Коронавирус (COVID-19)

C

CoolIris

Гостин
Не знам зошто се враќале или како се враќале. Знам за примери кои од курташак се шетале и сега се враќаат ама знам и примери кои се фатени во небрано во странство со оваа ситуација, останале без работа и слично и просто мора да се вратат во Македонија.

Проблемот ако е точно е тоа со таков транспорт и трупање на многу луѓе на едно место може да избие епидемија на многу заразени меѓу нив. На таа епидемија ќе треба да одговори нашиот здравствен систем и дополнително ќе се оптовариме со такви работи.
Ако ги ставаат стотици на едно место може да имаме нови стотици заразени за неколку дена поради тие услови.
Да не се повторувам, спомна некој погоре. Ризикот е веќе превземан, со самото тоа што се возеле заедно во истиот авион. Исто е.

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Не знам зошто се враќале или како се враќале. Знам за примери кои од курташак се шетале и сега се враќаат ама знам и примери кои се фатени во небрано во странство со оваа ситуација, останале без работа и слично и просто мора да се вратат во Македонија.

Проблемот ако е точно е тоа со таков транспорт и трупање на многу луѓе на едно место може да избие епидемија на многу заразени меѓу нив. На таа епидемија ќе треба да одговори нашиот здравствен систем и дополнително ќе се оптовариме со такви работи.
Ако ги ставаат стотици на едно место може да имаме нови стотици заразени за неколку дена поради тие услови.
Секако исти простории ќе делат у карантин

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Ќе има прес денес или слабо?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.191
Поени од реакции
16.325
Кој е проблемот ако бил сам на точак среде нигде? Проблем е во гужви да се улетуваш како во парк. Не може бе луѓе да не искочиш барем 100 метра да поодиш сам, мувла ќе фатиш. На крај сите ќе фатат пневмонија од недвижење.
јас лично и во нормални ситуации БЕГАВ од гужви, нешто најодвратно ми се на пример свадбите, ама овдека се работи за друго, Двојни Аршини, како за кого.. а инаку ако е неурохирургот, што го мислам, тој живее во Волково во куќа, не е ни во зграда, не морал на Водно да оди со Џипот...
Патем Србија напраи полициски час за сите 65+ ( кај нас се уште не е), а Грција забрани одење во вокендици, вили и апартмани, јахтите ги закотвија... ако е вонредна состојба треба да важи за СИТЕ
еве сабајлево кажува пазарот во Ченто нема ни 1м растојание меѓу луѓето

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Јас на овие што фатиле корона поради куртешак (скиење Банско, екскурзии сред пандемија, враќање од гурбет и рашетување по роднини без самоизолација и тн) пред да почнам да ги лекувам би им пресудил на брза рака со: затворска казна 3 години ако преживеат од короната + парична на приватно да си го платат лекувањето (месец и колку и да трае) и со име и презиме јавно на ТВ за секој што бил во контакт со нив да се пријави сам.
Тебе ќе те прашаат кај да одат и од каде да се враќаат.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.981
Поени од реакции
45.295
Mozno e virusot u lombardija da ima mutirano, zatoa i vakva agresivnost ima.

“There’s something in Lombardy that we cannot quite comprehend,” said Maria Rita Gismondo, director of the laboratory of clinical microbiology, virology and diagnosis of bioemergent solutions at the Sacco hospital in Milan.
“It surpassed the number of deaths in China in an infinitesimally smaller area and in less time. Something strange is happening,” she told AdnKronos news agency.
“We don’t understand why it’s so aggressive in Lombardy. All hypotheses are on the table, but one is that the virus has mutated. I appeal to the scientific community: let us unite to understand. If we all study a small part, we’ll probably get a bigger picture.”

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.997
Поени од реакции
12.577
Мисли си дека не е променет, барем неколку години мин ќе треба да се вратиме на животот на кој бевме сите навикнати и тоа не во целост
Во Шведска единствено што се промени е датумот на отварање на летните тераси, го поместија од 1ви април за вчера со цел да ја ублажат загубата кај угостителите.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.422
Поени од реакции
9.759
Многу ми е жал за Хрватите. На целата паника од коронавирусот уште ова му фалеше. Дури сега ќе има пораст на заразените.

