- Член од
- 1 февруари 2007
- Мислења
- 13.039
- Поени од реакции
- 2.270
Нема да кашламОдличен ресурс,за пренесување на веста си навел.
Не кашљај..
Нема да кашламОдличен ресурс,за пренесување на веста си навел.
Не кашљај..
Во изминатите 24 часа регистрирани се 25 нови случаи на корона вирус во земјата и тоаГи има по градови од денес? Не заварив на почеток..
Завчера 480, вчера 392 новотестирани.3.775 вкупно направени тестови. Нели вчера беа 2.886 ако не грешам? Тоа значи дека во текот на еден ден направиле вкупно 900 теста? Ако е така супер.
ЕДИТ: Моја грешка, вчера имаше вкупно 3.518 вкупно тестирани, што значи во текот на вчерашниот ден биле 257 тестирани.
даЕдно интересно интерву за тоа што државите без старата вакцина БЦЖ (доста држави са спрели да ja користат) са силно погодени и имат многу повеке смртни случаеви. Дали во Македониja и во СФРJ се правили БЦЖ вакцина?
Мисли се на тоа проучуванеПроф. Л. Деспотова: Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне
„Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от...bnr.bg
Immune boost against the corona virus
In Germany, a vaccine candidate will be tested for its effectiveness against infections with the novel corona virus.www.mpg.de
Што да кажам,многу измешани чуства.Јас го прележав релативно лесно,без некој одредени потешкотии.Дали би сакал накратко да го опишеш целото искуство со вирусот? Знам дека ни пишуваше од ден за ден, но поради многуте мислења на темава од сите членови не дојде толку до израз.
Ама во Енглеска тинејџер умрел, како не ти е страв!Што да кажам,многу измешани чуства.Јас го прележав релативно лесно,без некој одредени потешкотии.
Генерално,со сите што сум во чат комуникација КоВ болни,од болница се ОК,горе доле.
Сум бил,и многу многу потешко болен.
Карантинот убива. Особено ако си сингл,како мене.
Јас во самоизолација престанав да пушам и пијам,ми се врати сонот,не се будам изморен.
Мое мислење е дека зад вирусов се крие некој злочест глобален план.
Или е избеган од под контрола.Но.
Мора да почитуваме препораки.
Креваат многу паника,пумпаат напетост.
Незнам
Види,читам овдешни ресурси и скоро сите искачаат со спектакуларни наслови гомно да ти смрзне.Ама во Енглеска тинејџер умрел, како не ти е страв!
Кај сите што се над 20 г., а примиле редовна вакцина кога биле бебиња нема ефект зошто нели 20г. максимум трае заштитата со таа вакцина. Освен ако не ја примиле значителен број 40-50 годишни.Европската мaпа на земјите кои моментално горат и оние кои не толку, стварно се поклопува со мапата на не/задолжителна БСЖ.
Но тоа што казва професорката е што има 2 штама на вакцината и дава пример со Иран и Ирак.Со неа си заштитен максимум 10-15 години, но има некои истражувања дека може и до 20 години да те заштити. Во Австралија моментално спроведуваат клинички истражувања на 4000 души каков ефект би имала против Ковид-19 ама резултати најрано за неколку месеци. Ако има ефект, моментално тие што ја примиле после 2000 г. се највеќе заштитени од вирусов.
https://www.theguardian.com/science/2017/aug/31/tb-vaccine-bcg-effective-for-twice-as-long-as-previously-thought-study
https://www.clinicaltrialsarena.com/news/australia-bcg-vaccine-trial-covid-19/
Мислам дека во Македонија сеуште е задолжителна, на новороденчиња ја даваат.