Најекономично греење и ладење

Член од
20 август 2013
Мислења
34
Поени од реакции
12
Предложете клима за во ходник во куќа, со 5-8цм изолација, пвц прозори, првенствено ми треба за ладење во лето и одржување темп. од 20 степени во зима колку да не е ладно. Поткровјето е мн топло ми треба првенствено за ладење, има 35м2 со висина 180цм, поделено ми е на 3 соби и ходниче. Замислата ми е да ја ставам климата на скалите да дува дирекно во горниот ходник и така да лади. Се мислам пак за грее ломо 18ка,таква имам во дневна долу и греам 35м2 и не е лоша ама некако ми е скапа. Дали послаба клима ке брка работа?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.981
Поени од реакции
11.314
Предложете клима за во ходник во куќа, со 5-8цм изолација, пвц прозори, првенствено ми треба за ладење во лето и одржување темп. од 20 степени во зима колку да не е ладно. Поткровјето е мн топло ми треба првенствено за ладење, има 35м2 со висина 180цм, поделено ми е на 3 соби и ходниче. Замислата ми е да ја ставам климата на скалите да дува дирекно во горниот ходник и така да лади. Се мислам пак за грее ломо 18ка,таква имам во дневна долу и греам 35м2 и не е лоша ама некако ми е скапа. Дали послаба клима ке брка работа?
За клима незнам да ти дадам препорака,штом е за во ходник барај од најефтино.Ама за монтажа обавезно на највисоко што може! Оти ако сакаш да дува нагоре и да лади,нема да може... природна конвекција=ладниот воздух паѓа надолу,а топлиот се крева.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Za da se isusi izmenuvacot ne treba da povrti ventilatorot barem.10min
Vo Natural flow ventilatorot raboti so promenliva brzina.
Jas na fh mu zadavam 30 stepeni i ja mestam na tajmer 20min da se iskluci koga mislam da ja gasam.
Nešto ste gi pobrkale lončinjata: opcijata "samočistenje" ne podrazbira samo prosto sušenje na izmenuvačot so promaja od turbinata, tuku mu prethodi nesto kako obraten defrost, sega vnatre so totalno mrznenje na izmenuvačot vo traenje od celi 5 min. Za toa vreme normalno site bakterii će bidat ubieni. Kompresorot raboti so max 800 w, a vnatrešnata turbina vrti na najtivko.
Mojot HAIER ja ima ovaa funkcija, ne ni duva posle mrznenjeto pošto posle toa izmenuvačot sam će se iscedi i isuši, a bidejći veće nema bakterii nema ništo da se sluči ako ostane nekoe kratko vreme mokar.....

Член од
14 август 2018
Мислења
4.981
Поени од реакции
11.314
Nešto ste gi pobrkale lončinjata: opcijata "samočistenje" ne podrazbira samo prosto sušenje na izmenuvačot so promaja od turbinata, tuku mu prethodi nesto kako obraten defrost, sega vnatre so totalno mrznenje na izmenuvačot vo traenje od celi 5 min. Za toa vreme normalno site bakterii će bidat ubieni. Kompresorot raboti so max 800 w, a vnatrešnata turbina vrti na najtivko.
Mojot HAIER ja ima ovaa funkcija, ne ni duva posle mrznenjeto pošto posle toa izmenuvačot sam će se iscedi i isuši, a bidejći veće nema bakterii nema ništo da se sluči ako ostane nekoe kratko vreme mokar.....
Тоа е самочистење кај новите клими.Кај постарите како кај мене,само го суши изменувачот! Мада и тоа е нешто...

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
После две три год поминати со LG то,се осеќа дека ми фали уште една клима.
Нема логика да зимам некоја јака 3.5 па мислам дека ќе ми биде доволно слаба 3.5 или од ефтините 3.5 кој се реално 2.5 ама ги водат како 3.5
Немам гледано последно време.
Предлог клима за во детска 12м2.
Буџет до 20к

Изолирана е собата,пвц...

