За отворен простор како Г , дневна + кујна околу 32 м2, со релативна добра изолација, што модел препорачувате? Имам изолација со 8 цм стиропор, пластична боја, дрвени прозорци словенски со добар дихтунг, и алуминиумски ролетни, куќа е, на втори спрат, првиот спрат се грее, има и трет спрат кој што не е се грее. Странично, од север, се граничи со друга соба, која што се грее само ноќе, а од јужна страна му е балконот (сонцето го фаќа предпладне)..
Е сега, ова ми е само прво решение, оти во иднина планирам и другите две соби да ги покријам со инвертери..евентуално, уште од сега ...на пример во дневна и спална да ставам два инвертери, и со отворени врати да го покријат и детската соба...дали може едно Грее Г-G-tech од 30.000 мкд во дневна, па некое поевтино во спална, (Fairy 26000 ili Lomo)...или првин да ставам Даикин од 5.5 кв (некој рече во предходните страници дека за 58.000 мкд може да се купи од Сити мал, ili Toshiba Mirai 16 , 45,000 mkd), па да почекам догодина и за друго во спална...или ако имате некој друг предлог, би ви бил благодарен...
Јас планирав да ги ставам во делот со црвено климите, оти тој дел ми е целосно ѕид...
Во првиот спрат имам едно Грее Фаири 5.5кв (50.000 мкд кошташе пред две години и иста цена уште држи ???)), во иста консталација за дневна соба, и многу брзо ја грее просторијата, ама многу некако ми е бучен кога работи во макс брзина, и некако не се координира со реалната температура на собата...знае да се исклучува и да не работи, иако температурата е поладна од тоа што стои во самиот уред)
Прегледај го приврзокот 256219