Друго сакам да кажам. Тие со бугарските пасоши први си дојдоа во Македонија. Зошто? Зарем, Бугарија не може да се грижи за вас? Ех, почитувани мои сограѓани, многу е лошо кога си граѓанин од втор ред во туѓа држава. Плукавте по државата, народот, образованието, здравството, а први се нацртавте тука. Не сакам да навлегувам во вашите причини за враќање назад во Македонија, мајката е секогаш тука за своите деца. Вратете се, нема ништо лошо во тоа, ама барем бидете доблесни и седете дома. Не го загрозувајте животот на другите.
sekoa cest na hejtot kon site na strana, dali so ili bez bg ili nekoj drug pasos :oleee:

1. sekoj zitel ima pravo da se vrati vo sopstvenata zemja, a vo ramki na moznostite na zemjata ostanuva
na koj nacin toa kje bide sprovedeno. site koi imaat bg pasos im e vtor, ne se otfrla mkd pasos.

2. tocno e, ima dokumentirani slucai na nesoodvetno/primitivno ponasanje od lugje vrateni od strana i zarazeni zemji.
od "domasnite", se e kako so treba, na nivou, taka?
ima pozitivni i negativni slucai i na dvete strani, generaliziranje e pogresen pristap.

3. ne stanuva zbor samo za pecalbari - ima studenti, postari lugje so pomagaat so gledanje/cuvanje deca,
lugje sto zaminale na crno da probaat da najdat nekoja rabota (momentalno se vo najlosa sostojba takvite),
i red drugi slucai.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Број на заразени 114, другите последни информации се во read-only.
Пресконференција во 15 часот.
Аман луѓе не се акајте по паркови и улици, приберете си ги децата и седете мирни. Не е смешно, не е забавно, не е интересно, stay the fuck home!

Последно уредено:
Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Кај нас ни заразените не се кажува од кај се точно, не па нешто друго. Ама еве, новинарскине мивки не прашуваат вакви работи, туку се занимаваат со банални срања. Ќе продолжиме само да водиме сува статистика и толку...

C

CoolIris

Гостин
sekoa cest na hejtot kon site na strana, dali so ili bez bg ili nekoj drug pasos :oleee:

1. sekoj zitel ima pravo da se vrati vo sopstvenata zemja, a vo ramki na moznostite na zemjata ostanuva
na koj nacin toa kje bide sprovedeno. site koi imaat bg pasos im e vtor, ne se otfrla mkd pasos.

2. tocno e, ima dokumentirani slucai na nesoodvetno/primitivno ponasanje od lugje vrateni od strana i zarazeni zemji.
ima pozitivni i negativni slucai i na dvete strani, generaliziranje e pogresen pristap.

3. ne stanuva zbor samo za pecalbari - ima studenti, postari lugje so pomagaat so gledanje/cuvanje deca,
lugje sto zaminale na crno da probaat da najdat nekoja rabota (momentalno se vo najlosa sostojba takvite),
i red drugi slucai.
Се има, само самосвест и одговорност нема. А себичност и егоизам најмногу има, таму кај што најмалку треба да има и тогаш кога најмалку треба да има.

Државата во ниту еден момент не рече дека не се добредојдени граѓаните на Македонија, туку препорача дека во овие тешки времиња најмалку што треба е да се патува. Ризикот е огромен, не само за поединецот туку за целото општество.

А што направи народот? Народот лаже дека доаѓа од ризични подрачја, народот лаже дека бил во контакт со заразени со вирусот, народот пие парацетамоли за да ги помине термалните камери. Народот се враќа во Македонија и не ги почитува мерките за самоизолација, наместо тоа ги користи сончевите зраци за прошетка во паркот или кафе во најпрометните кафичи. И сега ти мене ми зборуваш дека не треба да ги хејтам таквите што немаат трошка самосвест и го загрозуваат животот на моите најмили? А зошто се враќаат? Да, заради тоа што логично е дека попрво од работа ги отпуштаат странските граѓани отколку домашните. Заради тоа што му е скапо здравството во друга држава. Заради тоа што се граѓани од втор ред, заради тоа.

