Ракија

• Креатор на темата Креатор на темата daydream
  • Време на започнување Време на започнување
Ракија се пие си памет, а тоа подразбира ако седнеш и пиеш ракија од почеток тераш до крај, инаку ако мешаш со пиво вино тк се еба ежот, сабајле раѓаш мајмуни... така да добра ракија неможе да е подобра од најбољи виски, али као што кажав со памет само.

Павле ми пие вино ем ракија... А исто и јас. :)
Работата е во количините, и се рабира - во мезето. Без забегувања со количините алкохол, и со доволно храна, не би требало да ти се деси тежок мамурлак... Инаку секако ќе го нае*еш, ако претераш, па нека биде тоа и најдобрата ракија на светот (или виски, сеедно).

pevaccccc.jpg
Случајно начекана во маркет , не ни знаев дека ја има. Жута Дуња- Певац.
Многу поразлична од сите домачи до сега што сум ги пиел пример овие охридскиве се за 25% појаки.
Доста пивка, со убав благ вкус на дуња а сепак ракија. За мене големо и убаво изненадување.

Немам до сега начекано ваква. Гледам по нет актуелна е по ресторани низ Драч и Скадар.
Ова во близина на Елбасан, таверна една, со домашно традиционално јадење, ракијата 5 евра, а шишето мало, 200 мл.
Чисто за информација од 200кг смрека испаѓаа едно 6-7 литри ракија.
Бтв, во Албанија, се што се ферментира го прават ракија :D . Ракија од морков, од дрен, од дуња, од дива цреша, од дудинка,...

Чисто за информација од 200кг смрека испаѓаа едно 6-7 литри ракија.
Чисто за информација - те мајтапеле.

Бтв, во Албанија, се што се ферментира го прават ракија :D . Ракија од морков, од дрен, од дуња, од дива цреша, од дудинка,...
И потоа во ракијата ставаат бобинки од смрека за да пуштат вкус... А на туристите од Македонија им кажуваат како „цедат смреки“.

Бтв тоа ме потсети - ако некој има добар рецепт за клековача, би му бил благодарен.
Исто и дали/каде би можело да се најде срцевина од даб благун, спремен сум да купам количина ако се договориме.

Значи Тиквешката лозова ЛР е толку подценета ракија, невероватно. Близу перфекција. Фала Богу подостапна и надвор од Македонија. Пред некоја година на екипа Германци им понудив беа воодушевени сами прашуваа дали ова е Македонски виски. Не дека споредувам туку беше пофалба за квалитетот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom