Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
Мене интересен ми е насловот на википедија

List of territories occupied by Imperial Japan

повеќето се нечии колонии, а за колонии вели:

Unlike a puppet state or satellite state, a colony has no independent international representation, and its top-level administration is under direct control of the metropolitan state.
Автоматски споено мислење:

Секоја држава си имала про-советска влада, тие влади одлучиле нивните држави да станат членки на СССР.

Ја не знам како го гледаш страшно тоа кога го прави СССР, а кога го прават западните држави со про-западни влади не ти пречи.

Ете, ние на пример не сме членка на ЕУ, ниту на САД, ама нашата влада мора да ги слуша америчките амбасадори и амбасадорите на ЕУ членки(останатите западни држави).

Плус преку референдум одлучивме за влез у НАТО, не знам дали СССР спровел референдуми у тие држави, да им текнело сигурен сум дека ќе биле со 99% за влез.
Сигурица брат, одвај чекале, посебно Финска или Романија, да направеле референдум има да се потепале како битката кај Суомусалми (купови мртви руси таму) а главен гласноговорник ќе бил Симо Хајха !
Исто и Естонија, Латвија, Литванија, Тану-Тува или Полска!
И пољациве многу емотивно, со пушка во рака и јуриш на совјетски тенкови со молотови коктели, само да им се даде можност да живнат во работничко-селанскиот рај на Стаљин

Дајте бе дечки читнете нешто, видел наслов на вики и сега ајде, не за друго да не правам досетки како оваа за Симо Хајха, не ме бидува за духовитост многу.

Дали еден максимум двајца се на истото ниво на емотивност кон Русија со твоето контра неа! Најинтересно е што нив засега не ги гледам на оваа тема :D
Тебе проблемот ти е што во сите кои не го делат твоето мнение, ти гледаш непријатели и симпатизери на СССР и Русија. Кога би поотворил очите, би видел дека никој не го брани СССР, туку ти вика дека и други фактори има зошто Стаљин одиграл така, како што одиграл! И дека твоите Фр и ВБ се тешки педери!
Али јбг, прави се Црногорците со нивната "Нема горег турчина од потурице"
Напротив, јас сум за реалнистична оцена на збиднувањата, пример некој да спомене дека ЊЊ-2 не се решавала на источен фронт би бил веднаш корегиран од мене дека СССР беше одлучувачки фактор за слом на Рајхот (заедно со америчка индустрија, која неправедно е запоставена). Нема бегање од факти и нема потреба да се крие, како што пола век ради мир у куќи правеле многу историчари.
Нема никакви мои Франција и Британија, и нивната улога треба да се утврди фактички и аргументирано (што беше предмет на одлична дебата меѓу мене и Берик) тие изгирале улога какво што изиграле, пример, не може да се одрече дека прва земја која се бореше вс. фашизмот беше Шпанија (републиканците) и дека Франција одигра чесна улога со праќање доброволци, оружје и застанување на страна на Републиката. Но затоа се усра со Виши и нивната улога подоцна.
Британската улога во Шпанија е скоро срамна, но затоа никој не може да одрече дека од Јули 1940 до Јуни 1941 Британија сама се бори со Оската, со минимална помош од изолационистичките САД , тоа барем што стигнувало и не било потопено од волчјите чопори. За тоа време СССР е во удобна прегратка на Рајхот и не помислува да помогне на Британија или на било кој for that matter...

Таа психолошка матрица луѓе да се вознемират кога Русија/СССР се спомене во негативно светло сум ја среќавал цел живот и никогаш не ми била јасна. Дали се работи за ментален проблем?!
Има луѓе кои слично реагираат ако САД се спомене така, но тие се во мнгу помал број.

Ова со потурица не знам, торбеш си или?
Ние од Валахија сме рисјани иначе :)

Западниве држави не правеле зулуми на германска територија.

Зошто толку време чекале да клаат споменици од РАФ
Дрезден е воен злостор без сомнение, но како што кажал британскиот командант на Бомбардерската команда на РАФ Артур "Бомбер" Харис = посеавте ветар ќе пожнеете бура. (ова после варварското немачко бомбардирање на Ковентри 1940).

