Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.185
Поени од реакции
84.054
ОКеј што отвараат граници по етничка база. Знаеме со кој си имаме работа, а и не е дека се стрчал некој нормален да иде у Албанија.
Него, има ли некакви шанси коа више ги примаат, некако да ги задржат? Заувек?

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.030
Поени од реакции
1.149
ОКеј што отвараат граници по етничка база. Знаеме со кој си имаме работа, а и не е дека се стрчал некој нормален да иде у Албанија.
Него, има ли некакви шанси коа више ги примаат, некако да ги задржат? Заувек?

Ќе одат по инструкции во Тирана за како да постапуваат околу тегавењето со датум за избори, и секако како да постапуваат за време и после изборите.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.185
Поени од реакции
84.054
' Со ваквата статистика во последните шест денови во земјава од 19 до 24 ти мај или само за пет денови има 161 заразен. Ако се пресмета на милион жители тоа значи дека водиме во регионот со 80. Ако се споредиме со соседите најблиску е србија кој во последните денови на милион жители има 53 нови случаи, па втора е Бугарија со 28, Албанија – 18 а грција има најмалку односно 4 новорегистрирани на еден милион жители во последните пет денови. Слична на неа е и хрватска која во последниве пет денови има само 16 новозаразени или на еден милион 4 ца. "

Убаво си рече човекот дека ако не му дадат пари ќе не направел Бангладеш.
Човек од збор.
Очигледно не му дале пари. Дадоа они, колку што памтам некои пари на верски заедници за коронава, преку некоја комисија, одма после таа изјава, али изглеа не доволно.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Си играа курташак, доаѓа моментот кога на сите више им е прекурчува од нивниве "мерки". Требаше да воведат строги мерки и посериозен пристап на краток период и после да олабавуваваат. Сега ако почнат да ги зголемуваат(или ако останат истиве што немаат никаков ефект, само психички го пореметуваат населението) се поголем револт ќе се појавува. Всушност сега и да сакаат нема да можат, не сме некоја јака економија со години да се заебаваме, сакале неќеле ќе мора да олабавуваат, ради изборите и ради економијата. Можеби и не се они виновни, самиот менталитет на населението е таков, но знаат со каков менталитет си имаат работа и можеа да превземат нешто.
Во право си за ова, ама многу работи не се знаеа на почеток, сега и Швеѓаниве жалаат што не затвориле 2-3 недели многу строго за да се спремат, па после да отворат како што се сега.

Ние реално следевме Германски правила.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.427
Поени од реакции
13.473
Целта на мерките е да не се оптовари здравствениот систем, зошо едноставно не ги остават на совеста на населението?

Место парични казни, секој што ќе го забележат дека не ги следи, автоматски да му биде забрането да користи здравствени услуги еден месец.

Па тогаш да видиме курчење.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Кој ти се овие постови и видеа на руски, мислиш дека ќе застани некој ќе изгледа видео од пола сат на Руски,сериозен :eek:
Абе се глупира, Русија е во хаос, Путин најавува електронско гласање, па уште видеа од кај нив :pos:

Тестираат салам само во главните центри, Москва, Петербург ... во таму некоја вукојебина, како Чеченија, Дагестан, појма немаат колку имаат заболени оти немаат тестови.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Место парични казни, секој што ќе го забележат дека не ги следи, автоматски да му биде забрането да користи здравствени услуги еден месец.
Најфер би било вака ама тогаш ќе имаш коментари од типот на - плаќам здравствено, не ме примате во болница. Не дека ти би коментирал вака ама гледаш и сам дека никако не е погодено :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Целта на мерките е да не се оптовари здравствениот систем, зошо едноставно не ги остават на совеста на населението?