Нео во Техномаркер
Електра во Агротехна
Грее од каде?
Ст,Тесла,хјундаи не доаѓаат во обзир
Други?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.410
После две три год поминати со LG то,се осеќа дека ми фали уште една клима.
Нема логика да зимам некоја јака 3.5 па мислам дека ќе ми биде доволно слаба 3.5 или од ефтините 3.5 кој се реално 2.5 ама ги водат како 3.5
Немам гледано последно време.
Предлог клима за во детска 12м2.
Буџет до 20к

Изолирана е собата,пвц...

Нео во Техномаркер
Електра во Агротехна
Грее од каде?
Ст,Тесла,хјундаи не доаѓаат во обзир
Други?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
Ovaa inverter klima ti e odlicna so Gree Kompresor

Член од
23 март 2009
Мислења
728
Поени од реакции
560
колку би дала топлина(КВ) на -7 или -10 ?
@Strelec ,која од Гри е оваа?

по мало истражување гледам дека е иста со TOSOT Muse Eco,samo bez wi fi.
или многу слична со Electra да не речам иста
Electra PDesing има 2,3Kw

Последно уредено:
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.998
Поени од реакции
1.283
Здраво стручњаци, ми треба помош при избор на клима за подрумска просторија 25м2 која има премногу низок таван 2.20 м, климата ќе се користи за греење. Претпоставувам дека за брзо време ќе се стоплува и затоа барам клима со ниска модулација. Веќе користам Даикин ФТФХ-50А во 50м2 и сум задоволен со модулацијата. Но што да се одбере за подрум ? Дали да се оди со Даикин ФТФХ-35 А, Тошиба сузими плус рас -13 или да одам со некоја буџет клима бидејќи се работи за подрум, но ме плаши модулацијата кај буџет климите да не ми работи како Он-оф.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Здраво стручњаци, ми треба помош при избор на клима за подрумска просторија 25м2 која има премногу низок таван 2.20 м, климата ќе се користи за греење. Претпоставувам дека за брзо време ќе се стоплува и затоа барам клима со ниска модулација. Веќе користам Даикин ФТФХ-50А во 50м2 и сум задоволен со модулацијата. Но што да се одбере за подрум ? Дали да се оди со Даикин ФТФХ-35 А, Тошиба сузими плус рас -13 или да одам со некоја буџет клима бидејќи се работи за подрум, но ме плаши модулацијата кај буџет климите да не ми работи како Он-оф.
Дефинитивно со Сузуми13 една од најдобрите со модулација и квалитет или слично нешто.

Член од
7 септември 2009
Мислења
155
Поени од реакции
243
Бидејќи сум во дилема што и како да одберам за греење/ладење на стан околу 27м2 дневна со отварање на врати би било уште плус 30тина м2, дали да земам јака 3,5ка или 5,5ка како Даикин Сенсира на пример.

Но, за викендов видов нешто невообичаено кај Хидросет ?
ASYG 18 KLCA INVERTER 5.2 (0.9~5.5) / 6.3 (0.6~7.6) 64,500.00
надворешната ознака AOYG18KLТA
ASYG 18 KMTA INVERTER 5.2 (0.9~6.0) / 6.3 (0.9~8.7) 68,100.00
надворешната ознака AOYG18KMTA (за оваа прашав во Хидросет ми потврдија дека е таа ознаката)

Од она што го видов на Еуровент двете изгледаат прилично импресивно. Дали некој друг има некое инфо или некое искуство со овие клими ? :)

Еуровент ASYG 18 KLCA INVERTER:
1589790888795.png

Еуровент ASYG 18 KMTA INVERTER:
1589790929893.png

Последно уредено:
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Да многу се споменувани и се многу силни. Само што беа над 70000 кај нас. Колку чинат сега?

Kajgana Shop

На врв Bottom