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
Да ти бидам искрен, воопшто не ми е жал за тебе поради твојот игнорантски однос кон пред-воената одговорност и вината на Велика Британија и Франција за агресијата на Нацистичка Германија во Европа во втората половина на 1930-те години - ако си одлучил да бидеш игнорант, тоа си е твое право - но мора да се потенцираат и некои други вистини кои му претходеле на договорот Молотов-Рибентроп, а кои ти свесно и намерно ги игнорираш.

Твојата зона на самракот го претставува Советскиот Сојуз како граница на злото, без притоа да образложиш што направиле западните држави за да спречат Советскиот Сојуз да се зближи со Нацистичка Германија во август 1939.

Во твојата зона на самракот никаде ги нема Полска и Унгарија како држави кои дополнително придонеле за таканаречената Судетска криза со нивни територијални побарувања од Чехословачка во септември 1938 пред потпишувањето на Минхенскиот договор, ама затоа Советскиот Сојуз ти е дежурната бабарога поради договорот Молотов-Рибентроп - речиси година дена после Минхенскиот договор.

Што направиле Велика Британија и Франција во периодот помеѓу 1935 и 1939 година за да го спречат воениот и територијалниот раст на Нацистичка Германија ?

Што направиле Велика Британија и Франција за да се зближат со Советскиот Сојуз во периодот помеѓу 1935 и 1939 година, со цел да извршат барем некаков притисок врз Нацистичка Германија, особено во 1938 и во 1939 година ?

Еве тргни ја Чехословачка настрана за момент, што направиле Велика Британија и Франција во периодот помеѓу 1935 и 1938 година за да извршат барем некаков притисок врз Нацистичка Германија со цел да го спречат нејзиното вооружување и територијален раст ?

Убаво спомнав поназад во темава: ако една работа Русите имаат покажано и докажано на дело од Петар Велики па наваму, тоа е дека секогаш го копираат западот - само на многу подобар начин и со многу полоши последици.

Истото важи и за август 1939 и договорот Молотов-Рибентроп.

Секако дека не може да се споредуваат злосторствата на Советскиот Сојуз со злосторствата на сојузниците - не дека и овие вториве биле цвеќиња за мирисање бидејќи имаат бајаги богата историја на злосторства кои историчарите едноставно ги игнорираат.

Но тоа не го менува фактот дека Советскиот Сојуз активно се залагал и се обидувал на било каков можен начин да формира коалиција против Нацистичка Германија се` до март 1939.

Велика Британија и Франција се тие кои активно го изолирале Советскиот Сојуз со нивните политики на отстапки кон Нацистичка Германија во периодот помеѓу 1935 и 1939 година, по што одеднаш како гром од ведро небо им паѓа договорот Молотов-Рибентроп.

Демек заколнатите злосторнички непријатели не можат да потпишат било каков билатерален договор на штета на некоја трета страна ?

А демократските држави сега се пријатели на злосторничкиот режим на Адолф Хитлер и Нацистичка Германија ?

Не можеш да веруваш во мир за нашето време со злосторнички режим кој ги поткопува достигнувањата на твојата држава од пред нецели 20 години, платени со крвта на над 1 (ЕДЕН) милион британски војници и исто толкав број на француски војници кои изгинале на западниот фронт во Првата Светска Војна.

Дипломатијата е повеќенасочна раскрсница, а кога играш на картата на лицемерието - притоа свесен за последиците - не треба да бидеш изненаден кога некој од другите играчи на дипломатската раскрсница ќе премине во истиот правец во кој ти си се движел изминатите 3 (ТРИ) и повеќе години.

