Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

• Креатор на темата Креатор на темата Македон91
  • Време на започнување Време на започнување
Сега најнови проценки кажуваат за 20+ милиони мртви кинези, корејци и остали 1937-45 од страна на јапанските манијакални орди. Такмичења колку едно кинеско девојче може да издржи силувања пред да умре. Натпревари колку глави може да бидат исечени со катани за определено време на штоперица.. Малку им беа две.

Сега најнови проценки кажуваат за 20+ милиони мртви кинези, корејци и остали 1937-45 од страна на јапанските манијакални орди. Такмичења колку едно кинеско девојче може да издржи силувања пред да умре. Натпревари колку глави може да бидат исечени со катани за определено време на штоперица.. Малку им беа две.
Усташиве од нив изгледа имаат земено инспирација со србосјекот.

Во војна психопатите и убиците се слават како херои!

Многу Македонци се бореле на страна на Бугарите во WW 1.Дел од нив присилно ама и голем дел по свое убедување. Нашата историја е како жива песок.
Дедо ми бил двапати мобилизиран и двапати избегал од фронтот. Живееше до 1979 година, го имам прашувано на таа тема. Освен остатоците од пробугарските комити никој по своја воља не се придружил кон бугарските сили, уште помалку да отиде на фронт. Исто и од другата страна на Кајмакчалан!
Сто и кусур години после тоа можеме да развиваме теории и муабети на тема. Вистината била една, Македонците имале нула интерес да војуваат на било која страна, освен ако не биле со нешто (страшно) присилени.
Автоматски споено мислење:

Во војна психопатите и убиците се слават како херои!
Правиш муабет со влавот фашист? Него ниедна клиника не би го примила. Само Кајгана го толерира!

Дедо ми бил двапати мобилизиран и двапати избегал од фронтот. Живееше до 1979 година, го имам прашувано на таа тема. Освен остатоците од пробугарските комити никој по своја воља не се придружил кон бугарските сили, уште помалку да отиде на фронт. Исто и од другата страна на Кајмакчалан!
Сто и кусур години после тоа можеме да развиваме теории и муабети на тема. Вистината била една, Македонците имале нула интерес да војуваат на било која страна, освен ако не биле со нешто (страшно) присилени.

Правиш муабет со влавот фашист? Него ниедна клиника не би го примила. Само Кајгана го толерира!
Правам муабет воопшто за злосторствата на јапонската војска за Усташите ,за СС единиците , за болшевиците и други психопати .Значи се крвиници кои биле славени во своите држави како херои . Во врска со нашата историја можиме да дискутираме на друга тема ,ако има таква .Многу сум читал за нашата историја сум разговарал со постари љуге и со дедовци,гледав и емисии на МТВ и верувај ми нашата историја е жива песок.Страшна и братоубиствена.

Вистината била една, Македонците имале нула интерес да војуваат на било која страна, освен ако не биле со нешто (страшно) присилени.
Така е. Тука Темпо морал да дојде за да ги активира, а нападите на затворите на 11 октомври, особено тој во Прилеп, биле смешка. Ние друго у учебници учевме, секако.

Така е. Тука Темпо морал да дојде за да ги активира, а нападите на затворите на 11 октомври, особено тој во Прилеп, биле смешка. Ние друго у учебници учевме, секако.
Дондарион, горе муабетот беше за првата сФецка војна. Во втората, сеуште има материјал за проучување, за да можат да се извлечат барем основни заклучоци.
Тешко му е на Македонецот да се отргне од фактот дека КПЈ ја добило војната, уште потешко е обичен Македонец да се стави во независна позиција, од држава која добила самојстојност(каква-таква) благодарение што била во тоа друштво.
Можеме ние да јадеме гурабии со било каков вкус, ама фактите се тие. И тоа само околу сегметот на политика.
Ако застругаш во патината на религијата, ќе видиш пострашни сцени, кои всушност ги моделирале политичките движења. Така да Темпо е "мачји кашаљ" за овие во мантиите!
П.С. Веќе сум во возраст кога станува тешко едно те исто да се анализира! Некако безуспешно пробувам да објаснам дека Македонија и Македонците главната битка ја изгубиле против Римското царство и од тогаш сме народ без права т.е. село без кучиња. И погодете кој им бил сојузник на Римјаните? Илирите, Дарданите и Грците! Се има сменето нешто од тогаш?
Батали ВСВ!

Правам муабет воопшто за злосторствата на јапонската војска за Усташите ,за СС единиците , за болшевиците и други психопати .Значи се крвиници кои биле славени во своите држави како херои . Во врска со нашата историја можиме да дискутираме на друга тема ,ако има таква .Многу сум читал за нашата историја сум разговарал со постари љуге и со дедовци,гледав и емисии на МТВ и верувај ми нашата историја е жива песок.Страшна и братоубиствена.
Муерте мртвиот фашист( да му ја е*ем и Бесарабија и сите околу) ми е на игнор и затоа не ви го гледам комплетниот разговор.
Остај се, отсега кога ќе му одговараш на него нема да пишувам коментари!

Последно уредено:
Денес во соседна Грција е државен празник - Денот НЕ, односно денот кога во 1940 година диктаторот Метаксас го одбил ултиматумот на диктаторот Мусолини со што започнала Грчко-италијанската војна. Во војната како грчки војници биле мобилизирани илјадници локални етнички Македонци кои ги положиле животите за грчката држава. Еден од нив е и дедото на поранешниот македонски премиер Никола Груевски - Никола Груев, роден 1911 година во село Сетина леринско (Skopos Florinas), кој подоцна се сели како домазет во блиското село Крушоради (Achlada Florinas). Во 1926-28 година кога грчката држава врши промена на сите топоними и лични имиња и презимиња, Никола Груев е прекрстен во Николаос (Никос) Грујос. Загинал во борба со италијанската војска во зимата 1940 година на Илин Планина на грчко-албанската граница, како припадник на 53.бригада на грчката војска. Во село Крушоради има споменик на загинатите војници од селото, меѓу кои е напишано и името на Никола Груев (Νικόλαος Γρούιος). Син на Никола Груев е Тало Груевски, кој како дете бегалец ја напушта Грција во март 1948 година. Слава на сите насилно мобилизирани и загинати Македонци од грчката армија.571795714_4250732755246265_9038582473911604921_n.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom