Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Значи некои свесно да го шират вирусот а овие да организираат здравството додека првите си прчат кур по ифтарски вечери? Многу подобро ке беше да се организираа за да го стопираат ширењето па да нема потреба здравството да се доведува у таква состојба која и претходно беше катастрофална

Се е во ред тоа што кажа али заборави ли дека кај нас одлуки се носат базирани на политика особено па пред избори.Едноставно гледаат кејфот да им го направат на што повеќе луѓе нормално за гласови.Овие го знаат тоа и ајде злоупотребувај колку што можеш.Нема веќе и 500 на ден да има со 30 жртви нема што да прават.Мерки некој драстични не верувам дека ке донесат веќе...Одиме од лошо на полошо.А за персоналот што да кажам.Комшиката прва на врата ми е анестезиолог и се плаши од врата да излезе а камоли да помогне на некој да лечи.Фатила врски нешто нормално од дома не искача а зема 1000 евра плата мамичето нејзино неспособно.Дознала дека некоја колешка нејзина се разболела а оваа се видела со неа пред 2 недели а бе мрдна криза ја фати од паника...И таа утре ке ме стави на респиратор ке ме утепа здрав прав...Отидовме у пм веќе дојдовме до тоа ко преживи причаче...

Не ми е јасно како може здравството не работи а Систина си работи нормално сите одделенија, да не ја однесев баба ми у последен момент на лекар можела мозочен удар да добие жената зашто има таква ситуација да мора месечно да и е приспособуваат дози на лекарства ради проретчување/згуснување на крв кое и варира мање више на месечна база.

И сеа затоа што 90% здравство не функционира страдаат многу луѓе кои иначе не би настрадале, додека приватните болници ќе работат без престан.

Во овој случај која е поентата како фирма јас да плаќам на државата давачки за здравство кога истото не е секогаш расположливо за сите а и тогаш кога е, прашање е со кој квалитет се располага и врти сучи пак мораш у Систина.

Од руга страна обичниот работник е приморан да оди на работа или нема плата/отказ зависно од ситусцијата.

Почит за тие на инфективните одделенија другиве што се дома а земаат цели плати не е ништо подобри од лешинарите по државната администрација

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Богатењето на Систина на сметка на државното здравство не е од сега, се случува речиси 15 години. Камчев ќе си владее кој и да дојде на власт.

Имам забележано многу стручњаци низ темата како и во цела Македонија кажваат кој што требаше и како требаше да се постапи....лесно е од сегашна перспектива да се попува.......сетете се како беше кон крајот на Февруари .....30 годишниот целовкупен правосуден,полициски и здравствен систем ни се удира од глава во ваквите моменти....селективната правда за Албанците дојде јавно на виделина,нешто што сите го знаат ама никој не се осмели јавно да се искоментира години наназад....партиското и некадарното здравство исто така,менталитетот и простотилукот на луѓето да не дискутираме.

Јас разбирам дека Албанците генерално се тешки примитивци и од нив се очекува да се понашаат насилно и да не почитуваат ништо...ама од нашите што се берат по куќи,вили,крштевки,матури,веселби....резил да ги јади...неписмени и неиживеани говеда што мислат дека се знаат...па денес до црквата кај шо живеам видов 3 крштевки со по најмалку 30-тина души каде што играат оро и никој не се пази...така се шири вирусот и после сите ќе му се виновни кога ќе нема кревети и ресурси во болницата

Богатењето на Систина на сметка на државното здравство не е од сега, се случува речиси 15 години. Камчев ќе си владее кој и да дојде на власт.
Во конкретнава ситуација, доколку не би ја имало Систина кај ќе се лечиме периодов.

Што порано се фати педаља од државава, подобро е да знате
Помислата шо неможам да избегам од ваа вукојебина ме тера на самоубиство...

Трајковски: До изборите ќе имаме осум илјади заболени, го надминавме италијанското сценарио

Иако е статистичка анализа базирана на математички модел,не ме чуди и на крај да дојде до вакво сценарио.Народов не ебе жива сила,тие што треба да го гасат пожаров се спремаат за избори и се понашаат ко ништо да не се случува,закониве и меркиве за едни важат за други не....Господ нека ни е на помош

Немој за градинките, за греота се. Та ако земале плата за 3 месеци седење дома, наспроти 30 години работен стаж во групи со по 30 деца, за мизерни плати ...