Секако дека ова воопшто не ги оправдува настаните после август 1939, но го објаснува и значително го оправдува развојот на настаните во август 1939.
Франција се повеќе од 2 милиони, накај 2,5 по најново инфо во ЊЊ-1.
А зошто ставаш временска рамка 1935-1939? На први јануар 1939 завршува западната лицемерна гнусна дволична игра кон јадните чеси? Што има бре западните земји да се мешаат во надворешна политика на СССР и да ги тераат нешто? Не е тоа детска игра, како што ти ја замислуваш историјата, очигледно.
Цело време сакаш да протнеш еми ете овие западниве не го дружеле Стаљин па шо да праи кутриот, осамен, се здружил со Хитлера :D
Никаков притисок од никаде немало за да Стаљин се здружи со Рајхот. Тој само барал извор од каде ќе еманира што повеќе моќ. Hence 14 дена не можел да поверува дека договорот пропадна, крај на Јуни и почеток на Јули 1941 :icon_mrgr: и тоа ти е историски потврден факат.

Баш настантие после август 1939 упатуваат на целта на советското раководство, а тоа е територијален експанзионизам, што отсекогаш ми било чудно, и онака имаат непрегледна територија, што им требала Естонија со територија колку мкд или помала беше? Па и Полска, што со тој дел?

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Сигурица брат, одвај чекале, посебно Финска или Романија, да направеле референдум има да се потепале како битката кај Суомусалми (купови мртви руси таму) а главен гласноговорник ќе бил Симо Хајха !
И пољациве многу емотивно, со пушка во рака и јуриш на совјетски тенкови со молотови коктели, само да им се даде можност да живнат во работничко-селанскиот рај на Стаљин

Дајте бе дечки читнете нешто, видел наслов на вики и сега ајде, не за друго да не правам досетки како оваа за Симо Хајха, не ме бидува за духовитост многу.
Да имало референдум 99% од населението би се изјаснило дека сакаат да бидат членки на СССР, нешто слично како референдумот кај нас за промена на име, влез у НАТО, и ако дае господ некогаш и влез во ЕУ.

Понекогаш има режими кои не сакаат демократија у нивната држава, затоа морало со сила да ги симнат и да постават демократски влади, кои иднината и просперитетот на државата ја гледаат како членка на СССР.

СССР всушност сакал да ги спаси од германско влијание, економски и воено..

Не знам како да ти доловам, као на пример нашите заложби за членство во ЕУ и НАТО. Да се спасиме од руско влијание.

За насловот, можам да си замислам каков шок било за тие колонии, коа нивните сопственици од западните држави биле заменети со јапонски окупатор, а тамам се навикнале на старите.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
hah
Етиопија?
Да, Етиопија е за година дена порано :)
Талијани со крајни напори и срамни хемиски оружја успеале некако да ја покорат земјата на сионскиот Лав Селасие :)

Да имало референдум 99% од населението би се изјаснило дека сакаат да бидат членки на СССР, нешто слично како референдумот кај нас за промена на име, влез у НАТО, и ако дае господ некогаш и влез во ЕУ.

Понекогаш има режими кои не сакаат демократија у нивната држава, затоа морало со сила да ги симнат и да постават демократски влади, кои иднината и просперитетот на државата ја гледаат како членка на СССР.

СССР всушност сакал да ги спаси од германско влијание, економски и воено..

Не знам како да ти доловам, као на пример нашите заложби за членство во ЕУ и НАТО. Да се спасиме од руско влијание.

За насловот, можам да си замислам каков шок било за тие колонии, коа нивните сопственици од западните држави биле заменети со јапонски окупатор, а тамам се навикнале на старите.
Нееееееее човече, дел од тие држави крваво се бореле да не припаднат на СССР овој запнал 99% од население било за СССР, дали можеш да ја увидиш разликата?

Пример, ова е еден од најкатастрофалните порази во 20.век а можда и даље.

