Кина против доларот

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
abe mene mi e smesno kako nekoi deka se pravoslavni se palat na putin kako spasitel na hristijanskiot narod, a putin e alatce (svesen ili ne) na evreite vo rusija :facepalm: ne sfakaat deka likovi kako putin i trump ama bas nula gi interesira religija i toa im e samo instrument za da sobiraat ovci okolu niv.
Да бе и јас се прашувам, од каде се палат па баш на Путин :facepalm:
А убо го имат Папата во Ватикан, кралицата во Лондон кајзерот во Берлин а тие мајчините на Путин му се упикуваат :yid::yid::yid:

А убо го имат Папата во Ватикан, кралицата во Лондон кајзерот во Берлин а тие мајчините на Путин му се упикуваат :yid::yid::yid:

остај ги, лубриканти што сфаќаат они

pa ocigledno im fali nesto vo zivotot koga imaat potreba da se palat na takvi. jas kutriot do sega sum se palel samo na devojki, se uste ne sum doziveal kako e da se palam na putin ili papata, koj znae sto sum propustil^^

прашање беше зошто сметаш дека Кина сеуште ги нема своите стратешки правци определено-наклонета, според оваа што си го навел гледам дека само си изнел стојалиштата кои се пласираат од одредени центри ... да бидам искрен јас повеќе верувам и се потпирам на делата-процесите кои се во тек отколку на нечии проекции.
Погледни ги догворите од економска и воена сфера како и најновите за стратешки сојуз во истражувањата на Вселената и самиот ќе видиш дека врските и односите на РФ и Кина се многу подлабоки отколку се верува и е познато во јавноста.
Околу ресетот, да јас сум за ресет, како ќе се изведе, дали оваа ујдурма со епидемијава ќе биде доволна за да се избегне поголеми и порадикални мерки ќе видиме, во секој случај светот е пред пресвртница и некои турбо работат за воспоставување на односи кои би им биле во нивна полза.
Еве да бидам појасен.
Кина секако дека има своја доктрина и во нив сигурно се наведени нејзините стратешки правци.Погледот на светот од Пекинг е мултиполарен.
Мултиполарен глобализам е и рускиот поглед на светот но во нијансите лежи зајакот.
Русија има поглед на суверенизам во тој глобализам како појдовен елемент во меѓународните односи и бисакал да верувам дека и Кина го има тој поглед затоа што многу лесно имајќи ги предвид моменталните кинески потенцијали таа мултиполарноста и суверенизмот да ги гледа како една станица до конечната цел.
Кина само во еден случај ќе биде верен руски партнер па дури и сојузник а тоа е ако има сигурни сознанија дека после Русија на списокот на Западот на ред би дошла таа.
Пекинг има одлични односи со Западот и лесно инвестира и купува во Европа без некој посериозен протекционизан на кој налетуваат големите руски инвестиции во Европа.
Можеби Пекинг мисли дека ја има најдобрата позиција во овој момент играјќи помеѓу Москава и длабоката држава,чекајќи пад на Трамп.На Русија никако не и одговара пад на Трамп зошто го губи својот најголем идеолошки сојузник во светот.
Целиот тој американски естаблишмент кој го подржува Трамп ја бара власта назад во државата која ја имаа окупирано милјардерите на длабоката држава.
Трамп е експонент на патриотските сили кој е избран токму таков за да биде држен за врат да не потклекне пред разноразните мешетари од Евреите.
Има тој своја опашка и цврсто ја имаат притиснато патриотските американски сили да не би склизнал од патот.
Затоа Трамп изгледа некогаш така недоклесано и интересно збунет.
Поентата ми е дека Москва мора да биде и е многу внимателна, да биде стрплива да не ја отфла однапред евентуалната соработка со било кој идеолошки сојузник иако тој исти сојузник можеби би бил против Кина.
Кина е огромна сила Кина е клучен субјект во меѓународните односи и има во овој момент потенцијал кој е можеби најголем во светот и од таа перспектива секој партнер на Кина може еден ден да биде искористен за стратешките кинески интереси.
Тоа никако не значи да се биде против Кина,напротив,туку тоа значи дека е добро да се провери како руски партнер до каде е спремен да оди во тоа партнерство со Русија.

