример во Србија еден до еден 10 000 публика без маски? Секаде е ок сега ко ништо да не било?
Америка во пандемија имаше околу 10000 случаеви карантини а сега со 20-25000 нормално е да билдаш имунитет така? Што беа карантините онда, да билдавме имунитет и тогаш што не рече?
+CoollrisИзвини вака ама ме помеша со некој друг изгледа
Некоја информација да не ја има заразено Лола Астанова?Се огласи царот
Не знам, ако присуствувала на журката и таа, можно еНекоја информација да не ја има заразено Лола Астанова?
Секако дека е на вакцините, не е поради индустриско технолошки развој на човештвото. Чиста вода во секој дом, хигиена, достапна секаква храна во секое време, струја, греење/ладење, присилување на медицинскиот персонал да си ги мијат рацете (на докторите им требало години да прифатат да си ги мијат рацете додека вршеле интервенции).Благодарение на вакцините светот брои скоро 8 милијарди
Ти, знаеш дека Европа не е целиот Свет, така?не е поради индустриско технолошки развој на човештвото. Чиста вода во секој дом, хигиена, достапна секаква храна во секое време, струја, греење/ладење,