B

Beginner

Гостин
Знам можеби најмал проблем во оваа ситуација но што ќе биде со образованието еве 24 за 2 дена сигурно нема да продолжи наставата. А и не се знае дали до мај ке продолжи. Според мене најдобро би било оценките од полугодие и завршена година. Онлајн настава тешко дека е спремно секое училиште/гимназија за ова а и не се. Бидејки не секое дете има интернет а и има многу постари професори што се "неписмени" за компјутери. Не е за овде но незнам во која друга тема би го сместил ова или фали и тема последици врз образованието заради коронавирусот :D

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
12 март 2009
Мислења
20.191
Поени од реакции
16.325
DOLAZE HEROJI, VETERANI BROJNIH BITAKA - KUBANSKA MEDICINSKA BRIGADA STIŽE U ITALIJU: "Da, postoji strah, ali mi imamo našu revolucionarnu dužnost za obaviti!

Во Шведска единствено што се промени е датумот на отварање на летните тераси, го поместија од 1ви април за вчера со цел да ја ублажат загубата кај угостителите.
какви летни тераси, следува кај нас една недела зимски температури... али таму во Шведска може е сега потопло од тука, со климатските промени ??

i red drugi slucai.
Да, ама не да се менуват пасоши... наваму со мкд, а за назад со бг пасош оти со мкд НЕ ПРИМААТ сега во ЕУ
па има и антитерористичка процедура за овие работи
Овие од Истанбул им рекоа дека тука ги чека карантин и си останаа таму....чиста работа

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.422
Поени од реакции
9.759
Премиерот на Шведска вечерва ќе одржи обраќање кон нацијата во траење од 5 минути. Коефициентот дека во ова обраќање ќе ја нагласи важноста на пиење вода и миење раце, и ќе поттикне чести излети во природа е 1.01.

Без заебанција, јас очекувам да соопшти дека од утре се укинуваат сите мерки и дека сите треба да се вратиме на секојдневниот живот, кој рака на срце, тука и не е многу променет.
od moeto iskustvo od ziveenje vo svedska do sega, mislam deka zabrani nema da ima vo nikakvo scenario,
bukvalno poprvo kje umiraat, odkolku da promenat nesto od nivnite vrednosti.

nema nekoi oficijalni merki, kako mkd, ama mislam deka ne e bas tuku taka se ostaveno.
nemam info (ako imas nesto spodeli) vo odnos na kapaciteti so bolnici i oprema.
nivniot pristap so flatten the curve im e baziran na brojki/stats, so se nadevam kje bide korisno vo cela situacija.

ako imaat dobar pregled na struktura na naselenie, a plus tuka stvarno funckionira toa sto trebase da bide kaj nas
elektronska zdravstvena kniska / dosie, se nadevam moze da se napravi dobra raspredelba na slucaite i da se namalat
fatalni ishodi.

isto mislam deka i mnogu kje zavisi od region do region. kako sto zemjite si se sekoja za sebe, ima dobra verojatnost
sekoj region da se grizi za lugjeto vo toj del samo. po taa logika, stokholm e najzaeban.

jas kolku so gledam, kupuvav hrana 2-3 pati periodov, nikade nema ni sredstvo za dezinfekcija, imam vpecatok deka
svesno se odi na toa lugjeto da se zarazuvaat, posto i taka sprema site eksperti epidemiolozi, nad 60% od populacijata kje
se zarazi kad tad.

namaluvanjeto na testiranjata spored mene e pozitivno - ako gi preraspredelat tie resursi za oprema i potrebni lekovi.
virusot e rasiren na cela teritorija, nema poenta da se baraat inficirani i so koi bile vo kontakt.

se nadevam deka nema da dojde do juznjacko scenario, so ogled na gustina na naselenie, zivotni naviki i drugi relevantni faktori.

Kajgana Shop

На врв Bottom