Продавница има поголема маржа од што препродава а не па МОНОПОЛ, а ако мислиш за ЦМК Европа или за камени мост да имаш само 700к евра расход од 67 МИЛИОНИ евра приход, плацеви на Марс да продаваат па повеќе расход ќе имаат.Маржата зависи од типот на бизнисот. Истотака зависи и од економскиот циклус или поточно обратно.
Еве ти пример за фирма со 99% маржа...консалтинг од дома. А пример за 1-2% маржа е Менувачница или Супермаркет. Овие фирми секаде во светот имаат многу мала т.е. многу голема маржа. Има фирми со таква природа на работа а и зависи од менаџмент ако не сака да пријавува или е смотан па не пријавува трошоци.Продавница има поголема маржа од што препродава а не па МОНОПОЛ, а ако мислиш за ЦМК Европа или за камени мост да имаш само 700к евра расход од 67 МИЛИОНИ евра приход, плацеви на Марс да продаваат па повеќе расход ќе имаат.
Девалвација влијае на цените на акциите. Прво поради имотот што го имаат, па поради увоз извоз итн. Генерално правило е ако има девалвација рипаат цените на берзата нормално ако се е исто друго и невлијаат други фактори...не е едноставно да се каже.можна девалвација не влијае на цената на акциите
Ova beshe od lani:Ај дајте инфо, овие Гранит не ми дигаат телефон, ни па на е-пошта враќаат, дал треба директно во канцеларија да им оставам трансакциска сметка? Прв пат земам денда од нив па не знам како оди.
Ти изгледа намерно забушаваш не дека не сваќаш, еве јас ке отворам 5 консалтинзи не од дома туку и канцеларии ќе изнајмам а ти најди барем 1 милион евриќи на кои што јас ќе имам маржа 99% ( Кој ќе ми ги даде АЛОООО) а не па 67МЕве ти пример за фирма со 99% маржа...консалтинг од дома. А пример за 1-2% маржа е Менувачница или Супермаркет. Овие фирми секаде во светот имаат многу мала т.е. многу голема маржа. Има фирми со таква природа на работа а и зависи од менаџмент ако не сака да пријавува или е смотан па не пријавува трошоци.
Marketing druze. Site banki se najdobri samo zavisi kaj kogo ke platat za da im ja dodelat nagradata. Drapanje muda se site ovie nagradi, isto kako i onie listi so "top 100 firmi" ili "najdobri menadzeri" itn.Какви се бе овие глупости што ги доделуваат?? По кој тоа параметар ОХБ е најдобра на пазарот? Па и тоа за (пази ова) 2020. година! Банката дури нема ни да постои до крајот на годината пошо ќе се втопи во Шпаркасе...
Исто вака и КМБ секоја година ги добиваше оние награди од Банкер-манкер, иако СТБ по секој критериум беше подобра у задни 10 години
Прегледај го приврзокот 251968
Проблем е што некако многу тивко од ден на ден си тоне берзава. Секој ден паѓа отприлика со по пола до еден процент. Прашање е дали сите што продаваат бркаат ликвидност бидејки исто така гледам дека одат многу милионски суми. Повеќе ми оди паметот дека се игра на картата психологја отколку на прави бројки што ги извадија фирмите во првото тромесечие. Првото тромесечие секогаш се штима и затоа што многу се зафатени и со завршни сметки и со собранијата што се организираат во ова прво тромесечие, плус многу фирми не треба да се заборави дека многу од нив платија ддв аконтативно до кракот на годината.
Пред два месеца исто така прашав и пак ќе прашам дали е можно дуплата во буџетот да се затвори со една убава девалвација еден убав понеделник рано сабајле пред воопшто да сме разбудени. Сакам да кажам ќе имаме денари, ама ќе можеме да купиме помалку.
