Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Има медицински експерти, ама и нивните мислења се спротивставени, а и мислења не се битни, туку познати факти, ако сакаш позитивни резултати.
за што се спротивставени, за тоа дали вирусот е жив или нежив? Не те разбирам ова со спротивставени мислења.
Да почитуваме мерки донесени од луѓе, кои со години претходно оправдано кажувате се најлошо за нив. Многу логично, нема што. (y)
и ова е нејасно. За кого сме кажувале години наназад се најлошо? Во кој контекст?
Автоматски споено мислење:

Овој хаос ми личи ко власта да кажа - чим неќете да почитувате мерки, еве ви кршете глава, прајте колективен имунитет.
А до ифтар, стварно добро идеше работата. Сакам да кажам, значи може, не е дека не може (кога се сака).
така и треба понекогаш со тврдоглави луѓе и контраши. Како да сакаа и Караџовски и Филипче тоа да го пренесат во пресовите. Оставени сте сами на себе со таков менталитет, слави, банкети и вечери.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.392
Поени од реакции
25.198
Престанав да се замарам со тоа како здравството ќе се справи со ситуацијава откако владата додели пола милион евра поддршка на невладини. Го прегледав списокот на поддржани друштва и еве си ги одбрав моите две на кои би им се обратил ако недајбоже имам мака:
1. Здружение на граѓани Милениум с. Слатино Теарце: Развој на локалниот пазар преку градење на капацитети и користење онлајн алатки
2. Здружение на граѓани Зип Институт - Фронт против ковид-19 во рурален Сарај

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.025
Поени од реакции
83.450
Оставени сте сами на себе со таков менталитет, слави, банкети и вечери.
Доста бе релативизирате!
Се знае точно што го донесе вирусот повторно, на голема врата. Има статистика, хронологија, локации.
Тоа беа ИФТАРСКИТЕ ВЕЧЕРИ. Нити банкети, нити мекици. Ифтарските вечери и двојните аршини на власта. Тоа направи Бангладеш.
Твојата партија СДСМ (исто како и другата) побрза да печали предизборно, сметајќи на гласови на одредени групи на граѓани, во одредени региони, на кои им дозволи во сред полициски час да организираат ифтари со по 50-100 луѓе, секоја вечер. се надевам дека ќе ви се исплати и тие зомбија ќе гласаат за вас.

Затоа денес го имаме Азербејџан, земја со 10 и кусур милиони жители, која ифтарски стигна до 300-350 дневно. Они вратија карантин, после овие бројки.
Ние со 1.7 милиони и 180-200 дневно, како што слушам, ќе ја подигнеме 14-дневната самоизолација на влез за наши граѓани, заради тоа што треба да гласаат. Ваљда мнозинство, оние на кои им го пушевте, за све ова да се деси.

После тој маестрален потег со ифтарските вечери, сега више банкети, мекици или пак Курбан Бајрам што ќе биде, сеедно е. Сега можат тие одредени групи граѓани повторно да праат ифтари со по 50-100 луѓе. Сеедно ќе е. Маскенбал е.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Доста бе релативизирате!
и мекици и чочек на маса и сите настани, све е тоа без последици, се бираа на слави без виросани? Само од ифтарот? Некако не ми се верува. Аеродром да не постеа случајно. Асли македонци вежбаат у теретана, око не им трепнува. Немало вирус, ова велат светската елита сака да ја сруши Мачедонија, све било заговор.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.406
Поени од реакции
16.655
Го прегледав списокот на поддржани друштва и еве си ги одбрав моите две на кои би им се обратил ако недајбоже имам мака:
1. Здружение на граѓани Милениум с. Слатино Теарце: Развој на локалниот пазар преку градење на капацитети и користење онлајн алатки
Леле :pos:
Овие изглеа треба да му заблагодарат на заменик министерот за внатрешни :pos:

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.013
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Тоа беа ИФТАРСКИТЕ ВЕЧЕРИ. Нити банкети, нити мекици. Ифтарските вечери и двојните аршини на власта. Тоа направи Бангладеш.
Точно, стопати на темава и ја сум го повторил истото, но исто не треба да релативизраме дека иако и сега 80-85% од бројките сеуште се од таму, последниве две недели ширењето надвор од Скопје е последица на неифтарски семејни собири, мекции и слични прослави, припадниците на одредена група граѓани не го раширија и не направија големи кластери во Охрид и Ресен.

Што донекаде е и логичен след на околности, видоа и другите дека некој ги прави будали, па решија и тие да тргнат по Чаирскиот модел, тоа ти е усвршен вид на Шведскиот модел, и засега таквиот пристап дава одлични резултати.... за вирусот.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.150
Поени од реакции
30.268
и мекици и чочек на маса и сите настани, све е тоа без последици, се бираа на слави без виросани? Само од ифтарот? Некако не ми се верува. Аеродром да не постеа случајно. Асли македонци вежбаат у теретана, око не им трепнува. Немало вирус, ова велат светската елита сака да ја сруши Мачедонија, све било заговор.
Insajderska informacija: na iftarite makale od ista cinija, od ista casa piele. Pacientite se ispovedale za ova.

Za tolku jadenje gomna za litiite, poveketo tamu nosea maski.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Vsushnost virusite ne se zivi, i ne se organizam.
И всушност како тогаш се пренесуваат, (како се движат низ носот/устата, во март и април кога имаше гужви и беа без маски оти не се пренесуваше), како се размножуваат, како всушност предизвикуваат проблеми, зашто има толку можеби, т.е. нејаснотии....
А кога има толку нејаснотии, врз основа на што се превземаат ем непродуктивни ем диктаторски мерки...

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.150
Поени од реакции
30.268
И всушност како тогаш се пренесуваат, (како се движат низ носот/устата, во март и април кога имаше гужви и беа без маски оти не се пренесуваше), како се размножуваат, како всушност предизвикуваат проблеми, зашто има толку можеби, т.е. нејаснотии....
А кога има толку нејаснотии, врз основа на што се превземаат ем непродуктивни ем диктаторски мерки...
Pa vaka koga ne znaes nesto, ili ne si siguren, procitaj na google, izgledaj video, prasaj struchnjak, ne oformuvaj odma teorii na zagovor.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Pa vaka koga ne znaes nesto, ili ne si siguren, procitaj na google, izgledaj video, prasaj struchnjak, ne oformuvaj odma teorii na zagovor.
А ти ако знаеш не се срами, сподели од каде да прочитам или па не дај боже да образложиш.

Теорија на заговор обично го користат лица кои не знаат што понатака, па наместо да кажат дека не знаат, соговорникот сакаат да го дискредитираат.
Јас поставив прашања, а претходно и факти, ти во меѓувреме поработи на хуморот.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.150
Поени од реакции
30.268
А ти ако знаеш не се срами, сподели од каде да прочитам или па не дај боже да образложиш.

Теорија на заговор обично го користат лица кои не знаат што понатака, па наместо да кажат дека не знаат, соговорникот сакаат да го дискредитираат.
Јас поставив прашања, а претходно и факти, ти во меѓувреме поработи на хуморот.
ne znam, ne sum infektolog, tuku toa sho go spodeliv e nesto sho sum go uchela vo osnovno i mi ostanalo vo sekjavanje.

nemam pricina da se somnevam vo postoenjeto na virusi i nivnoto funkcioniranje koga e potvrdeno od nekoi struchni lica koi cel zivot go pominale rabotejki vo toa pole, ne sega tuku so decenii.

Nikakov fakt ne si postavil vo vrska so virusite, ne si laskaj. Da te potsetam deka pisa oti se ziv organizam, sho dosega jas i uste nekoj clen te popravija.

Kajgana Shop

На врв Bottom