Не ми е јасно. Нели Макпетрол стигнаа до 10% откупени сопствени акции??
Тоа е малку веројатно.Може ако продаваат сопствени акции после пак да докупат. Има и одлука за отуѓување сопствени акции за одржување стабилност.
Пишував и за нивните плати, ама не ти е точна информацијата или пресметката. Инаку кај нив многу повеќе отскокнува катастрофалниот инвестициски поврат од платите.Видоа дека има дивиденда па да им се исплати ахахахахах
Автоматски споено мислење:
Ништо не кажуваш за Генерали Инвестментс АД Скопје каде што има 6 вработени кои во 2018 плата по вработен била 72 097 ден бруто а во 2019 за истите 6 вработени во 2019 платата била 132 361 ден исто така бруто. Односно зголемувањето било 80% WoW !!
Знаеле дека ќе има COVID-19 па да се обезбедат
Сум измешал некоја брзина изгледа, дека има зголемување има ама не толкаво .Пишував и за нивните плати, ама не ти е точна информацијата или пресметката. Инаку кај нив многу повеќе отскокнува катастрофалниот инвестициски поврат од платите.
Освен за перење на пари поинаку ова неможам да го објаснам.Може ако продаваат сопствени акции после пак да докупат. Има и одлука за отуѓување сопствени акции за одржување стабилност.
Добро стварно не сфаќам цело време што се фаќате за платите, повеќе личи на фрустрација отколку што се кажува нешто.Сум измешал некоја брзина изгледа, дека има зголемување има ама не толкаво .
Прегледај го приврзокот 251150
Прегледај го приврзокот 251152
Автоматски споено мислење:
Освен за перење на пари поинаку ова неможам да го објаснам.
Прегледај го приврзокот 251154
Кај виде 8 вработени во 2019-та година, имаш извештај од 2019 во прилогГенерали инвестмент да земеме просек 7 вработени за 2019 (6 во 2018, 8 во 2019 затоа земам 7 просек).
Таман работа некој што посериозно се занимава со инвестирање да се исфрустрира од нечија плата од 45.000 денари. Не ми е гајле некој да зема плата и 45.000.000 денари доколку нив чесно ги заработува. Меѓутоа, од такт ме вадат 300-те „вработени“ во М-НАВ со просечни плати од 135.000 денари! Исто така и вработените у пензиските фондови со плати и привилегии у вредност од по 2.000 евра, а што годишно им прават 20 милиони евра штета на пензионерите! Или седуммината „раководители“ од „Развојната“ банка на Северџанија што направиле 300.000 евра прифит, а си исплатиле повеќе од тоа како бонус. Па раководителите на Стопанска Скопје направиле буквално стопати повеќе профит, а си исплатиле одвај двојно повеќе бонус!Добро стварно не сфаќам цело време што се фаќате за платите, повеќе личи на фрустрација отколку што се кажува нешто.
Генерали инвестмент да земеме просек 7 вработени за 2019 (6 во 2018, 8 во 2019 затоа земам 7 просек).
Просечна нето плата испаѓа околу 45,000 МКД.
Просечна нето плата во Индустријата "ФИНАНСИСКИ ДЕЈНОСТИ И ДЕЈНОСТИ НА ОСИГУРУВАЊЕ" според завод за статистика за Дек 2019 - Феб 2020 е 45,324 МКД. (линк: http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=40)
И сега кај е проблемот?
Те подржувам целосно во анализите и критиките кон лајнава лоповски. Индиректно не сме засегнати само ние што вложуваме, туку цел Северџистан. И тоа како се скроени, сите до еден со политичка кариера, си "траат и праат", а кога ќе им се спомне да донираат или скратат од платичката, е тогаш се најгласни бранители на уставното право, кое се толкува така за на нив да им одговара. Тоа е канцер којшто треба да се отстрани, но освен Ким Јонг Џун, не гледам кој друг би го отстранил, премногу кроток народ сме, џоа јагненца.Таман работа некој што посериозно се занимава со инвестирање да се исфрустрира од нечија плата од 45.000 денари. Не ми е гајле некој да зема плата и 45.000.000 денари доколку нив чесно ги заработува. Меѓутоа, од такт ме вадат 300-те „вработени“ во М-НАВ со просечни плати од 135.000 денари! Исто така и вработените у пензиските фондови со плати и привилегии у вредност од по 2.000 евра, а што годишно им прават 20 милиони евра штета на пензионерите! Или седуммината „раководители“ од „Развојната“ банка на Северџанија што направиле 300.000 евра прифит, а си исплатиле повеќе од тоа како бонус. Па раководителите на Стопанска Скопје направиле буквално стопати повеќе профит, а си исплатиле одвај двојно повеќе бонус!
Работата како инвеститор е да ги откриеш тие што се напикале во вакви темни ќошиња и си ќутат и си дупат! Таму е лесната пара, лебот без мотика. Ме заболе колку земал некој плата у приватна фирма, ама јас сум во индиректна смисла акционер и у М-НАВ и у таа развојна банка и на клоци би ги избркал тие крлежи што ни го цицаат општествениот капитал!