Е па Рама убо му рече на Албанците, кој нема да почитува мерки, за него нема место ниту во болница, ниту на гробишта.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.293
Поени од реакции
26.179

Нека ми дозволат да не ги плаќам, и веднаш би се откажал од користење државни здравствени услуги.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.808
Кој ти се овие постови и видеа на руски, мислиш дека ќе застани некој ќе изгледа видео од пола сат на Руски,сериозен :eek:
Има една интересна руска шега за еден неписмен номадски народ во Магадан: "Чукча не читетел, чукча писател"
И јас на момент сум го осетил тој психички проблем, дисоцијално мислење, распространето е повеќе отколку се мисли, над 80% од народот. Мозокот не може да се концентрира и да изврши подолга операција, навикнал на мали идиотски порции, пример фејсбук, твитер, смс, некоја голема вест една страница немаш нервите да ја прочиташ, читаш три реда од горе, евентуално 3 од средина и три последни реда.
Кога ќе дојде таква ситуација, терапијата за мозокот е да прочиташ една книга, за 5-10 дена читам и мозокот ми се поправа.
Од таму е тој проблем кај мнозинството и кај тебе вклучително , на моменти кај мене. Може да гледаш турска серија или екшен филм со овие модерниве суперхерои, а да речеме читање книга, научно видео, долга статија у весник немаш нерви, мозокот да се мачи да прима и анализира информација. Да малку е незгодно што видеото не е на англиски но 70% се разбира, со малку труд на мозокот се сваќа целата конструкција.
Сега е празник на македонските свети Кирил и Методи, и така си карантин прочитај некоја книга, руски речник...

Дел од проблемот со новава идеологија: Атомско од лево, Атомско од десно, и одма со гасмаска скокаш и легнуваш на обратна страна да се заштитиш од нуклеарната експлозија. ;)
Проблемот е идеолошки, интелектуален дефицит, не можеш да читаш, анализираш и само слушаш Корона од лево, карантин, полициски час, од утре корони нема, на есен ќе има пак, ти и поверуваш на таа идеологија и ги исполнуваш тие команди. Принцип на согласност со официјалната идеологија, без значење дали таа е канибализам, феудализам, социјализам, либерализам. Прочитаат наредба на султанот на сред село и рајата каже да така е, или гебелс каже Зи Хајл ариевска раса и германциве поверуваат и ја окупираат Европа, или Тито каже козите се најголем непријател на СФРЈ, како добар југословен го пријавуваш комшијата криминалец у полиција ако крие кози у подрум. Денес е слично но малку поапсурдно, некој над национален центар каже има корони и пола свет поверува, се радува што е карантин, полициски часови...,

Абе се глупира, Русија е во хаос, па уште видеа од кај нив
Чумата и хаосот е насекаде, немам предвид ова корона настинкава, а за либералнава чума.
Некаде се на власт пример ЕУ, некаде се опозиција пример Русија, САД, некаде се кријат пример Кина, но секаде серат.
И Путин и Трамп имат проблеми со либералнава чума, корона талибанизмот е метод за генеза на нов правец во историјата, точно во која насока ќе појде светов незнам, од доле немаш точна претстава за силите на џиновите што се борат во моментов, но во секој случај тоа што било, повеќе нема да биде, пост-либералото општество ќе е сосема различно.

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
Светски стандард за прогласување на епидемија-локално или пандемија- неколку држави, континент, цел свет е 300 заразени на 10000.
Тој стандард е стар повеќе од 50 години, сите доктори, политичари го знаат, никој не се осмелил да прави далавери и злоупотреби со него.
Од март месец од еден центар директива кон сите, пу-пу не важи, тоа со досегашната наука, без значење дали е еден или ниеден болен, цел свет да прогласи епидемија.
Неточно, измислица. Епидемија може да се прогласи со само еден единствен случај на кој му е познат ланецот на пренесување. Никакви бројчани критериуми не постојат за прогласување епидемија, не измислувај работи за кои немаш знаење.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.427
Поени од реакции
13.473
Нека ми дозволат да не ги плаќам, и веднаш би се откажал од користење државни здравствени услуги.
Ја мислам подобра опција би било да не се плаќа данок на државата(власта и нивната армија вработени), за здравството, не секој може да си дозволи приватно.

А конкрентно за вирусов, примаат случаи приватниве?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.293
Поени од реакции
26.179
Ја мислам подобра опција би било да не се плаќа данок на државата(власта и нивната армија вработени).
Не, услуги од државата ми требаат. Пасош, регистрација на возило, лична карта, улици, автопати и такви чуда. За тоа немаш баш алтернативен извор. Ама за здравствено и пензиско, има, и треба да се опционални.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.912
Има една интересна руска шега за еден неписмен номадски народ во Магадан: "Чукча не читетел, чукча писател"
И јас на момент сум го осетил тој психички проблем, дисоцијално мислење, распространето е повеќе отколку се мисли, над 80% од народот. Мозокот не може да се концентрира и да изврши подолга операција, навикнал на мали идиотски порции, пример фејсбук, твитер, смс, некоја голема вест една страница немаш нервите да ја прочиташ, читаш три реда од горе, евентуално 3 од средина и три последни реда.
Кога ќе дојде таква ситуација, терапијата за мозокот е да прочиташ една книга, за 5-10 дена читам и мозокот ми се поправа.
Од таму е тој проблем кај мнозинството и кај тебе вклучително , на моменти кај мене. Може да гледаш турска серија или екшен филм со овие модерниве суперхерои, а да речеме читање книга, научно видео, долга статија у весник немаш нерви, мозокот да се мачи да прима и анализира информација. Да малку е незгодно што видеото не е на англиски но 70% се разбира, со малку труд на мозокот се сваќа целата конструкција.
Сега е празник на македонските свети Кирил и Методи, и така си карантин прочитај некоја книга, руски речник...

Дел од проблемот со новава идеологија: Атомско од лево, Атомско од десно, и одма со гасмаска скокаш и легнуваш на обратна страна да се заштитиш од нуклеарната експлозија. ;)
Проблемот е идеолошки, интелектуален дефицит, не можеш да читаш, анализираш и само слушаш Корона од лево, карантин, полициски час, од утре корони нема, на есен ќе има пак, ти и поверуваш на таа идеологија и ги исполнуваш тие команди. Принцип на согласност со официјалната идеологија, без значење дали таа е канибализам, феудализам, социјализам, либерализам. Прочитаат наредба на султанот на сред село и рајата каже да така е, или гебелс каже Зи Хајл ариевска раса и германциве поверуваат и ја окупираат Европа, или Тито каже козите се најголем непријател на СФРЈ, како добар југословен го пријавуваш комшијата криминалец у полиција ако крие кози у подрум. Денес е слично но малку поапсурдно, некој над национален центар каже има корони и пола свет поверува, се радува што е карантин, полициски часови...,

Чумата и хаосот е насекаде, немам предвид ова корона настинкава, а за либералнава чума.
Некаде се на власт пример ЕУ, некаде се опозиција пример Русија, САД, некаде се кријат пример Кина, но секаде серат.
И Путин и Трамп имат проблеми со либералнава чума, корона талибанизмот е метод за генеза на нов правец во историјата, точно во која насока ќе појде светов незнам, од доле немаш точна претстава за силите на џиновите што се борат во моментов, но во секој случај тоа што било, повеќе нема да биде, пост-либералото општество ќе е сосема различно.
Не туку ми попувај тука :) едно е да гледам серија која е синхронизирана на Македонски или со превод а друго е да гледам видео на јазик кој не сум го учела никогаш, инаку и тебе не ти го прочитав цел пост, пример :)

Член од
28 август 2013
Мислења
4.427
Поени од реакции
13.473
Не, услуги од државата ми требаат. Пасош, регистрација на возило, лична карта, улици, автопати и такви чуда. За тоа немаш баш алтернативен извор. Ама за здравствено и пензиско, има, и треба да се опционални.
И мене ми требаат, уредно си плаќам за пасош/лична карта/регистрација и културно го чекам чичкото/тетката да се вратат од пазар на работното место и пазам да не ги накурчам, некогаш се дешава лош ден да имаат и да не ти завршат работа. За улици и автопати, подобро да не навлегуеме у политика.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom