Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
5 март 2018
Мислења
16.681
Поени од реакции
18.945
Корона 5г, алуминиум у вакцина и го сакам кам во поштенско сандаче pozzzz...
Koko e cena?

Има една група на фејс се вика исклучи телевизор уклучи мозок :pos:
Во описот на групата стои дека е направена за тие шо се ПОЗДРАВОРАЗУМНИ хахахахх Screenshot_20200504-133852~2.png Screenshot_20200504-133917~2.png
Туѓ срам ме изеде кога прочитав

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.463
Поени од реакции
9.915
Koko e cena?

slucajno ili ne, ima odlicna korelacija so ekonomskiot i tehnoloskiot razvoj na zemjite
(barem za podelba na gorna i dolna grupa)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Koko e cena?

Срам човече, на пола мкд кај нас треба интернетот да и се исклучи.

Не ме чуди што Финска е горе на врвот, сите се со образование, образовниот систем им е многу јак, не им се сведува на наметнати авторитети и се врши во земјата еден вид на селекција - ќе успееш во животот колку што самиот ќе си вложиш. Ако сакаш да двојкариш во основно и средно и после да лупаш зелени дека 5Г е штетно, државата нема да те спречи во тоа ама и никој друг нема да те сфаќа за сериозно.

Може некој да пастира како стои Финска со бројки на тема корона случаи?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.546
Поени од реакции
22.237
Kolku e kapacitetot na Makedonija na pravenje testovi? Ne za drugo, tuku dnevno se okolu 100-150 testiranja sto gi objavuvaat pa nekako malce mi izgleda vo sporedba.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.530
Поени од реакции
87.601
113 тестирања :popce:

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.097
Поени од реакции
11.508
Kolku e kapacitetot na Makedonija na pravenje testovi? Ne za drugo, tuku dnevno se okolu 100-150 testiranja sto gi objavuvaat pa nekako malce mi izgleda vo sporedba.
Не знам за капацитетот, ама намалените бројки на новозаболени се поради намаленото тестирање. Гледај како опаѓаат двете криви

Едит: број на активни и број на тестирања

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.986
Поени од реакции
74.058
Верувам дека со затоплување на времево и намалувањето на бројката на нови случаи, се намали и бројот на оние кои се сомневаат дека се болни и се решаваат за тестирање. Можеби тоа е причината за помалиот број на тестови. Плус, ги имаат кренато условите за да те тестира ИЈЗ, а приватниве ги зголемија цените скоро трикратно, така што некој со мали симптоми, не би се тестирал приватно.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
@Ne_sum_ja @Stefan-kobe
Гледам двајцата имате искоментирано (барем во последниве страни) за бројката на тестирани. Исто и мене ми падна тоа во очи ама не мислите дека тоа е причина за се' помалку пријавени со симптоми и дека причина за намалениот број на тестови е што неам случај ко Цаца, Контраденко и брачниот пар од Дебар кои што ебаа матер и испозаразија голем број луѓе (поради тоа имаше и голем број тестови)?

Чисто како размислување, што не мора да значи дека е точно.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.430
Поени од реакции
16.736
Океј, очигледно е дека ги тестираат само оние кои биле у контакт со новозаболени.
Колку помалку заболени толку помалку тестови. Просто ко грав.

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Океј, очигледно е дека ги тестираат само оние кои биле у контакт со новозаболени.
Интересно, во објавите Филипче дава информации колку вкупно тестови се направени, па така разликата помеѓу вчера и денес е 113. Е сега проблемот е дали ова се должи на намалената "побарувачка", поврзаност со заболени или свесно намалување на тестирањата со цел шминкање на кривата и целата ситуација. :)

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.430
Поени од реакции
16.736
Интересно, во објавите Филипче дава информации колку вкупно тестови се направени, па така разликата помеѓу вчера и денес е 113. Е сега проблемот е дали ова се должи на намалената "побарувачка", поврзаност со заболени или свесно намалување на тестирањата со цел шминкање на кривата и целата ситуација. :)
Абе може и намерно ама шо знам, ваљда не се толку будали за да играа со здравјето на луѓето.
А и реално далеку од тоа дека Македонија има некои капацитети за да спроведе масовно тестирање па да се зголемуваат тестовите наместо да се намалуваат.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Не знам за капацитетот, ама намалените бројки на новозаболени се поради намаленото тестирање. Гледај како опаѓаат двете криви

Број на активни случаи и број на тестирани се вели во графиконот.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.097
Поени од реакции
11.508
Ептен е просто. 0 тестови 0 заболени!

Kajgana Shop

На врв Bottom