Последниве 2-3 дена се обидов малку да се дистанцирам од темава. Не тотално, меѓутоа, не ги бројам заразените во Индонезија и починатите на Филипини.....мислам, жално и за нив, ама имате препораки, следете ги и гледајте некако продуктивно да го потрошите времето. Некој го спомна горе - ако седне чоек да го гледа Вучич или сличен идиот од негов калибар, тоа е самопромоција и губење време - од него ако чека човек веродостојна информација, тогаш е тотално у заблуда. Кај нас среќа шо министеров се појавува. По природа не е наметлив човек и по него се гледа дека нема многу контрола врз ситуацијата. Врзани му се рацете во многу аспекти. Има многу, многу ограничени ресурси.
Друго ми беше поентата. Веќе гледам и во економскине теми, дека се шират дезинформации....за овде да не зборам. Од тоа до сега што го гледам, сфаќам дека нема ниту еден човек такозван фамозен експерт, вклучително од сите области: медицина, политика, економија, кој има појма што го снајде светов, а уште помалку да предвиди што ќе биде. За во светски размери зборам.
Сите, вклучително и јас, пуштаме у промет мислења, ставови, споделуваме нешто што мислиме дека е точно (како одредуваме господ знае) и колективно учествуваме во стварање на психоза, нервоза, немир, кои пак дополнително праат хаос, па така се празнат рафтови со тоалетна хартија, маски, средства за дезинфекција, сумамед, депозити во банки исл.
Има пар ликови овде што стварно треба да олабават. Случајот со 16 годишното девојче во Франција може и да е вистинит - се споиле некои лоши околности. Може и да разберам да ве пукаше хистерија да умираа само тинејџери, ама ако од исклучок правите правило, тоа не е баш нормално. Олабавете малку. Не мислам на она "к ме боли, идам да се гушкам со луѓе", туку малку по-стоички гледајте - делувајте у кругот у кој можете да делувате, а тоа ако има тројца или 18 заразени у општината у која живеете, не го гледајте како вие да сте веќе заразени. Оние со 5Г па би ги обележувал сега и штом стивне коронава би им дал да бираат дали да почнат од прво одделение или у Бардовци директно. Земете се' со резерва, следете и бидете информирани, ама не паничете.