Значи ти тврдиш дека граѓаните на земјите окупирани од СССР 1939-40 одвај чекале да се припојат кон СССР ама дека властите во тие земји не им давале референдуми?!
Имам слушнато многу ствари за да прикаже експанзионизмот во позитивно светло, ова ме изненадува и мене :)

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.846
Поени од реакции
8.737

Напротив, јас сум за реалнистична оцена на збиднувањата, пример некој да спомене дека ЊЊ-2 не се решавала на источен фронт би бил веднаш корегиран од мене дека СССР беше одлучувачки фактор за слом на Рајхот (заедно со америчка индустрија, која неправедно е запоставена). Нема бегање од факти и нема потреба да се крие, како што пола век ради мир у куќи правеле многу историчари.
Нема никакви мои Франција и Британија, и нивната улога треба да се утврди фактички и аргументирано (што беше предмет на одлична дебата меѓу мене и Берик) тие изгирале улога какво што изиграле, пример, не може да се одрече дека прва земја која се бореше вс. фашизмот беше Шпанија (републиканците) и дека Франција одигра чесна улога со праќање доброволци, оружје и застанување на страна на Републиката. Но затоа се усра со Виши и нивната улога подоцна.
Британската улога во Шпанија е скоро срамна, но затоа никој не може да одрече дека од Јули 1940 до Јуни 1941 Британија сама се бори со Оската, со минимална помош од изолационистичките САД , тоа барем што стигнувало и не било потопено од волчјите чопори. За тоа време СССР е во удобна прегратка на Рајхот и не помислува да помогне на Британија или на било кој for that matter...

Таа психолошка матрица луѓе да се вознемират кога Русија/СССР се спомене во негативно светло сум ја среќавал цел живот и никогаш не ми била јасна. Дали се работи за ментален проблем?!
Има луѓе кои слично реагираат ако САД се спомене така, но тие се во мнгу помал број.

Ова со потурица не знам, торбеш си или?
Ние од Валахија сме рисјани иначе :)

Дрезден е воен злостор без сомнение, но како што кажал британскиот командант на Бомбардерската команда на РАФ Артур "Бомбер" Харис = посеавте ветар ќе пожнеете бура. (ова после варварското немачко бомбардирање на Ковентри 1940).
Почињаш да бидеш напорен!
Вистина си толку буквалиста или така ти одговара? Мене ми се чини втората варијанта.
Ќе пишам бугарски извор, одма ти бугар си? Брееј ама ве тепавме 1913! Ќе пишам потурица, ти торбеш си?
Оо ти, ооо..., ако читаш ќе сфатиш дека ти кажувам: оти новооткриен влав е поголем влав од секој влав, романец или било кој!
Нема проблем со рисјанството, се слагам, чунки во еден дел на твојата исконска, има дури и рисјани што зборат на турски! Дотаму е дојдено!
А дека си едностран во тезите докажува и твоето мнение за Шпанската војна и "Дрезден е воен злостор без сомнение, но..." одма наоѓаш но :facepalm:
Него ој тркни до темата потекло на власите, има таму еден недефиниран грк, разбери се со него!

Последно уредено:
Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Нееееееее човече, дел од тие држави крваво се бореле да не припаднат на СССР овој запнал 99% од население било за СССР, дали можеш да ја увидиш разликата?

Пример, ова е еден од најкатастрофалните порази во 20.век а можда и даље.

Значи ти тврдиш дека граѓаните на земјите окупирани од СССР 1939-40 одвај чекале да се припојат кон СССР ама дека властите во тие земји не им давале референдуми?!
Имам слушнато многу ствари за да прикаже експанзионизмот во позитивно светло, ова ме изненадува и мене :)
Значи државите имале влади кои биле антисоветски расположени, но имале опозиции кои се би направиле за членство во СССР.

Тије антисоветски влади ја контролирале војската, затоа СССР морал да ја неутрализира војската, да ја урне владата и да постави народна, демократска, советска влада, која ќе направи напори државата да стани членка на СССР.

