Не сум таков по природа да глорифицирам. Нормално е и таму да има недостатоци, ама има систематска работа. Викаш дека давачките се големи и тоа е разбирливо - квалитетна услуга се плаќа - се' што е од јавен интерес: инфраструктура, здравство, култура, образование....се' тоа чини. И кога многу се плаќа, јасно е и да реагираат плаќачите на данокот. Гледано од нашава вошкарска перспектива, тоа се финеси. Ние суштински немаме некои работи.Ke vidime dali ke bide taka vo Germanija. Ovde mnogu kriticno go gledaat zdravstvoto. Mnogu skapo, vo minato se namalija kapaciteti poradi efikasnost (da se maksimira profitot), vo odredeni mesta ima nedostig na doktori i medicinski personal, itn. ittn. Ali kako sto vikas najvazno e stremezot na perfekcionizam toj mentalen sklop i od nesto dobro ili mnogu dobro da sakas da napravis uste podobro. I na kraj bi rekol Germancite imaat golema fleksibilnost iako ne izgleda taka. Za brzo vreme znaat da se prilagodat na novi situacii. Ali sepak ke recam ke vidime kako ke se razviat rabotite koga ke stigneme do vrvot na zaboluvanja/itni slucaevi.
Не е за да му е на некој криво туку добро е да се кажи колку луѓе се тестирани. Јас за Битола освен тој странецот што се тестираше и за тој што вели @Rosemberg не знам друг. Јас ја прашвав матичната дали да се јавам на бројот од ијз и ми рече чим сум немал директен контакт со заразено лице и не сум бил во друга држава последните неколку дена да не се јавувам оти не прат тестој и имам лесна клиничка слика. Океј за мене ама има лица со симптоми кои не ги тестират. Дај Боже секој ден да има се помалку нови случаи и што побрзо да се заврши со ова па да се вратиме во нормала.Некои ликови овде делувате ко да ви е криво што има помалку заразени.
Кои кретени еј...
Пази уствари по 3-4 бриса им пуштале по град, за матичен да ти закажи со пунктовите.Не е за да му е на некој криво туку добро е да се кажи колку луѓе се тестирани. Јас за Битола освен тој странецот што се тестираше и за тој што вели @Rosemberg не знам друг. Јас ја прашвав матичната дали да се јавам на бројот од ијз и ми рече чим сум немал директен контакт со заразено лице и не сум бил во друга држава последните неколку дена да не се јавувам оти не прат тестој и имам лесна клиничка слика. Океј за мене ама има лица со симптоми кои не ги тестират. Дај Боже секој ден да има се помалку нови случаи и што побрзо да се заврши со ова па да се вратиме во нормала.
Од каде оваа информација? Немам ношто на чекано по тукашните медиуми ?Германија почна да прима пациенти од Италија и Франција, ги носат со авиони.
Нормално. Муабетот ми е дека немал директен контакт со странци и немал контакт со некој кој е заразен (барем досега не испаднал таков случај). Не значи и дека е заразен, допрва ќе видиме.Или приватно или преку мапирање на контакти, може не со странец ама со заразен 100%. Мрежа на луѓе се прави.
Како да влезиме со маски ако не можат да набават за продажба.Или дел ги работат кеш без фискална (домашна достава), а дел се принципиелни и не набавуваат по понудена цена од добавувачите.Еве во Кавадарци во некои од маркетите не пуштаат без маска, слушнав и за аптеки ама лично не сум бил во аптека овие денови.
https://www.rte.ie/news/coronavirus/2020/0324/1124972-german-state-to-take-in-italian-coronavirus-patients/Од каде оваа информација? Немам ношто на чекано по тукашните медиуми ?
Не мора стриктно со медицинска маска, покриј ги носот и устата со било шо другоКако да влезиме со маски ако не можат да набават за продажба.Или дел ги работат кеш без фискална (домашна достава), а дел се принципиелни и не набавуваат по понудена цена од добавувачите.
Имаа 1000 теста на почеток, кажано беше од Филипче. Потоа нарачаа уште 1500. Во цел свет има проблем со тестирањето, очигледно е дека тешко се набавуваат. Со толку тестови логично е да тестираат само оние кој имале контакт со заболен.Vo Tubingen,grad so okolu 200k ziteli ima 144 slucaevi,a vo nasava drzava so x10 ziteli od ova ima 148 slucaevi.Ednostavno mnogu poveke slucai ima.Koi ili namerno se sokrivaat so malo testiranje ili nemame testovi dovolno.