Коронавирус (COVID-19)

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.303
Поени од реакции
21.432
До 20ти Април некаде бројката би качила на 4000-5000 а можда и више.
Официјално нема да се искачи толку бројката, бидејќи немаме толку тестови. Околу 1400 теста имавме до пред некој ден, сега веројатно помалку.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.172
Поени од реакции
30.341
Треба да сфатиме дека вирусов ни се случува затоа што сме нехигиенски народ општо во светот. Сакаме дома а и ние колку толку да сме чисти но надвор кога шетаме искрен да бидам не заболе патка колку е чистотата во јавните места чиста воопшто. Исто има луѓе кој не внимаваат многу и својата внатрешна хигиена и здравјето пред се па кога ќе дојде јајцето на газот се буниме како е нечисто, како не се внимава на хигиената.

Не сакам со ова што го пишувам да се издвојувам дека нешто премногу јас сум различен од другите напротив сепак овој вирус се надевам ќе ни го смени начинот на размислување околу хигиената и нашето здравје и здравјето на другите околу нас бидејќи еве сведоци сме колку сериозно ни промени дел од животот наеднаш.
Virusot ni se slucuva zatoa sho edna arogantna zemja odbiva da praktikuva standardi koi se zakon vo cel svet.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Добро луѓе ај малце вака, вие шо осеќате симптоми.

Шо симптоми се?

Јас пример дишењево ми е отежнато. Не многу, ама сепак тешкотија, како да ти стега плуќа некој, не моеш доволно воздух да земиш, нит да пуштиш.

И се си велам дека психосоматски е.

Ама па и температурава не паѓа, ни со парацетамол. Не е висока уау кизнај колку ама не паѓа под 37.2°С. Варира цело време 37.6-37.2°С.

Пет дијазепами штракнав од сабајле, мислејќи дека е на психичка база и неќе да пушти....
тестирај се,не чекај

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.446
Поени од реакции
11.366
многу лоша забрана, на мал простор толку луѓе. Исто и за паркови. Многу аљкаво.
на Козјак е шемата, со маси со музика со све ама им ја расипала журката полицијата

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
5 март 2018
Мислења
16.555
Поени од реакции
18.804
Италија не ни бега, тоа е сигурно. На згора на се викендов ги прелажа сите, сите некако стануваат оптимисти и одат на опција VALDA NE SUM BAKSUZ MENE DA MI SE SLUCI KORONA, така да неизбежно е следната недела веќе да имаме преку 500 случаи. До 20ти Април некаде бројката би качила на 4000-5000 а можда и више.
Леле човече намали со паранончјата жити очи, убаво пишаа наназад не сме ние милионска нација па за една недела 2000 да се заразат, не ги гледај ти Италија 60 милиони држава, само колку туристи им влегуваат во земјата од кои најмногу Кинези,плус излегуваат на вода.
Исто и Шпанија, еден Мадрид е скоро 5 милиони, туристички градови се, има многу движење, само во метро илјадници народ се претерва, бапка молови, трговски итн.
Па до пред две недели со илјадници заразени кај нив сеуште им работеа ресторани, кафичи, училишта, се одржуваа натпревари од 50 000 народ на едно место,фестивали итн
Во очекување е бројката да расте ама не паѓајте во несвест дека готово 10 000 ќе се заразат кај нас
Автоматски споено мислење:

на Козјак е шемата, со маси со музика со све ама им ја расипала журката полицијата

Sent from my iPhone using Tapatalk
Дури не почни да мава полицијата како во Шпанија нема да му иди умот

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.611
Поени од реакции
7.737
Ти направија тест за корона?

Мене до вчера под 39 температурата ретко се спушташе дури и два парацетамоли се напив и не слезе под 38, после тоа најголем проблем ми е грлото оти максимум еден сат можам да спијам пред да почнам со кашлање.
Дали имаш потешкотии во дишење?
Ако имаш ,тогаш сите три симптоми ги имаш, затоа инсистирај на тестирање ако си бил во контакт со заболен.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.445
Поени од реакции
18.432
Ако имаш ,тогаш сите три симптоми ги имаш, затоа инсистирај на тестирање ако си бил во контакт со заболен.
Немам отежнато дишење, барем сега засега. Само кашлица која сега премина во влажна, па можам да искашлувам.
Инаку ептен не сум ризичен нит сум бил некаде, нит сум се видел со некој. Единствено место кај што бев со поголема група на луѓе беше во банка.

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136

"Obustaviti što više kontakte, tako se virus širi, i to najviše vazduhom. Može u spoljnoj sredini da ostane tri sata sata, ja se nakašljem i biće zaraženo tri sata, a ko zna ko će sesti na moje mesto u tramvaju. Jako je važno - virus kad padne na kvaku, metal, može da ostane tri dana", kaže doktorka Ana Gligić, priznati srpski virusolog, koja je polovinom prošlog veka prva izolovala najsmrtonosniji marburg virus, ali i koja je 1972. godine, u vreme variola vere, bila šef Nacionalne referentne laboratorije.
Вирусиологов кажува дека не е 14 туку 25 дена инкубација по последниот извешатај што го прочитала...

Член од
12 март 2009
Мислења
20.199
Поени од реакции
16.338
Па може таму во фабриките низ Македонија да преиначат производство и да прават ракавици, маски и слично (поготово кога ЕУ нема да извезува медицински опреми за Македонија, мора да има и план Б и план Ц). Во Канада тоа почна да се прави, во фабриките за пиво ќе се прави санитетски алкохол за раце (како "Purel"), во автомобилските фабрики ракавици, маски и други препарати.
може да се препечува ракија, ама мислам само Зегин има лиценца за продажба на Етанол, демек ако секоја аптека продавала некој ќе го купувале и од него ќе праеле ла=ни коњаци :facepalm: , а толку е скап , на литража поскап од узо или мастика..

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Абе што ја поништиле набавката на респиратори сестру им ебем клошарска.Ако сака 100.000€ нека кошта еден

Член од
12 март 2009
Мислења
20.199
Поени од реакции
16.338
Немам отежнато дишење, барем сега засега. Само кашлица која сега премина во влажна, па можам да искашлувам.
Инаку ептен не сум ризичен нит сум бил некаде, нит сум се видел со некој. Единствено место кај што бев со поголема група на луѓе беше во банка.
кажи на форумот у која филијала, да ја избегнуваме едно 3-4 дена

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.698
Поени од реакции
8.125
Virusot ni se slucuva zatoa sho edna arogantna zemja odbiva da praktikuva standardi koi se zakon vo cel svet.
Вирусот е проширен во цел свет не е само кај нас.
Со тоа што го пишав сакав да кажам ние луѓето во цел свет понекогаш знаеме лошо да се однесуваме за здравјето наше пред се.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.555
Поени од реакции
18.804
Луѓе период е на сезонски грип
Сезонски грип владее, ние пред да стани актуелно ова,пред три недели од прилика дома бевме буквално болница, сите в кревет со температури, со болки, со сите нишани.
Арно оздравевме на време инаку паниката ќе не дотепаше.
И да ти направат тест и да испадниш позитивен пак на домашно лекување ќе бидиш со тие симптоми и ќе си се лечиш како од обичен грип.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Сува е кашлицата кај короната

Kajgana Shop

На врв Bottom