Еве да бидам појасен.
Кина секако дека има своја доктрина и во нив сигурно се наведени нејзините стратешки правци.Погледот на светот од Пекинг е мултиполарен.
Мултиполарен глобализам е и рускиот поглед на светот но во нијансите лежи зајакот.
Русија има поглед на суверенизам во тој глобализам како појдовен елемент во меѓународните односи и бисакал да верувам дека и Кина го има тој поглед затоа што многу лесно имајќи ги предвид моменталните кинески потенцијали таа мултиполарноста и суверенизмот да ги гледа како една станица до конечната цел.
Кина само во еден случај ќе биде верен руски партнер па дури и сојузник а тоа е ако има сигурни сознанија дека после Русија на списокот на Западот на ред би дошла таа.
Пекинг има одлични односи со Западот и лесно инвестира и купува во Европа без некој посериозен протекционизан на кој налетуваат големите руски инвестиции во Европа.
Можеби Пекинг мисли дека ја има најдобрата позиција во овој момент играјќи помеѓу Москава и длабоката држава,чекајќи пад на Трамп.На Русија никако не и одговара пад на Трамп зошто го губи својот најголем идеолошки сојузник во светот.
Целиот тој американски естаблишмент кој го подржува Трамп ја бара власта назад во државата која ја имаа окупирано милјардерите на длабоката држава.
Трамп е експонент на патриотските сили кој е избран токму таков за да биде држен за врат да не потклекне пред разноразните мешетари од Евреите.
Има тој своја опашка и цврсто ја имаат притиснато патриотските американски сили да не би склизнал од патот.
Затоа Трамп изгледа некогаш така недоклесано и интересно збунет.
Поентата ми е дека Москва мора да биде и е многу внимателна, да биде стрплива да не ја отфла однапред евентуалната соработка со било кој идеолошки сојузник иако тој исти сојузник можеби би бил против Кина.
Кина е огромна сила Кина е клучен субјект во меѓународните односи и има во овој момент потенцијал кој е можеби најголем во светот и од таа перспектива секој партнер на Кина може еден ден да биде искористен за стратешките кинески интереси.
Тоа никако не значи да се биде против Кина,напротив,туку тоа значи дека е добро да се провери како руски партнер до каде е спремен да оди во тоа партнерство со Русија.
Твоето гледиште е да повторам од аспект на интересите на големите. Мене повеќе ме интересира како во тие процеси ќе поминат помалите дали подобро ќе поминат во биполарен, униполарен или мултиполарно поставен меѓународен поредок. нпр. дали Македонија има поголеми шанси за опстанок развој и раст во еден друг или трет концепт на....
Сите овие случувања се во склоп на процесот на глобализација (концентрација на средствата и управувањето и....), не можам да се сетам каде сретнав за една од многуте проекции во тој процес на глобализација, и каде беа предвидени 4-5 униии (Афричка, Азијска, Европска, Америчка... па и Евроазија е само преоден чекор во таа глобализација) прво нивно создавање во кои рамки ќе се контролира растот и развојот до изедначување па понатамошно укрупнување итн. итн. ....

Како и да е моето убедување е дека за повисок квалитет на животот на секој поединец пред се придонесува развојот на техносферата и единствено развојот на истата го подобрува квалитетот на животот, се останато (политика, социологија итн итн итн) е само илузија и маска за контрола и експлоатација...
Дадениот сеуште сегашен концепт (идеолошки-економски-политички) се истроши сега е време кога се бара нов концепт, понудени се повеќе!

Значи од 2010, а гледаме дека нешто слабо им иде на земјите што ги наброја, додека САД се помоќни стснуваат.
А и на Русија сигурно и фалат благородни метали, па баш од Кина (која е богата со нив :confused:) ќе купува :rolleyes:

БРИКС до кај се со планот .... и нив ги величеа, арно ама ко да ги снема, како секој сам за себе да почнаа.

САД како империја, опасност и претстои ако порасне вредноста на доларот.
Чекај вака сега:

Oд 2010 година па до ден денес САД ја имаат истата моќ, (не се помоќни), но Русија и Кина од тоа време се појаки... И на воен и на економски план.

БРИКС ако беа никој и ништо до сега ќе се распаднеа...

Еве се виде мартов и априлов со САД... Изгубија над 20 милиони работни места...

А САД и Западот што не ги повлечат своите фирми од Кина и што не бараат некоја друга алтернатива???

Овој @кнез и не бил толку будала :)

Иако одвреме навреме ќе забега, како со муабетот дека Трамп работи против Евреите :pos:

Чекај вака сега:

Oд 2010 година па до ден денес САД ја имаат истата моќ, (не се помоќни), но Русија и Кина од тоа време се појаки... И на воен и на економски план.

БРИКС ако беа никој и ништо до сега ќе се распаднеа...

Еве се виде мартов и априлов со САД... Изгубија над 20 милиони работни места...

А САД и Западот што не ги повлечат своите фирми од Кина и што не бараат некоја друга алтернатива???

А колку помоќни да бидат САД, од број 1 што е подобро, од светска империја помоќно е да станат галактичка :D ... од 2010 на колку земји ебаа мамата, колку исцицаа од цел свет, колку држави и фирми им плаќаат казни, им купуваат обврзници, капиталот го носат кај нив, природните богатства во чие владение се ...

Точно, САД изгубија 20+ милиони работни места, па според тебе Кина, Русија, ЕУ сигурно многу полесно и побрзо ќе се оправат од САД ...

БРИКС како да се распаднат... не се формација налик ЕУ или САД или што ти ја знам, а и што направија :toe: , ниту доларот го откажаа, ниту го ослабнаа нешто, ниту влијание некое постигнаа итн итн. Што заедно имаат тие земји, а што САД... :cool:

Зашто би ги повлекле фирмите :toe: , капиталот си го влечат, Кина проба да го ограничи, ама некако тнка работата. А алтернативи имаат на претек, сакаш Индија, Виетнам, Тајланд итн итн.