Не можи со режимски влади да се прави направи референдум без притисоци. Тоа би било исто како кај нас гвујо да го спроведуеше рефендумот, замисли си каков ќе беше исходот.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
Почињаш да бидеш напорен!
Вистина си толку буквалиста или така ти одговара! Мене ми се чини втората варијанта.
Ќе пишам бугарски извор, одма ти бугар си? Брееј ама ве тепавме 1913! Ќе пишам потурица, ти торбеш си?
Оо ти, ооо..., ако читаш ќе сфатиш дека ти кажувам: оти новооткриен влав е поголем влав од секој влав, романец или било кој!
Нема проблем со рисјанството, се слагам, чунки во еден дел на твојата исконска, има дури и рисјани што зборат на турски! Дотаму е дојдено!
А дека си едностран во тезите докажува и твоето мнение за Шпанската војна и "Дрезден е воен злостор без сомнение, но..." одма наоѓаш но :facepalm:
Него ој тркни до темата потекло на власите, има таму еден недефиниран грк, разбери се со него!
Тебе ти се напорни утвредни историски факти и аргументи, твој проблем :)
Све се дешава со причина, причинско-последични односи, германци стотици пати буквално ја бомбардирале Британија па чак и Р.Ирска по грешка :) направиле огромни зулуми и милиони бездомници во Британија со авионски напади.1940,41,42.
Така и командантот на БК на РАФ споменува зошто е бомбардиран Дрезден, чиста освета, лишена од било какви тактички не пак стратешки мотиви, чисто да испоубијат што повеќе германци. Ич не би ламентирал за Дрезден бидејќи мислам дека немците поминаа преблаго за она што го правеа и уште повеќе она што планираа да го направат со планетава ! Исто и Јапан.

Неам јас потреба за форумска тема за потекло на власи, кај мене дедо и баба си зборуваа романешти и јас ко дете се чудев зошто си имаат посебен јазик, и мислев дека сечии баби и дедовци имаат свој некој јазик :D Од денешна гледна точка ми е мака што не го научив јазикот, барем основа, али тоа ти е, детски/тинејџерски ум. После беше касно :(

Значи државите имале влади кои биле антисоветски расположени, но имале опозиции кои се би направиле за членство во СССР.

Тије антисоветски влади ја контролирале војската, затоа СССР морал да ја неутрализира војската, да ја урне владата и да постави народна, демократска, советска влада, која ќе направи напори државата да стани членка на СССР.

Не можи со режимски влади да се прави направи референдум без притисоци. Тоа би било исто како кај нас гвујо да го спроведуеше рефендумот, замисли си каков ќе беше исходот.
За вакво шокантно тврдење се потребни и соодветни аргументи.
Дали би можел да ни покажеш некое инфо, нешто, податоци, можеби имало просоветски демонстрации низ Рига, Талин, Вроцлав, Тампере, Кишинау, нешто од нешто, колку пратеници во нивните парламенти имало од комунистичка партија, на кој начин тамошниот народ (и тоа пази, баш земјите кои ги окупирал, не знаев дека Стаљин имал и телепатски способности) се изразил дека сака да биде во склоп на СССР?

Последно уредено:
Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
За вакво шокантно тврдење се потребни и соодветни аргументи.
Дали би можел да ни покажеш некое инфо, нешто, податоци, можеби имало просоветски демонстрации низ Рига, Талин, Вроцлав, Тампере, Кишинау, нешто од нешто, колку пратеници во нивните парламенти имало од комунистичка партија, на кој начин тамошниот народ (и тоа пази, баш земјите кои ги окупирал, не знаев дека Стаљин имал и телепатски способности) се изразил дека сака да биде во склоп на СССР?
Зошто цело време го користиш зборот окупација? Се работи за ослободување на народот.

Ваљда СССР одлучиле да ги прескокнат шарените револуции и остали срања, настапиле директно, ја неутрализирале режимската војска и клаиле народна влада која побарала членство во СССР, кое веднаш било одобрено.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
Зошто цело време го користиш зборот окупација? Се работи за ослободување на народот.

