- Член од
- 22 јули 2010
- Мислења
- 32.528
- Поени од реакции
- 81.967
Назад во училиштеЌутек за оние шо оделе без маска, а за овие, што?
Назад во училиштеЌутек за оние шо оделе без маска, а за овие, што?
Па нека копаат,на кого му пречи тоа? Исто ко што копаат кога е слободно ке си копаат и за време полициски час.Предноста на полицискиот час е што пазарите и продавниците се затворени па не се ствараат гужвиБаш тука си кажал се, едната опција е карантин вечно или кога и да биде отворањето да помине некој период на колективен имунитет.
Првично се мислеше дека вирусот е преопасен и дека во брзо време ќе излезе вакцина, одкако се виде дека не е толку опасен и вакцина за којзне кога, доваѓаме во ситуација слична на Шведска која мораме да ја поминеме, тоа го зборевме ние 2 месеци, џабе се губи време кога ќе дојде денот Д да излеземе од кафезот.
Ти си мислеш дека е пусто, разбрав дека некај 15% извадиле дозвола за движење (и ја имам да идам да копам ако сакам), кој за да иде на село, која за да иде на работа, кој за шетање итн... живеам до главна улица и речиси нонстоп си возат коли како нормален ден (без 6-7ч и 14-15ч тогаш се кола по кола).
За 2,000 евра такви школски фамилиите на спиење ќе си ги заколат и глас нема да кажат, не па да одбијат и да ломотат по други.Мислам дека истата политика за шерување твитови важи и во овој дел од форумот, ама ќе си ја пробам среќата.
Еве, „брокерот“, наводно одел у школо (викам наводно, пошо стварно ако одел ќе научел дека име на село се пишува со голема буква), епа другар му од школо, на кој он многу му веруе, види шо му кажал....
Прегледај го приврзокот 248010
Не можам да тврдам колку во проценти, ама добар дел од информациите што ги читате за вирусов последниве месец-два, потекнуваат од вакви места. Утре минитстерот на прес ќе одговара на прашањево и ќе си го ебе времето за глупости.
Ќутек за оние шо оделе без маска, а за овие, што?
Во ситуација кога сите околу тебе, вклучително и ти, носат маски, макар најобична крпа врзана за уста, и жива вода нека биде, нема како флигеовите капки да циркулираат во околината, и ризикот за пренос на овој и сите други микроорганизми што се пренесуваат по капков пат, е сведен на апсолутен минимум. Инаку, (се извинувам што се убацувам у муабет) јас на работа носам по 24 часа маска (ffp3), и наочари, и визир и скафандер, и се осеќам ко сварен компир, а за да отидам на мочање треба годишен одмор да земам дур се соблечам и облечам, па еве ме жив сум.... маските по извесен период се навлажнети. А тогаш поголеми се шансите за закачување било вирус, било друг микроорганизам. Во такви случаи (како што мора да се носи на работа), носење маска=поголема шанса да се заразиш. Маската едноставно не е за цел ден правена. Ти на работа носиш маска 8 часа? До кога ќе носиш, до пензија?
Абе нема голема филозофија, сега мора да се отври економијата и имаме две опции, Шведски модел и Јужно Корејски.Баш тука си кажал се, едната опција е карантин вечно или кога и да биде отворањето да помине некој период на колективен имунитет.
Првично се мислеше дека вирусот е преопасен и дека во брзо време ќе излезе вакцина, одкако се виде дека не е толку опасен и вакцина за којзне кога, доваѓаме во ситуација слична на Шведска која мораме да ја поминеме, тоа го зборевме ние 2 месеци, џабе се губи време кога ќе дојде денот Д да излеземе од кафезот.
Ти си мислеш дека е пусто, разбрав дека некај 15% извадиле дозвола за движење (и ја имам да идам да копам ако сакам), кој за да иде на село, која за да иде на работа, кој за шетање итн... живеам до главна улица и речиси нонстоп си возат коли како нормален ден (без 6-7ч и 14-15ч тогаш се кола по кола).
Солидарноста е комунистичка одлика. Нормално е со пропаста на комунизмот да ја снема. Баш ја научиле лекцијата.Политичари и партиски административци, каде ви е бре солидарноста со која што ви е полна устата. Уставниот суд никаде го немаше за преспанскиот договор. Но, кога станува збор за нивниот џеб, веднаш се јавија. Да живејт социјализмот, и неговото мото, твоите пари се и мои, а моите се само мои.
Не се научи лекцијата со пропаста на комунизмот, ајде сега да ја повториме. За работните луѓе, во финансиско/економскиот колапс, гневот не вадете го на партиска, етничка, религиска основа, баш тоа и го сакаат политичарите. За да ја тргнат одговорноста од себе.
Абе и феудалците пред црната чума во 14 век си мислеле дека промените се кракотрајни, будали поединци ги заговараат, па видиш сега по 700 години имаме демократија.Солидарноста е комунистичка одлика. Нормално е со пропаста на комунизмот да ја снема. Баш ја научиле лекцијата.
Здраво и тебе, Миле Паника.Здраво млади
Covid-19 causes sudden strokes in young adults, doctors say
There's growing evidence that Covid-19 infection can cause the blood to clot in unusual ways, and stroke would be an expected consequence of that.
Здраво статистичари
Dr. Thomas Oxley, a neurosurgeon at Mount Sinai Health System in New York, and colleagues gave details of five people they treated. All were under the age of 50, and all had either mild symptoms of Covid-19 infection or no symptoms at all.
"The virus seems to be causing increased clotting in the large arteries, leading to severe stroke," Oxley told CNN.
"Our report shows a seven-fold increase in incidence of sudden stroke in young patients during the past two weeks. Most of these patients have no past medical history and were at home with either mild symptoms (or in two cases, no symptoms) of Covid," he added.
Не верувам дека на феудалците од 14ти век нешто многу им менува денешнава демократија.Абе и феудалците пред црната чума во 14 век си мислеле дека промените се кракотрајни, будали поединци ги заговараат, па видиш сега по 700 години имаме демократија.
И ти си во Франција?Во написов има графички прикази на кривите во многу земји (сите земји над 10 000 жители и 100 случаи), во категории според максимум број на заразени на ден. Написов е од пред еден месец и ги обновуваат податоците секој ден. На француски е, ама ако сакате можете со Гугл Тренслејт да читате, или само да ги гледате графиците.
Еве ја нашата крива:Covid-19 : cinquième vague ou stabilité… visualisez l’évolution de l’épidémie dans plus de 100 pays
Le point sur la situation dans le monde en graphiques, avec les pays classés en fonction de l’évolution de la pandémie : reprise, recul ou stabilisation.www.lemonde.fr
Прегледај го приврзокот 247962
Рече Пеја кој два поста претходно есен го напиша со голема буква, а да не збориме за зборови ко поДполно, преДходно и слични.Назад во училиште