- Член од
- 21 ноември 2007
- Мислења
- 10.738
- Поени од реакции
- 9.491
Настрана од поголемите градови каде што можеби добар дел се пријавени угостителските работници, во останатите градови верувај дека сликата е далеку од таква каква што пишуваш. Работаат на дневници на рака, плус бакшиш и воопшто не се пријавени како вработени. Не им се плаќа ни здравствено, ни пензиско осигурување воопшто. Од локали со 5+ вработени, максимум имаат 1-2 пријавени и тоа оние кои што им се постојани на подолг рок...и тоа е прашање сепак.Здравствено се сите осигурани, нема поќе некој што оди на работа без здравствено осигурување. За работното време да, поголем дел се на пола работно време осигурани ама тоа не му влијај на месечните примања и здравственото осигурување.
А за Кромберг да се надеваме дека нема да се оствари сценариото со бројот на отпуштања
Доста угостители не можат да бараат помош по вработен затоа што истите не им биле во работен однос пред пандемијава...Пак *бана страна се работниците кои ем не се осигурани, а сега не можат ни минималец да добијат зато што не се пријавени како вработени...