Коронавирус (COVID-19)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.126
Поени од реакции
30.219

а кај нас?
ne moze da kolabrira nesto sto odamna e kolabrirano :D

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Препораки од наш камионџија кој вози низ Италија.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
Kolku sto znam ima samo edna verzija od virusot ista vo Kina, Italija i sekade.
In a preliminary study published Tuesday, scientists at Peking University’s School of Life Sciences and the Institut Pasteur of Shanghai found that a more aggressive type of the new coronavirus had accounted for roughly 70% of analyzed strains, while 30% had been linked to a less aggressive type.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.722
Поени од реакции
36.586
Секој кој е надвор од домот да носи маска
Ова ќе беше голем проблем, маски нема ни за лек. Јас не купив ниту една, зашто нели велеа да не се носат маски, дека не штитат, и сл. Ама сега морам да одам на работа, а директорот вика: мора да носиш маска по пат. И така, вчера и денес се убив од барање, за да не го слушам пак зошто не сум носел, ама нема. Се јавив во сите аптеки од кои најдов број, дури и побарав од матичниот стоматолог и матичниот лекар (зашто ептен ми се блиску), они не даваат зашто едвај нашле.

Да објавам оглас: мењам тоалетна хартија, или латекс ракавици за заштитна маска? :pos:

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ова ќе беше голем проблем, маски нема ни за лек. Јас не купив ниту една, зашто нели велеа да не се носат маски, дека не штитат, и сл. Ама сега морам да одам на работа, а директорот вика: мора да носиш маска по пат. И така, вчера и денес се убив од барање, за да не го слушам пак зошто не сум носел, ама нема. Се јавив во сите аптеки од кои најдов број, дури и побарав од матичниот стоматолог и матичниот лекар (зашто ептен ми се блиску), они не даваат зашто едвај нашле.

Да објавам оглас: мењам тоалетна хартија, или латекс ракавици за заштитна маска? :pos:
Што не ви набави он ако бара?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
@Bafra не се клешти прочитај нешто што попаметен од тебе го има напишано

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.722
Поени од реакции
36.586
Што не ви набави он ако бара?
Е ај де. Не, он не бара да сум носел на работа, зашто сега сме малку реорганизирани, само по двајца одиме, и немаме многу контакти со други луѓе, ама по пат од дома кон работа ми вика да сум носел. Утре ќе го лажам, зашто не можам пак да му објаснувам дека нема. Он е попаметен, дека. Вчера нашол некоја за него, детска, со меченце на филтерот. Се згазив од смеа. :pos:

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.519
Поени од реакции
29.003

И кај нас у Прага изгласаа ваков закон. Ако си излезен во јавност мора лицето т.е. носот и устата да бидат покриени. Дозволено е користење и на марами, шалови, памук сошиен од дома, маици буквално се што може да се покрие лицето. Има будали што користат и улошки...

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.382
Поени од реакции
7.000
Иначе еден од тие заразените од вчера, наместо да се самоизолира, одел на работа.

Ejebajgasad!!!

Фукара
Член од
4 септември 2017
Мислења
677
Поени од реакции
1.117
Реално ако зборуваме оваа држава нема капацитет да се справи со ваков вирус. Можеме да се лажеме до утре сабајле дека можат, ама за жал не можат. Барем ако не ништо друго сериозни се на пресот. Во Србија тераа мајтап и вицови кажуваа на почетокот, а сега имаат преку 50 позитивни на вирусот. Дури и приметив дека во поглед на мерките и препораките се помалку ригорозни од нас. Патем рекоа дека ќе има брашно кое ќе биде увезено од Србија и не само за кај нас туку и за БИХ и Република Српска. Затоа нема потреба да ги пустошите маркетите. Патем мислам дека нашиот народ е малку повеќе одговорен од оној во Србија. Кај нив преку 1000 кои пристигнале од загрозените подрачја си се шетале низ цела Србија и не биле пронајдени дома од страна на полицијата.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
А од кај си толку сигурен дека вирусот нема да мутира, по некоја случајност на овие простори, па да стане пострашен не дај боже?

Во кина мутираше во нова верзија за месец, можеби месец и половина. Во Италија може да се шири првата верзија која има поголема смртност, или пак може да е нова мутирана верзија.

Или дури мене не ме засега, куро ме боли.
Од кај си сигурен дека грип нема да мутира и да не претвора во зомби при што би се јаделе меѓу себе... овие муабети шта би било кад би било се во најмала рака научна фантастика да не кажам глупост да не те увредам.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.301
Поени од реакции
21.406
А од кај си толку сигурен дека вирусот нема да мутира, по некоја случајност на овие простори, па да стане пострашен не дај боже?

Во кина мутираше во нова верзија за месец, можеби месец и половина. Во Италија може да се шири првата верзија која има поголема смртност, или пак може да е нова мутирана верзија.

Или дури мене не ме засега, куро ме боли.
Смртноста можеби и не е толку проблем, колку што е импактот на вирусов врз економијата и економските текови во државата. Цели индустрии и сектори се парализирани.

Реално, колку време може да си дозволиме ваква полуколабирана состојба? Недела, две, месец!? Што ако се развлече епидемијата со месеци, години!? Рачунај има семејства кои живеат од една плата, од еден семеен бизнис кој моментално е парализиран.

И што е најсмешно, клошариве на државна цицка се ситат дека газдите немало профит да прават, игнорирајќи го фактот дека приватниот сектор е моторот на државата. Ако приватниот сектор не генерира профит, нема ни цицката од која цицаат да е полна. Да не праиме муабет за работниците кои ќе останат на улица или со намалени плати.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
Од кај си сигурен дека грип нема да мутира и да не претвора во зомби при што би се јаделе меѓу себе... овие муабети шта би било кад би било се во најмала рака научна фантастика да не кажам глупост да не те увредам.
Не ме врѓаш слободно кажи, иначе ко ќе има епидемија на малце пострашен грип во државава, шо прајме ?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.018
Поени од реакции
83.417
Автоматски споено мислење:

Патем, во Вухан денес, еден случај само.

Член од
10 март 2020
Мислења
127
Поени од реакции
188
Реално ако зборуваме оваа држава нема капацитет да се справи со ваков вирус. Можеме да се лажеме до утре сабајле дека можат, ама за жал не можат. Барем ако не ништо друго сериозни се на пресот. Во Србија тераа мајтап и вицови кажуваа на почетокот, а сега имаат преку 50 позитивни на вирусот. Дури и приметив дека во поглед на мерките и препораките се помалку ригорозни од нас. Патем рекоа дека ќе има брашно кое ќе биде увезено од Србија и не само за кај нас туку и за БИХ и Република Српска. Затоа нема потреба да ги пустошите маркетите. Патем мислам дека нашиот народ е малку повеќе одговорен од оној во Србија. Кај нив преку 1000 кои пристигнале од загрозените подрачја си се шетале низ цела Србија и не биле пронајдени дома од страна на полицијата.
Se zafrkavaja i bea pomalku rigorozni od nas no od denes veke voveduvaat policiski cas i zabrana za izlez na site postari od 65 godini

Kajgana Shop

На врв Bottom