Ваљда СССР одлучиле да ги прескокнат шарените револуции и остали срања, настапиле директно, ја неутрализирале режимската војска и клаиле народна влада која побарала членство во СССР, кое веднаш било одобрено.
Интересна хипотеза :)
Само чудно е што кај тие неблагодарни племиња кои Стаљин се обидел да ги цивилизира со гулази, глад и помор, се бореле до смрт да избегнат да бидат во СССР, барем оние кои можеле, оние малите ко Естонија би било претерано да се очекува борба, нит имаат народ нит длабочина на територија (Финска) нит оружје (10-15 ловци макс.) но затоа тие први во 1990, крајно неблагодарно, како резултат на референдуми за кои инсистираш, ја здувале од СССР :D

Во другите настани околу ратот, чудно ми е што Финска и Латвија имале рондели со кукасти крстови на своите авиони а не биле нит една нит друга фашистички земји.
При крај на 30-ти се појавува мода на "лесни ловци" односно авиони за чие одржавање нема да треба да се ангажира цела чета механичари, претежно наменети за т.н. зонска одбрана како и продажба во земји со мал буџет за воени потреби, во таа мода учествувала и Латвија со нивниот И-16 :

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Чекај бе, трола ли овој дека Балтичките држави едвај чекале да дојдат советските „ослободители“?

Друже @poimanemam, знаеш каде Вермахтот бил дочекан со најмногу радост и воодушевување кога почнала Барбароса?

Знаеш кој републики први ја фатија вратата кога се рапсаѓаше СССР?

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Интересна хипотеза :)
Само чудно е што кај тие неблагодарни племиња кои Стаљин се обидел да ги цивилизира со гулази, глад и помор, се бореле до смрт да избегнат да бидат во СССР, барем оние кои можеле, оние малите ко Естонија би било претерано да се очекува борба, нит имаат народ нит длабочина на територија (Финска) нит оружје (10-15 ловци макс.) но затоа тие први во 1990, крајно неблагодарно, како резултат на референдуми за кои инсистираш, ја здувале од СССР :D

Во другите настани околу ратот, чудно ми е што Финска и Латвија имале рондели со кукасти крстови на своите авиони а не биле нит една нит друга фашистички земји.
При крај на 30-ти се појавува мода на "лесни ловци" односно авиони за чие одржавање нема да треба да се ангажира цела чета механичари, претежно наменети за т.н. зонска одбрана како и продажба во земји со мал буџет за воени потреби, во таа мода учествувала и Латвија со нивниот И-16 :

Не биле неблагодарни племиња, тоа бил фин цивилизиран народ, само владата им била националистички настроена. Уште од мали нозе го хранела населението со национализам и патриотизам, во 20ти век замисли си.

СССР, како секоја моќна и развиена држава сакала да го смени тоа, да донесе општество за сите, ја симнала фашистичката влада, а терористите ги пратила на превоспитање.

@Bateman, не тролам бе, сакале да бидат во силен сојуз, немале друга опција освен СССР :)

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
Чекај бе, трола ли овој дека Балтичките држави едвај чекале да дојдат советските „ослободители“?

Друже @poimanemam, знаеш каде Вермахтот бил дочекан со најмногу радост и воодушевување кога почнала Барбароса?

Знаеш кој републики први ја фатија вратата кога се рапсаѓаше СССР?
Останува надежта дека трола, спротивното би било...ај да не кажам што :)

Член од
14 октомври 2018
Мислења
389
Поени од реакции
521
Не биле неблагодарни племиња, тоа бил фин цивилизиран народ, само владата им била националистички настроена. Уште од мали нозе го хранела населението со национализам и патриотизам, во 20ти век замисли си.

СССР, како секоја моќна и развиена држава сакала да го смени тоа, да донесе општество за сите, ја симнала фашистичката влада, а терористите ги пратила на превоспитање.
Ама и милиони руси ги превоспита СССР во тоа гулазите, пред тоа биле многу невоспитани.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.846
Поени од реакции
8.737

Види, на вакво пластично објаснување и живи примери на демократизација, не знам од кај им идеата дека ги тролаш?

Ама и милиони руси ги превоспита СССР во тоа гулазите, пред тоа биле многу невоспитани.
Социјализам накај комунизам бе батка! Кој е невоспитан правец воспитална, Колима или како уште ги имало!

Kajgana Shop

На врв Bottom