Следен пат кога ќе кукате за македонци казнети заради прекршување на полициски час, размислете дека меѓу вас има многу од овој погоре, кој нема попаметна работа во животот освен да ги пријавува комшиите.
Македонците во принцип имаат култура да го шпионираат својот комшија, за разлика од племето донесено од Чеченија, каде ќе излезат сите заедно да го бранат својот комшија па макар и јадат колективна казна од државата.
Полицискиот час ќе помине, и корона вирусот ќе помине, комшиите кои јаделе казна од државата заради својот комшија утре пак ќе бидат комшии, само некои од нив минус 2000евра.
Можете да ги критикувате колку сакате индијанциве но никогаш македонциве нема да бидат сплотени како што се они.
Види, тоа за нашиот менталитет мене ми е сосема јасно, не за џабе сме биле 500 години под ропство и цел живот се ебаваме со некоја виша сила. Муабетов е за моменталната ситуација, каде и мојата и твојата и сите наши фамилии се загрозени и под опасност од вирусот. Без разлика дали си Македонец, Албанец, племе, орка, номад, сите би требало да не засега истото, а тоа е како да го избегнеме и успориме вирусот. И сега ако јас како единка се придржувам кон сите мерки, а тебе те боли курот кажи ми треба ли да бидеш казнет? Или треба да искочат 300 души да се бунат за тоа што си направил прекршок и градоначалникот да доаѓа незаконски да те вади од станица? Во ред, ти ако си фраер и маж искочи за време на полициски час, ама нека не квичат други за тебе и да те вадат градоначалници од станица.
Друга работа, јас не гледам никаков проблем во ек на пандемија да пријавам некој за прекршување на законите/мерките, макар ми бил и прв комшија. Оти тој ако е несовесен а е свесен дека го има вирусот или имал контакт со некој заболен па треба да седи карантин треба да си биде казнет од надлежните. Зашо утре ќе искочи во маркет, банка и слично и може да зарази милион други, што не е баш фер. 32442432432 пати имам кажано и за ова и општо во животот, тебе ако не ти се живее прај што сакаш, ама не повлекувај со тебе други жртви, не е човечки и не е фер.
Околу тоа што го пишав погоре за племе и такви работи, ти ако мислиш дека во 2020 година оправдано е да искачаат луѓе чопоративно во ек на пандемија и да се бунат за правилно извршена работа на полицијата тогаш имаш некој проблем друже, или си заостанат едно 200 години уназад или имаш некаков психички проблем, трето нема. А малце чудно е што баш овие работи се дешаваат во местата со доминантно албанско население. Или сепак не е чудно, м?