Баш ќе видиме наредниов период, Кинеските банки од Таксист (првоборецот т.е. апстинент) како ќе се покажат. Нели тие се број 1, имале капитал повеќе од било кои други, моќни итн итн.

А колку помоќни да бидат САД, од број 1 што е подобро, од светска империја помоќно е да станат галактичка :D ... од 2010 на колку земји ебаа мамата, колку исцицаа од цел свет, колку држави и фирми им плаќаат казни, им купуваат обврзници, капиталот го носат кај нив, природните богатства во чие владение се ...

Точно, САД изгубија 20+ милиони работни места, па според тебе Кина, Русија, ЕУ сигурно многу полесно и побрзо ќе се оправат од САД ...

БРИКС како да се распаднат... не се формација налик ЕУ или САД или што ти ја знам, а и што направија :toe: , ниту доларот го откажаа, ниту го ослабнаа нешто, ниту влијание некое постигнаа итн итн. Што заедно имаат тие земји, а што САД... :cool:

Зашто би ги повлекле фирмите :toe: , капиталот си го влечат, Кина проба да го ограничи, ама некако тнка работата. А алтернативи имаат на претек, сакаш Индија, Виетнам, Тајланд итн итн.

Баш ќе видиме наредниов период, Кинеските банки од Таксист (првоборецот т.е. апстинент) како ќе се покажат. Нели тие се број 1, имале капитал повеќе од било кои други, моќни итн итн.
Сега САД ако се толку моќни против Кина, нека направат такво дело исто како Ирак 1991, Сомалија 1992, СР Југославија 1999, Авганистан 2001, Ирак 2003, Либија 2011???

Еве пред некоја година во Кина се откри наоѓалиште на преку 10 милијарди Барели нафта. Што не им ја земат де како што правеа во другите држави???

Сега САД ако се толку моќни против Кина, нека направат такво дело исто како Ирак 1991, Сомалија 1992, СР Југославија 1999, Авганистан 2001, Ирак 2003, Либија 2011???

Еве пред некоја година во Кина се откри наоѓалиште на преку 10 милијарди Барели нафта. Што не им ја земат де како што правеа во другите држави???

Ако Кина се толку моќни нека прекинат да користат долар.
Ако Кина толку се моќни нека избркаат САД фирмите.
Ако Кина толку се моќни нека не купуваат амерички обврзници.
Ако Кина толку се моќни што не освојат 1/4 од светот, што не ја освојат Саудиска Арабија или Катар.

Абе ко децана од 12г си... наредна војна би требала да биде секој против секого. Една чистка, па јојо наново.

Ако Кина се толку моќни нека прекинат да користат долар.
Ако Кина толку се моќни нека избркаат САД фирмите.
Ако Кина толку се моќни нека не купуваат амерички обврзници.
Ако Кина толку се моќни што не освојат 1/4 од светот, што не ја освојат Саудиска Арабија или Катар.

Абе ко децана од 12г си... наредна војна би требала да биде секој против секого. Една чистка, па јојо наново.
Ако се САД толку моќни, зошто не ја напданат Кина? :sekcza:

А зашто да ја нападнат ?
Мислев дека сакаш?! а и да видиме како изгледа кога некој моќен си го мери со некој кој не е моќен (така велиш за Кина или лошо разбрав), а приде и ќе не остават нас на мира, доста си го остреа на нас.

Ако се САД толку моќни, зошто не ја напданат Кина? :sekcza:
pa toa sto se slucuva poslednite godini na sto ti lici, vodenje ljubov? kina e veke napadnata i napadot prodolzuva, samo ne so vojska. SAD dobro znae sto e najpametno vo odreden moment i kaj kina jasno e deka se potrebni drugi merki vo sporedba so na primer irak.

vo temata za kina samiot kazav deka tie za mene se glaven konkurent na SAD, drzava koja slednite decenii moze da go zagrozi statusot na SAD, no gi potcenuvas amerikancite, a istovremeno ja precenuvas kina odnosno nivnite aktuelni moznosti. fintata e sto kina se uste e povise zavisna od zapadot odkolku sto zapadot e zavisen od kina i zaradi taja konstelacija zapadot/SAD se sposobni osetlivo da go kocat razvojot na kina. ne mozat da go stopiraat, ama go kocat i so toa im pravat problemi. za kina da go zadovoli apetitot na svojot narod potreben e postojan golem rast bidejki pogolemiot del na zitelite ne e zadovolen so aktuelniot status, sakaat sto pobrzo osetlivo da go podobrat, a za da imaat postoen rast mnogu zavisi od sorabotkata so zapadnite drzavi. politikata koja SAD momentalno ja fura protiv kina e problem za niv i ako se gleda na toa sto se slucuva poslednite nedeli ne mi izgleda deka nesto ke se smeni na podobro. kako primer ke gi spomnam najavenite tuzbi. i da zvucat smesni na prv pogled ne bi bilo prv pat SAD tuzbi i so niv povrzani kazni da gi koristi za da torpedira konkurenti. tuka ne se imun ni "prijateli" (germanija vo posledno vreme so volkswagen i bayer), pa nisto nema da me cudi kaj kinezite.

vo sekoj slucaj sledi interesen period^^

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom