Ракија

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
nema podobra od domasna rakija ama uka od mene ako piesh pij od edno mesto ako shetah i smeshas ,e tuka e losho ne deka rakijata e somnitelna ,tuku sekoj ima svoja tradicija na proizvodstvo i razlicna sorta grozje ,iskusen ke ja oseti na smek,na lanec ,ama rakija ne se mesha vo ista casha ne pa vo glava ,ne e do somnitelnost imash od vranec,belo zimno,kilibar imash od meshana sorta imash bela,zolta od diva crnica suseni cepki,farbana,od lushpite pomegu orevite ,i edni od gigantite pred da izleze tehnologijata pred 50 g varele vo kazani
 
T

Torchyrus

Гостин
Ако знае човек да ја процени по вкусот каква е ракијата нормално дека нема да купи пак од исто место...
Но секој човек нема пристап да се информира дека има сомнителна ракија... Пример некој што е прост, необразован, со благи пречки во развојот од каде може да процени тој дека ракијата што ја пие е сомнителна?
Многу луѓе кои ги знам ми имаат кажувано и имам слушано од други муабети, дека многу производители имаат сменето додека не најдат од каде треба да купуваат.
Едноставно некогаш и од некој од кој стално купуваш може да не е годината па да испадне полоша ракијата од предходната година, многу фактори се во прашање.
Се работи за домашно производство и така грешки може да се случат и да не испадне како што треба или во случај да не е исто добра како предходно.
За две години пример може па да бидне многу подобра...
Некој таков каков што опиша можеби е себично да кажам, но неможам јас да му мислам. На такви може да му ја дадиш и најдобрата ракија, а он да ти рече не ја бива, не чине.
Така да за нив е среќа во прашање дали ќе пијат нешто квалитетно.
 
Последно уредено од модератор:

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
B.T.W sekoj ima svoja tehnika na proizvodstvo se se raboti so ljubov i makotrpnos dobro isfermentirana dnevno mesano kominje minimum na sekoj 2 casa pri varenje stabilizacija na tekot da ne se falam sum prodaval vo y.u po naracka vo makedonija so litrazi 100,200 litri a lokal sekoj pofalil sto probal ama tradicija od koleno na koleno ,kazanot mi e od slavonija zemen ,stepenaza od 48 do 51 stepen a vadime i prepecenica duri do 78 stepeni
Автоматски споено мислење:

B.T.W sekoj ima svoja tehnika na proizvodstvo se se raboti so ljubov i makotrpnos dobro isfermentirana dnevno mesano kominje minimum na sekoj 2 casa pri varenje stabilizacija na tekot da ne se falam sum prodaval vo y.u po naracka vo makedonija so litrazi 100,200 litri a lokal sekoj pofalil sto probal ama tradicija od koleno na koleno ,kazanot mi e od slavonija zemen ,stepenaza od 48 do 51 stepen a vadime i prepecenica duri do 78 stepeni
B.T.W TIE STO PRAVAT ZNAAT DEKA IMA MNOGU TEHNIKI ,so cuska kominje e eden smek samo od zrna drug od edna sorta grozje eden smek od meshavina na poveke blagi sorti drug
 
T

Torchyrus

Гостин
Минимум наутро и навечер секој ден мешање на комињето, ако не го правиш тоа така секој ден тури му пепел и не зборувај за добра ракија.
 

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
Минимум наутро и навечер секој ден мешање на комињето, ако не го правиш тоа така секој ден тури му пепел и не зборувај за добра ракија.
ke bugesa pa dzambazite stavaat soda bikarbona ,e posle pij glava ke te skine ,jas mesam na sekoj dva casa vo ekot na fermetiranjeto ,dur ne plivne kominjakot gore i ne zapre fermetiranjeto se gi mesham toa e moralna procedura
Автоматски споено мислење:

ke bugesa pa dzambazite stavaat soda bikarbona ,e posle pij glava ke te skine ,jas mesam na sekoj dva casa vo ekot na fermetiranjeto ,dur ne plivne kominjakot gore i ne zapre fermetiranjeto se gi mesham toa e moralna procedura
B.T.W sega izmislija nov princip ne sum go probal ,ne menjam tradicija kupuvaat vreki od zemjodelska apteka i vo nego go berat i nema mesanje taka stoi sam skabuva fermentira posle dve nedeli minimum ja istura vrekata vo kazan i vari ,a okolu farbanjeto nema podobro od diva crnica srcevinata da ja iscepkash da ja isushis minimum edna godina pa ja stavash da ofarba ,samo vnimanie i na toa ako gi zaboravish ke ja ogorcat
Автоматски споено мислење:

@Torchyrus tuku kade e cenata vo celava ova maka 2evra kilo
50% inaku gi znam site smekerski raboti na dzambazine ke kupi poevtino 40,42 % rakija i od drug 50% pa ke ja vkrstuva i dobie pogolema kolicina od 45% ili kako sto rece ke izvadi vino pa stava seker ,za lutina vezeni piperki ,za lanec kapka sjaj vo 200 litra toa e dambazlakot , a inaku pak ke napomenam sekoj so svoja tradicija i kvalitet no rakijata ne e pivo vo deset kafeani da sednes pies skopsko ili drug tip ama edna marka ,dodeka rakija ako pies samo na edno mesto otides li na druga kafana,pa treta veke sam si smehal nema somnitelnos nema konstanten kvalitet za kvalitet na rakija ako smeshash sekoj so svoja tradicija i kvalitet pozzzzzzzzz
 
Последно уредено:
M

Macedon1um

Гостин
Колку што знам сода бикербона се додава во комењето пред варење бидејки врзува одредени штетни состојки и не дава да преминат со испарувањето во ракијата туку си останува во казанот т.е отпадот на крај. За добра ракија пред се треба квалитетно здраво грозје, никакво додавање на шеќер, одредена температура, чистота на садовите каде што се чува, мешање 2-3 пати дневно, почетните фракции да се оделат ( метил алкохолот е нај лесен и излегува прв) но исто така и крајните - е тука дали поради не знаење или лакомост за поголема количина на „ракија“ дел мешааат и на крај се добива штетна ракија. И секако двојна дестилација, препеченица..

Во Бугарија имаше случај на труење и испадна дека не делел фракции плус во комењето мешал и стари компоти, слатка итн :facepalm:
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.147
Поени од реакции
34.666
Да, оттока и протока... Претпоставувам дека 90% (или повеќе) не ги одстрануваат. Во ракијава што се продава за 2-3 евра? Нема двоење, нема фира за фрлање (или за препек). @Macedon1um
 

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
soda bikarbona dodavaat nedomakinite i neodgovornite koga ne go mesaat dovolno kominjeto vo fermentacija ,se opkladuvam a za metilot vo sadot ke pokriesh so bela gaza krpa stavash pamuk a vrz kofata daska na daskata tegla so voda i vo nea da tece rakijata to.es preliva najgolemite otrovi se vo cuskata na grozjeto zatoa rakija od samo zrna go izbegnuvash 50% metilot obavezno vodata da e grc i na sekoj ,sleden kazan mienje na kapakot ,i cevkata ,so tradicija i kolicini i golemo iskustvo ,inaku ke ja vadish 52 koga odlezuva gubi dva do 3 stepeni da imash 49,50 stepenska ,drugo e da svarish godisno 5 kazani drugo e nad 70 inaku 7 kg grozje davaat 1 kg rakija kvalitetna vprocem nema koj ne probal kupil i pofalil
Автоматски споено мислење:

soda bikarbona dodavaat nedomakinite i neodgovornite koga ne go mesaat dovolno kominjeto vo fermentacija ,se opkladuvam a za metilot vo sadot ke pokriesh so bela gaza krpa stavash pamuk a vrz kofata daska na daskata tegla so voda i vo nea da tece rakijata to.es preliva najgolemite otrovi se vo cuskata na grozjeto zatoa rakija od samo zrna go izbegnuvash 50% metilot obavezno vodata da e grc i na sekoj ,sleden kazan mienje na kapakot ,i cevkata ,so tradicija i kolicini i golemo iskustvo ,inaku ke ja vadish 52 koga odlezuva gubi dva do 3 stepeni da imash 49,50 stepenska ,drugo e da svarish godisno 5 kazani drugo e nad 70 inaku 7 kg grozje davaat 1 kg rakija kvalitetna vprocem nema koj ne probal kupil i pofalil
isteckata toa e tradicija plus ja dvois 3 do 4 litra e otom ja prepekuvash i dobivash prepek do 80 stepeni
 
M

Macedon1um

Гостин
Да, оттока и протока... Претпоставувам дека 90% (или повеќе) не ги одстрануваат. Во ракијава што се продава за 2-3 евра? Нема двоење, нема фира за фрлање (или за препек). @Macedon1um
Има пак за 2 ипол 3 евра некаква математика со оглед на моменталните цени на грозјето, 20 тона ќе ти ги земат винариите за 4 илјади евра одприлика.
А преку ракија ако можеш да ја продадеш сета ќе имаш барем дупло, трошок за дрва за печење ракија немаат во руралниве средини :)

,inaku ke ja vadish 52 koga odlezuva gubi dva do 3 stepeni da imash 49,50 stepenska
Има ликови што ракија со толку степени им е слаба, овие од Истокот се скроз полудени. Имаат некој фетиш према ептен јаки ракии па дури и по 55 степени :eek: ракија од овошја како кајсија, дуња, слива најдобра им е јачина до макс 41-42 степени да се осеќа и арома и се, гродова 46 па до 49 според мене барем
 
Последно уредено:

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
kako proizvoditeli na pogolema kolicina koristam burinja za skladiranje ,ne za fermentiranje na grozjeto za toa imam 2 *2 tonski zidani bazeni sega gledam ima plasticni korpi od po 1 ton ,ke go napolnish voda ke otstoi da ne pie sira pa stavas grozje ili najdobro go oblozuvash so najlon
Автоматски споено мислење:

Има пак за 2 ипол 3 евра некаква математика со оглед на моменталните цени на грозјето, 20 тона ќе ти ги земат винариите за 4 илјади евра одприлика.
А преку ракија ако можеш да ја продадеш сета ќе имаш барем дупло, трошок за дрва за печење ракија немаат во руралниве средини :)



Има ликови што ракија со толку степени им е слаба, овие од Истокот се скроз полудени. Имаат некој фетиш према ептен јаки ракии па дури и по 55 степени :eek: ракија од овошја како кајсија, дуња, слива најдобра им е јачината макс до 41-42 степени да се осеќа и арома и се, гродова 46 па до 49 според мене барем
sto poslaba stepenaza poveke metil klasika 48 stepeni a 55 dzambazite da ja mesaat so istecka ,inaku edno sisence od 0,100l vinjak,konjak,mastika evro za dve evra kilo rakija 50% da tocno e se isplaka ako sam si naberesh drva,imash rekviziti ,kazan,sadovi a sekoj gleda da napravi kvalitet za da ima potrosnja ,ako dosol covekot ima rodenden slava kupi 10l a jas go podvalam kako do reklama i probivanje na pazarot zatoa si drzime tradicija
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.147
Поени од реакции
34.666
Има пак за 2 ипол 3 евра некаква математика со оглед на моменталните цени на грозјето, 20 тона ќе ти ги земат винариите за 4 илјади евра одприлика.
А преку ракија ако можеш да ја продадеш сета ќе имаш барем дупло, трошок за дрва за печење ракија немаат во руралниве средини :)
Toa e друга работа, друга е математиката за произведувачите на грозје.
Јас купувам грозје, а ракија дестилирам на плин (поконтролоран процес, мали варијации во температура). Мали количини и исклучиво за мој кеиф. Кога би продавал - испод ~5 евра би бил во зијан а за работата што ја имам не би се согласил да продавам испод 10 евра. Ова е чисто теоретски муабет, пошто немам ни време ни волја да се занимавам со производство за продажба. Само за мое задоволство. :)

Туку кажете некој рецепт за правење дабов чипс. Купечки ем е проблем набавката (морам од Кавадарци да барам да ми донесат), ем не е ни евтин некако... Знае некој процес за правење дабов чипс?
 

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
na sto mislis dabov cips za farbanje rakija so med kavadarecka tradicija podobjasni ,a edno e za kejf da pravis lozova sto so tie sto nema kaj da go plasiraat pa mora da ne go frlat da pecat rakija ,objasni sto e cips na sto mislis so motorna pila ,strugotinite ama prvo do srcevinata i posle rezi ako toa e toa ,kavadarecka tradicija od crn dab so med za farbanje rakija
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.147
Поени од реакции
34.666
Се продава посебен дабов чипс, деланки, кои во одреден однос грами/литри се става во ракијата после дестилација и така се остава да одлежи неколку години. Ефектот е како ракијата да стареела/зреела во дабови буриња, но со помалку трошок. Посебно пошто бурето после 2-3 тури веќе и не дава шмек.
 

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
veke ti kazav so motorna pila do dabov cips ,inaku jas farbam so diva crnica srcevinata se cepi se isusuvat drelankite i farbash druga varijanta orevi koga ke go skrsis neli megu jatkite ima tenki suvi luspi nekoj farbat so toa ,kavadarecko negotinski nacin e toj ke zemes dabov trup ke go iseces od strana do srcevinata i seci beri cips ,a go ima vo varijacija i na cepenki toa e moj predlog
 

Kajgana Shop

На врв Bottom