Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Ланосот е добра кола иако немој да мислиш дека ако има 100 000 км ќе нема ништо за менување, најверојатно со таа километража (ако е реална) амортизерите се фабрички, значи послем 20 години се веќе скоро сигурно за менување, слично и за ламелата, за делови во предницата...зборов мие дека може поради тоа и ја продаваат колата.

Треба добро да се провери и дали има рѓа одоздола, моторот да не е лош, итн.

Инаку трошат многу гориво (дури и за бензинец) мана на сите ланоси и акценти од таа генерација е тоа. Градска со тој мотор 11 - 12 л/100 ко од шала во Скопје.

Член од
27 септември 2015
Мислења
64
Поени од реакции
47
Ланосот е добра кола иако немој да мислиш дека ако има 100 000 км ќе нема ништо за менување, најверојатно со таа километража (ако е реална) амортизерите се фабрички, значи послем 20 години се веќе скоро сигурно за менување, слично и за ламелата, за делови во предницата...зборов мие дека може поради тоа и ја продаваат колата.

Треба добро да се провери и дали има рѓа одоздола, моторот да не е лош, итн.

Инаку трошат многу гориво (дури и за бензинец) мана на сите ланоси и акценти од таа генерација е тоа. Градска со тој мотор 11 - 12 л/100 ко од шала во Скопје.
Пред скоро време е ставен плин мислам дека и амортизери сменети. Ја продаваат поради потреба за поголема кола, инаку човекот ми е пријател и нема измами. За потришувачка ми спомна 9 на 100 плин.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Пред скоро време е ставен плин мислам дека и амортизери сменети. Ја продаваат поради потреба за поголема кола, инаку човекот ми е пријател и нема измами. За потришувачка ми спомна 9 на 100 плин.
Колку ти ја даваат

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Може 9 на отворено да троши во град шанси нема толку, ти кажувам бензин троши мин. 11 л. во град. плин 13-14 л. нагоре ако е наштелуван да има слична снага со бензин.

Инаку да додадам за цена, од злато да е не вреди повеќе од 1000 евра, и тоа клима да има и се по ред. Чудно што ставиле плин и оп ја продаваат колата, да не има некоја зезанција со плинот, игорен диктон, вентил и сл.

Последно уредено:
Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Kako odi postapkata pri prodazba/kupuvanje na kola? Dogovor se prave kaj advokat i se zaveruva na notar ili notar go pravi dogovorot i go zaveruva? Kako se proveruva dali kolata e pod hipoteka / lizing i slicno?
Продажен договор имам ама на друго пц, можам да ти го пуштам во порака за некој ден ако ти треба.

За тоа дали е заложена се пополнува барање (формулар) во Заложен регистар, плаќаш со картица некои 200ден мислам беше и ти издаваат документ дали врз возилото има хипотека/залог или не...
Ретко кој проверува вака али мали пари, а голема сигурност.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Продажен договор имам ама на друго пц, можам да ти го пуштам во порака за некој ден ако ти треба.

За тоа дали е заложена се пополнува барање (формулар) во Заложен регистар, плаќаш со картица некои 200ден мислам беше и ти издаваат документ дали врз возилото има хипотека/залог или не...
Ретко кој проверува вака али мали пари, а голема сигурност.
Ja preferiram se da proveram pred da gi dadam parite otkolku da kukam posle i da prasuvam za soveti u temata za pravo :D Ako ne ti e tesko pusti go dogovorot koga ke imas vreme :)

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Ja preferiram se da proveram pred da gi dadam parite otkolku da kukam posle i da prasuvam za soveti u temata za pravo :D Ako ne ti e tesko pusti go dogovorot koga ke imas vreme :)
Впонеделник попладне ќе можам дури, не сум дома моментално....

Имаше еден во темата за право пипа (и во уште други 50 теми) дека после сообрќајка механичарот не му ја давал колата.
Шетата родител му умре на човекот, инаку баш ме интересираше што направи со институционалниот пристап ️

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.830
Поени од реакции
2.922
Знае некој искуство, мислење или коментар за Ланос 1.5 2000-2001 со 5 врати, не многу возена, нема поминато 100 000?!
Троши многу и да ставаш плин и пак донекаде троши посебно во зимско време. Генерално добри се и квалитетни ама пак не вреди над 1000 евра да фрлаш може да се прости и за 1200 евра да фрлаш но се е вкус

Sent from my iPad using Tapatalk

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Ако е за класична летва со масло (не електрична) купи си друга половна поарно.

Репарирање на летва не е само менување на семеринзи и пиксна ко 99% од “мајсторите“ кај нас што прават.

Треба многу повеќе знаење и опрема, не секогаш се решава проблемот со менување на семеринзи и пиксна...реално ова малтене секој што малку повеќе разбира може и сам дома да го направи ама многу пати не помага на подолг рок.

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Ако е за класична летва со масло (не електрична) купи си друга половна поарно.

Репарирање на летва не е само менување на семеринзи и пиксна ко 99% од “мајсторите“ кај нас што прават.

Треба многу повеќе знаење и опрема, не секогаш се решава проблемот со менување на семеринзи и пиксна...реално ова малтене секој што малку повеќе разбира може и сам дома да го направи ама многу пати не помага на подолг рок.
Електрична е , од Сивик. Нова е некаде накај 300-400 евра , а половна не ми се зема пошто не знам колку е и таа добра...

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
За електрична може да се репарира али ќе бараш добар електроничар.

Kajgana Shop

На врв Bottom