E добро де некој не пријавуваш трошоци...незнам што ти е поентата.Ти изгледа намерно забушаваш не дека не сваќаш, еве јас ке отворам 5 консалтинзи не од дома туку и канцеларии ќе изнајмам а ти најди барем 1 милион евриќи на кои што јас ќе имам маржа 99% ( Кој ќе ми ги даде АЛОООО) а не па 67М![]()
![]()
Ако мислиш дека беар маркет трае исто колку и рецесија гадно се лажеш. Тоа никогаш не е случај. Беар маркетите се почнуваат порано и завршуваат порано од рецесиите. Е сега единствена добра поента ти е втор бран на инфекции...ама тоа останува да се види тоа може да е вајлд карт.Искрено, на МСЕ неможеш да бараш логика и да очекуваш бранови базирани на реални бројки, особено ако тоа не им годи на големите... падот беше логичен а баунс бекот им беше најбољи потег!! Си завршија работа...
реалната ситуација како никој (да)несака да ја види, се навива дека старите цени се вратија, ама профитот дали ќе надмине 60% од 2019:
Нашите топ увозници UK, GE, US веќе влегоа во рецесија, умешно сите медиуми кај нас како да и ставија маска на таа вест и никој не ја коментира...
Прегледај го приврзокот 251990
Околните земји брзаат да ја фатат сезоната, но се погласни се експертите дека вториот бран е неизбежен во Август Септември, но јас гледам дека големиот брат сеуште не е ни на 50% од пикот на првиот бран, а веќе се надминаа бројките и загубиѕе од 2009. На чив грб ќе го билдаме профитот на нашите гиганти?
Прегледај го приврзокот 251991
Иначе ппстепениот пад на МСЕ мислам е тивко повлекување на позиции чистење на веќе остварениот 30% профит, пред следните случувања...
Гледајки бројкиве уназад секој ден има по 17к-20к нови во УС, а у УК и ГЕ не се ништо посјајни далеку се они од првиот бран, а кај ќе е вториот...
Прегледај го приврзокот 251992
П.С. не е спремни нашите да спроведат девалвација на дело, ќе се сопнат при самата помисла, ќе скршат рука и нога...
П.П.С. незнам кај сте сега, но светот е застанат, јас со сопствњни очи гледам како се е на стенд бај фирмите, рафинериите, пристаништата незнаат какви правила и процедури да воведат за да се заштитат веќе 2м, пред 3 дена другар движеше Мајами за УК, Франкфурт за софија и СК...само полиција низ градови и аеродроми се е паркирано ...
![]()
The Great Lockdown: Worst Economic Downturn Since the Great Depression
The world has changed dramatically in the three months since our last update of the World Economic Outlook in January. A rare disaster, a coronavirus pandemic, has resulted in a tragically large number of human lives being lost.blogs.imf.org
Стварно не ја разбирам потребата на поединци тука на сите што не се согласуваат со нивните ставови да се квалификуваат како СДСМ-овци или ВМРО-вци.Moze i 60% da vi padne akcijata i kako shupci da kutite ama partija da ne vi spomne slucajno covek odma instiktivno reagirate
Da vi se izmocam vo toa sdsssssm ovskoto![]()
Има и правила, има и админ којшто сабајлево веќе му избриша еден пост на дотичниот. Како што и ти самиот кажа во твојот пост, дневна политика нема да се толерира на темава, си има други теми за тоа.И за крај, има ли правила на форумов?
Има ли администратор на форумов?
Во претходните постови разјаснивме како треба да се пријавува нереализираната капитална загуба од поседуваните хартии од вредност. Меѓутоа, еве МТУР воопшто не ја пријавил во својот тримесечен извештај:
Прегледај го приврзокот 252000
Еве баш ме интересира дали Берзата или КХВ ќе поведат некаква постапка против сметководителите или компанијата за лажно прикажување на резултати и измама на потенцијалните инвеститори!
Инаку, еве што поседуваат, па пресметајте колкава загуба требало да пријават на крајот на првиот квартал. А и ако малите акционери можеби не се разбираат и не сакаат да се замараат да бркаат вакви работи, тогаш пензискиот фонд Сава што поседува 8-9% у МТУР треба да го направи тоа поради средствата што ги „управува“. Да си ги оправдаат вработените платите од 100.000 денари што ги земаат од наплатените провизии од идните пензионери.
Прегледај го приврзокот 252001
Porastot na akciite trebalo da go stavat vo ostanata seopfatna dobivka, kako sto go ima vo lanskiot revidiran isvestaj.
Прегледај го приврзокот 199272
Ama namerno ili nenamerno vo ova pole vo Q3 izvestajot nema podatok.
Прегледај го приврзокот 199273