Ама ако кратат, нека кратат на сите. Кога ќе скрати онаа стоката во парламент, тогаш нека продолжат и надолу. Се поинаку, не е фер.
А продавачките по продавници шо секој ден се на работа кај шо има огромен број на љуѓе а ринтаат за минималец не се за греота?Или по текстилниве шо ги носат со автобуси настегани ко сардини,шо е со нив?Или нив минималец им е таман?

Трајковски: До изборите ќе имаме осум илјади заболени, го надминавме италијанското сценарио

Иако е статистичка анализа базирана на математички модел,не ме чуди и на крај да дојде до вакво сценарио.Народов не ебе жива сила,тие што треба да го гасат пожаров се спремаат за избори и се понашаат ко ништо да не се случува,закониве и меркиве за едни важат за други не....Господ нека ни е на помош
На 40 степени ќе си прашам курот дека некој ќе ме затвори пак дома за Љутви,Шабан и Африм ѓезмиња да тераат и да се сликаат окезени со жутите зуби со месеци неизмиени!

А продавачките по продавници шо секој ден се на работа кај шо има огромен број на љуѓе а ринтаат за минималец не се за греота?Или по текстилниве шо ги носат со автобуси настегани ко сардини,шо е со нив?Или нив минималец им е таман?
Знаев дека ова е следен муабет, аналогно доаѓаше. :)

Зборувавме, односно зборував, за медицински персонал што на пример оди 15 дена на работа, 15 дена е дома, а зема цела плата.

Никаде не кажав ништо за приватен сектор ниту дали е таман. Зошто вакво вадење од контекст?

Ништо не е таман, ако мене ме прашуваш. И возот е отиден во провалија одамна.
Не е таман и пред епидемијата што во конфекции зимаат 12.000 плата, а камоли пак сега ... Ниту пак е нормално луѓе со магистратура да редат роба во маркети ... Надвор од памет е да те ценат според партија, а не според квалитет ... Гледаш? Се е надвор од разум и човечко достоинство. И тоа никаде не го имам негирано.

Изглеа полесно е да се праат луди тука. Освен за хитни случаи и за корона, за останатите здравството не функционира. Дури и тоа е дискутабилно, бидејки пациенти со тумор се враќаат на чекање. Па многу ме интересира што работат сите толку, бришат прозори? Има 200 хоспитализирани од корона, знае некој колку пациенти и вработени има здравствово во регуларни услови?

Точно е ова све што кажуваш, јас од 90дена од кога е донесана вонредна состојба 45дена сум одмарал 45 сум одел на работа, пошто сум еден вид шалтерски работник за наплата на прсти се бројат тие 45 дена колку ме посетиле пациенти за наплата, не е тоа само администрација да одмара, сите одмараат од доктор до болничар, пошто 70% од одделите се затворени.
Затоа ја прашувам @CoolIris каде тоа без престан работела четири месеци без престан и ако вонредната состојба нема уште полни 3 месеци.

Знаев дека ова е следен муабет, аналогно доаѓаше. :)

Зборувавме, односно зборував, за медицински персонал што на пример оди 15 дена на работа, 15 дена е дома, а зема цела плата.

Никаде не кажав ништо за приватен сектор ниту дали е таман. Зошто вакво вадење од контекст?

Ништо не е таман, ако мене ме прашуваш. И возот е отиден во провалија одамна.
Не е таман и пред епидемијата што во конфекции зимаат 12.000 плата, а камоли пак сега ... Ниту пак е нормално луѓе со магистратура да редат роба во маркети ... Надвор од памет е да те ценат според партија, а не според квалитет ... Гледаш? Се е надвор од разум и човечко достоинство. И тоа никаде не го имам негирано.
лесно е солење памет од Шведска, море уживај си ги животот у западна земја и не се замарај за брод шо тоне

лесно е солење памет од Шведска, море уживај си ги животот у западна земја и не се замарај за брод шо тоне
А и за ова се чудев кога ќе следува. :)

Ако е лесно, бујрум, да го видете сите лесното. :)

Не солам памет, давам мислење, кое не ми е забрането. А во бродот што тоне ми останаа скоро сите кои ми значат.

и јас сум шалтеруша на Гак ама ходнициве се празни задни 3 месеца, затоа те прашувам каде ти како медицинска фела работиш без одмор па чак 4 месеци па па па...
Колешки :) .
Не ми е јасно како на ГАК ходниците празни? Ами угледната доторка и двете родилки? Ами другите женички што лежат на патолошка бременост?
Ама во време на пандемија сигурно не очекуваш, идниот татко со цвеќе и торта, свекрвата и свекорот, бабата и дедото, сите да дојдат и да ги посетат мајката и бебенцето....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom