И јас мислев вака ко тебе. Ама сега не. Се беше правење на паника во светот терање агенди од нечија страна на глобално ниво
Има една стара поговорка:
Определено време можеш да ги лажеш сите, еден дел можеш да ги лажеш вечно, но неможеш сите да ги лажеш вечно.
Првите три дена бев малку уплашен од ова корониве, но потоа станав скептик, неверен Тома, секој ден, на се повеќе луѓе им станува јасна корона далаверата, дека короната број 19 е опасна колку и другите корони 18...корона 1, што порано секој ги имал прележано.
Кај мене во дијаспората, кој работи оди на работа, има некој наредби за маски, но кој ќе исполни тоа, неможеш 8 саата со маска, од 200 колеги околу 10 параноици ги носат тие работи, у некој големи продавници ги тераат работнициве да носат маски, душа да им е јака, за греота се, таму може и тебе да те натераат да ставиш за 10'. Иначе е како на дивиот запад, добар лош и грд, пример вчера влегувам во такси и шоферот ме гледа у очи, а ја приготвил раката кон маската, ако јас тргнам да ставам маска он пред мене ја ставил, ако не, јасно е дека не сме коронофили, исто важи и за мали продавници без камери, работава е он се плаши ти да не го снимаш, искодошиш на газдите или инспекција, и да си има проблем. За три месеца од да речеме 20% скептици, денеска сме над 80% корона скептици.
Многу е важно каде живееш, самиот режим, систем, држава прави информативно поле, и зависи од самото општество, народ, како ќе по дејствува тоа поле, или пропаганда, зависи и кој тези се рекламираат.
Да речеме во Сирија порано, модерни луѓе, фабрики, произведуваат, хотели, мирен ислам. Дојде ИСИС и за 5 години 90% станаа алах Акбари, печат живи луѓе во кафез, средновековни казни...
Или Шведска, детево се раѓа со куренц* но родителите решаваат дека тоа им е ќерка и го облекуваат со фунстанчиња, сето тоа таму е законски, нормално, дури е забрането да го убедуваш детето дека не убаво да е хомосексуалец... За разлика од старите Швеѓани воини, со мечот, секирата, сече глави, да види денеска што направија за 50-60 години од гордите швеѓани...
Зборот ми е, со определени методи може да се смени мирогледот, по било која тема, се може да прифатиш, само треба да го управуваш тој тоталитарен систем, плус ти треба и време.
Исто е и со ова корона економскиот вирус, зависи во која држава живееш, не зависи само од образование, има многу образовани и коронофили и корона скептици, но нивниот однос зависи од самото општество и пропагандата, едино како универзален параметар е кај поборбените народи, да не кажам примитивни, коронофилијата не дејствува, пример авганистанците, циганите, албанците, кај овие повеќеполовите, прекршените коронофилијата дејствува многу повеќе.
Пример во САД, Србија не веруваат, во Кина и Македонија веруваат многу. Башка има и цензура, пробај напиши нешто различно во другава тема по корониве, да видиш како се добива БАН од ова госпоѓичкава од втори, исто е и со маинстрим вестите, фејсбук, гугл, твитер, цензура каква немало никогаш досега.
Некој наивен мисли дека нешто не у реду со него ако е скептик, а незнае дека половината мислења се на тролови, а другите скептици се избришани од дискусијата. Да бришат видеа од професори и академици од тубата, Гебелс - Ал Багдади цензура.
Интересна книга од 2019, малку подлабоко ниво за корона економскиов вирус, аналитика невидена досега, работиве одамна се јасни, но точно како детали, дати не сум можел да предвидам, кој сака може да ја прочита:
Хазин М. - Воспоминание о будуштем. Идеи современној экономики